4 țări în care bărbații poartă fuste (inclusiv România)
Cum ne lăsăm duși de nas

3 lucruri pe care să le întrebi înainte să te căsătorești

feb. 26, 2021

Scris de Diana Vijulie

E adevărat. Am scris în titlu ”să te căsătorești” pentru că era mai scurt. Articolul nu est eun articol ante-căsătorie, și nici unul pro-căsătorie 🙂
E un articol în care vă invit să vă puneți câteva întrebări esențiale înainte să porniți pe drumul familiei împreună, indiferent dacă asta presupune că el (sau ea, de ce nu?) se pune în genunchi și ”îi cere mâna”, sau că fac schimb de inele de logodnă, sau că se mută împreună fără alte formalități, sau că decid să facă un copil sau doi sau trei.

Și scriu acest articol pentru că mă bucură să văd interesul oamenilor tineri (adică mai tineri decât mine) să plece împreună la drum din poziții sănătoase de viață. Îi văd și în lucrul meu cu ei și îi văd și în jurul meu. Parcă nu-mi amintesc să fi luat atât de mult în serios acum mulți ani niște aspecte care acum mi se par esențiale în viața de cuplu, aspecte care văd că ușurează sau complică viața de cuplu ale multor oameni din jurul meu.

Așa că vă scriu aici care sunt aceste întrebări care observ eu că au o relevanță mare în viețile de cuplu în general și vă invit pe voi să vă răspundeți la ele, indiferent că sunteți la început de drum, sau ați pornit deja de mult timp pe drumul vostru. Orice drum poate fi asfaltat din când în când, așa că e loc mereu pentru îmbunătățiri.

1. Cum facem să ne păstrăm și individualitatea în cuplu?

Un cuplu format din doi oameni nu înseamnă că 1+1=1. Din cei doi oameni apare o entitate nouă (relația), însă ea nu înlocuiește existența lor ca indivizi unici, irepetabili și autonomi pe planeta asta. În timp ce eu sunt soția partenerului meu, rămân și Diana, eu a mea însămi. Putem ieși la o cină împreună (mă rog, acum nu prea mai putem :)), iar asta este o activitate de cuplu. Însă, de obicei, nu mâncăm aceeași mâncare din aceeași farfurie, ca mărturie a faptului că suntem doi oameni separați. Și ca mărturie a faptului că lui nu-i place mâncarea ce-mi place mie, iar mie nu-mi place mâncarea ce-i place lui :))

La fel ca o cină în cuplu se desfășoară viața în cuplu. Avem lucruri pe care le facem împreună, în timp ce ne păstrăm individualitatea noastră, care nu se contopește în tot timpul cu cea a celuilalt. Trăim într-o simbioză parțială și e important să știm amândoi cum arată această simbioză parțială și pentru partener, și pentru noi înșine. Discutând despre aceste lucruri, stabilim clar limitele personale și limitele de cuplu, lăsând mai puțin loc (ideal spre deloc) pentru tipare disfuncționale și jocuri psihologice.

2. Cum facem cu banii?

Da, poate părea meschin că a doua întrebare la care ar trebui să răspundem este legată de bani, însă e o întrebare importantă. Foarte multe conflicte din cuplu pornesc de la aspectul financiar, care este, la rândul său, o mască pentru alte dinamici din scenariile de viață ale fiecărui partener. Adică, în cuvinte mai clare, fiecare partener aduce în relația sa de cuplu și relația sa cu banii. Așa cum o are acum cu banii, așa cum a avut-o și înainte și așa cum a văzut-o în familia de origine.

Banii sunt unul din elementele care se leagă de a avea putere în această lume, drept urmare, scenariile despre bani au agățate foarte multe convingeri inconștiente, pentru fiecare dintre noi. Nu putem supraviețui în această lume modernă fără hârtiile, monedele și plasticele ce ne asigură un acoperiș și o mâncare în farfurie, așa că banii devin ceva (la propriu) de viață și de moarte. Simplist spus, ”am bani, sunt protejat, am ce mânca, trăiesc”.

Discutați de la început despre care sunt convingerile fiecăruia legate de bani, ca să porniți la drum cu o mai clară înțelegere asupra felului în care o să vă duceți viața, dar și asupra felului în care o să comunicați financiar. Chiar, v-ați gândit vreodată la asta? Că banii pe care îi avem/n-avem/cheltuim/câștigăm sunt o modalitate de comunicare între noi și lume?

3. Cum vrem să ne creștem copiii?

Valorile comune care ne-au adus împreună sunt suficient de puternice ca să poată susține creșterea unui copil într-o direcție unitară? Deși poate că nu e gândul pe care să-l ai la prima întâlnire, e gândul pe care să-l ai atunci când începi să-ți dai seama că lucrurile sunt serioase. Da, poate să fie un partener minunat de film, de cină, de sex, poate să-ți cumpere cea mai frumoasă brățară de aur sau să-ți ofere cea mai performantă bormașină, însă dacă porniți la drum cu valori de familie diametral opuse, o să fie greu pe parcurs.

Valorile se mai pot schimba și există și compromisuri. Însă e important să stabiliți asta înainte să fiți puși în fața situației, ca să nu fie o surpriză (neplăcută) să descoperiți că ceea ce era cea mai mișto relație de cuplu începător, s-a transformat într-un dezastru de familie.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 lucruri pe care le face un psihoterapeut…

3 lucruri pe care le face un psihoterapeut…

...și la care poate nu te-ai gândit. Noi, ca psihoterapeuți, trebuie să facem multe. Și multe dintre lucrurile pe care le facem, sunt intuitive. Și te-ai aștepta să le facem. Dacă ne luăm munca în serios: Facem o facultate și un master. Facem sute (poate chiar mii) de...

3 lucruri pe care o să le vreau de la noua casă

3 lucruri pe care o să le vreau de la noua casă

Îmi doresc tare mult ca anul acesta să ne mutăm. Decizia asta vine și cu entuziasmul noului, și cu frica efortului, dar și cu tristețea faptului că dacă ne iese, vom lăsa în urmă casa în care s-a născut Filip și în care au crescut amândoi. Da, știu. Acasă este acolo...

3 lucruri ciudate care mă fascinau în copilărie

3 lucruri ciudate care mă fascinau în copilărie

Când eram mică, cei mai puternici oameni de pe lume (în afară de părinți și bunici) erau: doamna care cântărea la magazin, doamna farmacistă care ne dădea bonul pentru medicamente, medicul care putea să-ți dea un micuț nimic din cabinetul lui când terminai și...

4 țări în care bărbații poartă fuste (inclusiv România)
Cum ne lăsăm duși de nas