Podcast Cu Diana (Episodul 17)- Cea Mai Importantă Decizie Pe Care O Iei În Fiecare Zi
Galeta cu afine - încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

11 lucruri despre viață pe care vreau să le știe fiica mea

aug. 31, 2020

Scris de Diana Vijulie

Copilul mic s-a făcut deja mare. Mă uitam la el cât e de lung și de băiat mare. Sunt departe de tot vremurile când era micuț și dolofan, când îi plesneau cutele pe brațe și pe picioare. Acum e înalt și subțirel și salută ca șoferii când îi dă cineva prioritate să traverseze.

Dar… Copilul mare s-a făcut și mai mare. E ditamai fetița, care începe să devină din ce în ce mai autonomă. Dacă până acum a tot adunat informații despre ce înseamnă lumea asta mare de la oamenii din jurul ei, acum e deja într-o etapă în care adună și generează ea însăși informații despre care e locul ei în lumea asta mare și cum poate funcționa în ea.

Ieri, alaltăieri, acum un an sau doi sau trei discutam cu ea despre animale și planete, despre forme geometrice sau care e diferența dintre M și N. Însă astăzi nu mai discutăm despre lume în general, ci despre locul ei în lume, în relațiile cu ceilalți și cu ea însăși.

E momentul să trecem, deci, de la lecțiile din enciclopedie la lecțiile de viață practică. Și iată care sunt cele lecții de viață de zi cu zi pe care am început să i le predau Emei (adică nu să i le predau ca la școală, ci pe care să i le încredințez:

1. Spală-te pe față cu săpun special pentru ten

Așa cum ne spălăm pe mâini cu săpun de mâini, pe corp cu gel de duș, pe păr cu șampon, și tenul are nevoie să fie curățat, chiar dacă ai aproape 8 ani și nu-ți pui farduri pe ochi. Praful și transpirația nu evită pielea de pe față, pentru că n-au de ce și se depun și acolo la fel cum se depun pe orice altă parte a corpului. Seara, înainte de culcare, e nevoie să curățăm și fața, însă nu cu același săpun pe care-l folosim pentru mâini, ci cu unul mai blând, care să nu agreseze pielea delicată.

2. Un șampon și un balsam de calitate fac diferența

E o mare diferență între un șampon de supermarket și un șampon de calitate, deși, adesea, nu există o prea mare diferență de preț. Evaluează produsul în funcție de cum simți că funcționează pe părul tău și nu în funcție de ambalaj sau reclamele pe care le vezi la el. Observă, compară și alege ce ți se potrivește mai bine. Am depășit deja momentul în care prioritar era ambalajul cu balerină sau zână. Acum deja ne uităm la cât de mătăsos e părul după aplicare.

3. Mai puțin înseamnă mai mult

Ok, sclipiciul încă este la mare căutare, dar nu e nimic. Pentru că există și moduri de a purta paiete fără să arăți caraghios. Am început să discutăm recent despre a te îmbrăca în funcție de ocazie și de așteptările de la ocazia respectivă. Totul a început la o nuntă relaxată la care am fost anul trecut, unde, dacă s-ar fi îmbrăcat după cum își programase, ar fi fost mult mai elegantă chiar și decât mireasa. Atunci a văzut, pentru prima dată, o nuntă care să nu fie cu rochie înfoiată, cu alai, cu platouri, ci o nuntă prietenoasă, într-un restaurant mic cu grădină, cu animator și bufet. Mai puțin sclipici înseamnă mai mult în ceea ce privește un outfit și, cu această ocazie, i-a plăcut mult să-și asorteze rochița cu paiete argintii la niște ciorapi negri și bocanci roșii, cu șireturi rotunde și negre. Less is more, iar o ținută poate fi des-împopoțonată, dacă o accesorizezi lejer sau contrastant.

4. Alege un parfum care-ți place

Ca să începem și cu parfumurile, și aici ”less is more”. Dacă leșină plantele când treci pe lângă ele, parfumul tău, oricât de frumos mirositor, e agresiv față de oamenii din jurul tău și nu e OK. E important să respectăm spațiul privat al fiecărei persoane, fie că vorbim despre spațiul fizic, fie că vorbim despre cel olfactiv. Apoi, nu e nevoie să-ți placă orice parfum, chiar dacă l-ai primit cadou, ci preferă să alegi ce-ți place ție și să oferi mai departe ceea ce nu preferi. Și când zic să alegi ce-ți place ție, mă refer la orice fel de parfum, nu-i musai să fie de damă, ci poate fi și un parfum bărbătesc. De exemplu, bunicii mele îi plăcea mult un parfum de bărbați, pe care îl și purta pe ea însăși, deși mulți ar fi spus că nu se potrivea cu rochia de mătase și cu rujul roșu. Nu știu dacă asta era filosofia ei, dar după părerea mea, viața e prea scurtă să nu miroși așa cum îți place.

5. E OK să le spui ”nu” prietenilor tăi (și nu doar lor)

… și asta nu înseamnă că le pierzi prietenia. Iar dacă le-o pierzi, n-a fost acolo oricum niciodată. Ai dreptul să-i refuzi când îți cer ceva, sau să vrei să faci doar pe jumătate. Doar pentru că o prietenă ți-a cerut să faci ceva pentru ea, nu înseamnă că trebuie să o faci. Și că e OK să pui limite și condiții. Asta a fost o lecție pe care tare greu mi-a venit să i-o predau, pentru că experiența mea de viață a fost foarte diferită, iar mesajele din copilăria mea au fost, de multe ori, pe dos.

6. Nu-ți cere scuze dacă nu simți s-o faci

Fii atentă la comportamentele tale și ai grijă ca ele să nu-i rănească pe ceilalți. Însă nu-ți cere niciodată scuze, dacă nu simți că ai greșit. Și am încredere că o să judeci corect între momentele în care ai greșit și cele în care nu ai greșit. Și câteodată o să ai nevoie de timp ca să poți gândi la rece. Dă-ți timpul ăsta.

7. Nu-ți vorbi niciodată urât.

Nu-ți spune niciodată lucruri urâte, ci vorbește-ți mereu cu respectul cu care i-ai vorbi unei prietene. Așa cum nu vrei să-ți rănești prietena, nu e ok nici să te rănești pe tine. Toți oamenii greșesc. Și tu greșești. Și e OK. O greșeală (sau două, sau trei, sau toate) nu te definește ca persoană.

8. Nu ești perfectă

… și asta e minunat. Nimeni nu e perfect și nimic din ce-o să faci vreodată nu e perfect. Nu încerca să faci lucrurile perfect, nu încerca să arăți perfect, nu încerca să acționezi perfect. Dă-ți silința și fă cât poți tu de bine toate lucurile pe care le faci. Pune în balanță cât efort merită să investești într-o situație și alege punctual. Dă-ți voie să greșești și învață din greșeli. Și învață și cum să le repari.

9. Investește în pantofi buni

Adică rezistenți, comozi și nu uita, pantofi în stilul tău. Ai grijă de picioarele tale, pentru că o să ai nevoie de ele încă vreo 90 de ani să te poarte prin viață. Oferă-le grijă și respect. Și calitate. Ține minte mereu asta de la mine.

10. Feminismul protejează și bărbații de nedreptăți

Într-o societate patriarhală nici viața bărbaților nu e prea simplă. Feminismul nu înseamnă doar salarii egale pentru muncă egală, ci înseamnă și că n-are de ce să plătească el la întâlniri și că nu-i nevoie să aștepți să te invite el în oraș. Să fii femeie nu înseamnă să fii o căprioară care așteaptă să fie vânată sau salvată, ci înseamnă să fii om între oameni, să-ți plătești partea la restaurant și să vrei să-ți petreci sâmbătă seara cu băiatul ăla drăguț, căruia e OK să-i împărtășești asta.

Bonus (11)

Indiferent ce s-ar întâmpla cu tine, ce alegere bună sau rea ai face, în ce situație te-ai pune, noi (părinții tăi, adică) suntem în aceeași echipă cu tine să te protejăm, dacă ai nevoie, să te îmbrățișăm, să-ți ștergem lacrimile dacă e cazul, să ne luptăm cu universul sau să râdem împreună cu tine.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 lucruri care ne-au fost foarte utile în ultimul an

5 lucruri care ne-au fost foarte utile în ultimul an

facebookinstagramyoutuberss Și gata. Trecu și aniversarea unui an de pandemie în România. Voi vă mai aduceți aminte cât de stresați eram toți când au anunțat că se vor închide școlile pentru 2 săptămâni? Și eu. Acum mă amuz teribil, când au trecut 50 de săptămâni, nu...

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

facebookinstagramyoutuberss E deja o săptămână de când copilul de școală s-a întors în online. După o perioadă destul de scurtă în care aveam jumătate de zi să-mi îndeplinesc separat rolurile din viața asta, sunt înapoi în aceeași oală în care sunt mamă, bucătăreasă,...

2 lucruri frivole pe care le-am învățat în 2020

2 lucruri frivole pe care le-am învățat în 2020

facebookinstagramyoutuberss Știu, știu. V-ați săturat să tot auziți de 2020 că a fost un an ”special”. Sau un an ”diferit”: Un an ”greu”. Un an ”altfel”. Un an ”despre pierderi”. Un an ”provocator”. Un an... whatever. Sigur că a fost așa și ne-am plictisit să tot...

Cum își aleg femeile și bărbații parfumul

Cum își aleg femeile și bărbații parfumul

Atunci când vine vorba de alegerea unui parfum, bărbații și femeile pot avea abordări diferite. Diferențele culturale și de gen În multe culturi, parfumul este considerat un aspect important al frumuseții și al atracției feminine. Femeile sunt adesea încurajate să își...

Rochiile și psihologia

Rochiile și psihologia

Rochiile nu sunt doar bucăți de material, cusute frumos în piese de îmbrăcăminte. Rochiile au puterea de a evoca o serie de emoții (ha! mi-am amintit expresia asta de când învățam pe de rost comentarii literare la română) și pot avea un impact semnificativ asupra...

Mașina și psihologia

Mașina și psihologia

Deținerea unei mașini poate avea un impact semnificativ asupra psihologiei unui individ. De la sentimentul de libertate și independență pe care deținerea unei mașini îl poate aduce până la stresul și anxietatea care pot veni cu întreținerea și reparațiile, deținerea...

Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională

Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Eu, ca mamă, pot să înțeleg foarte bine de ce...  Fie că este vorba de o dimineață după o noapte lungă, de o pauză de prânz cât doarme copilul sau de o sesiune de lucru seara târziu, cafeaua a devenit un...

Câți bani merită o femeie ”casnică”

Câți bani merită o femeie ”casnică”

Mi se pare că pandemia ne-a readus în prim plan un aspect pe care femeile au încercat să-l schimbe în decursul timpului: ”gospodarizarea” femeii. Un soi de revenire la tradițiile patriarhale, pe care nu prea le-am părăsit niciodată de tot, ci doar le-am îndulcit...

Podcast Cu Diana (Episodul 17)- Cea Mai Importantă Decizie Pe Care O Iei În Fiecare Zi
Galeta cu afine - încă o rețetă simplă, imposibil de ratat