Vanda Mica, domnisoara care de ceva vreme nu pune gura pe chestii gen iaurt, smantana, branza, etc. e mare fan panna cotta, asa ca ii fac de cateva ori pe saptamana si-i incantata tare.
Deci, reteta:
300 ml lapte (data viitoare o sa incerc cu lapte de cocos, ma gandesc ca o sa-i dea un gust si mai bun)
300 ml smantana (sa luati din aia adevarata… ultima oara am facut cu mizerie de smantana de la Mueller si nu s-a omogenizat perfect cu laptele – se vede si in poze)
100 ml miere (sau ce alt indulcitor folositi voi)
1/2 pastaie de vanilie (daca nu va deranjeaza sa simtit semintele printre masele, puneti doar semintele, daca vreti o consistenta perfecta, puneti batonul cu totul)
cam 1/2 pachetel de agar agar (2-3 lingurite adica) – il gasiti la plafar sau online. Daca nu aveti sau vi se pare prea scump si nu aveti nimic impotriva sa folositi asta la desertul copilului, puteti pune gelatina (cam 3/4 pliculet)
Fierbeti laptele cu mierea, vanilia si agar agar. Apoi inchideti focul si amestecati smantana. Omogenizati bine, turnati in forme si dati la frigider cateva ore.
Puteti servi cu topping de fructe facute piure sau simplu. Noi le mancam simple, pentru ca Vanda Mica nu-i cine stie ce fan piureuri de fructe.
Pofta buna!
Ca fata ta nu vrea produse lactate ar trebui sa fie un semn clar ca omul instinctual nu vrea laptele altui animal-nu e firesc, e invat sa ii placa, iar apoi ramane dependent. Te rog sa iti faci timp sa te uiti la earthlings, forKs over knives sau, de ce nu, citeste Studiul China. Cred din suflet ca e spre binele familiei tale. Si imi cer scuze daca par prea bagareata.
Maria, cunosc teoria cu lactatele, dar nu m-a convins. Da, suntem singura specie care consuma laptele altui animal pt ca suntem singura specie in stare sa-l procuram. Dar daca-i dau unei pisici lapte, o sa bea si ea.
Din aceeasi serie suntem si singura specie care foloseste internetul :))
Dar da, sunt de acord cu refuzul consumului de produse animale din motive de etica si morala, doar ca nu pot luaeu decizia asta in numele fie-mii. Cand o fi suficient de mare o sa poata alege in cunostinta de cauza ce vrea sa consume si ce nu 🙂
Maria, de unde naiba scoateti voi chestiile astea, nu stiu? Majoritatea oamenilor consuma bine merci produse lactate si nu au nici pe dracu’, acu’ se pare ca-i moda sa ne miroase prost. Sunt mare amatoare de lapte de cand ma stiu, fara sa fiu fortata sa-l beau, sunt sanatoasa tun, am stat mereu exceptional de bine cu calciul etc. Decat sa beau o cafea sau un cola, prefer la orice ora o cana cu lapte 🙂
Nu le scoatem de undeva. Dar daca e sa o iei asa,noi, ca oameni, bem laptele mamei noastre dupa care suntem intarcati. si logic ar fi sa mancam legume fructe radacinoase chestii asemanatoare. Dar nu, noi luam laptele unei vacute intentionat pentru vitelul dansei. Vitelul este despartit de mama ca noi, mici afurisiti, sa-l bem cu lacomie. (Ca tu bei lapte de la tara, sa fim seriosi, mai cumperi si de la supermarket unt , cascaval, lapte napolact).
Si faptul ca la o varsta atat de inaintata nu ai nimic nu spune ceva anume. Dar cate persoane bolnave de cancer, boli autoimune cunosti? Fac pariu ca tu mai si racesti iarna, nu esti chiar un monument al sanatatii.
Suntem pacaliti de industria carnii si a laptelui sa le mancam produsele, se creaza confuzie in ceea ce priveste dieta speciala tocmai ca oamenii sa fie zapaciti. Pe vremuri (inainte de 1940) oamenii de la tara aveau o dieta predominant vegetala, laptele si carnea o consumau numai de ocazii, in rest o vindeau oamenilor bogati.
Apropo, cine sunt avesti „voi”/”noi” la care te referi ?
Si oamenii bogati ce faceau cu carnea? 🙂 Deci saracii nu o consumau pentru ca nu-si permiteau, nu din alte motive…
ca iti place sa bei, e una treaba. ca face bine, e alta treaba.
daca nu beau lapte nu inseamna ca beau cola. cafeaua e chiar f ok bauta in limite recomandate.
sunt multi cu boala celiaca care habar nu au insa baga gluten grupa mare si tot asa sunt multi cu intoleranta la lactoza in diferite stadii care baga lapte fara sa aiba vreo informatie.
aia mica poate ca s-a saturat sa mance lapte& company, poate revine intr o zi la alte ganduri. Mi se pare cel mai ok sa decida ea ce manca sau nu atunci cand va fi mare. frumos din partea ta ca esti relaxata si nu o iei pe caile drastice ale mamicismului contemporan.
P.S. studiul china este demontat de mult.
Citisem ca miere ar fi toxica daca este procesata termic la temperaturi mari. Mit sau nu? Ca vad ca tu o fierbi impreuna cu laptele…
Mit. Isi mai pierde din proprietati, dar nu devine toxica. Ma rog, parerile sunt impartite, alege varianta care ti se pare tie mai logica 😆
Folosești smântână dulce în rețetă?
Nu, smantana normala, acra