În vară am fost cu câteva prietene la mare. Eram o mașină plină de femei entuziasmate de a petrece un weekend prelungit departe de responsabilități și bucuroase că pot să vorbească între ele fără întreruperi, că-și pot duce gândurile cap coadă și că nu trebuie să gestioneze niciun conflict, nu trebuie să șteargă niciun copil la nas și niciun pisic diareic la fund. V-ați prins, poate, de imagine.
Și cum eram noi pe autostradă, eu fiind la volan, un alt șofer a început să ne facă șicane. Absolut gratuit, cred că doar împuns de pasiunea lui de a se arăta puternic în fața unor femei. Ne depășea, ne frâna în față. Se punea în fața noastră atunci când aveam pe cineva în paralel și încetinea foarte tare. Dacă îl depășeam, ne fugărea pe autostradă, apoi se punea iar în fața noastră și frâna. Niciuna dintre noi nu i-a dat satisfacția de a-i arăta că ne irita cu bullyingul lui la volan, iar asta cred că îi dădea și mai multă energie să continue. Din fericire sunt un șofer destul de experimentat și un terapeut în contact cu propriile mele emoții, așa că n-am făcut nicio boacănă. Dar era un joc extrem de periculos. La un moment dat m-am gândit să trag pe dreapta într-o parcare și să aștept să se îndepărteze, dar am avut noroc că a ieșit el de pe autostradă la un moment dat.
Mi-am adus aminte de acest episod citind un studiu despre furia la volan, în care scria: ”mașina unei persoane este folosită ca instrument de dominare, simbolizând puterea și că drumul devine apoi o arenă pentru competiție și control”.
Conducerea agresivă a devenit subiect de îngrijorare peste tot în lume în ultima vreme. Sunt nații mai disciplinate la volan, nații mai calme, nații mai agresive sau pasiv-agresive (iar asta se vede foarte clar în trafic la noi), însă fenomenul este prezent peste tot. Există interes în zona de cercetare către acest subiect și putem găsi date statistice despre fenomen. De exemplu, din cercetări diverse putem afla că bărbații tineri sunt cei mai predispuși la a conduce agresiv (ca bărbatul din experiența de care vă povesteam la început). Există și elemente din mediu care stimulează furia la volan, cum ar fi drumurile aglomerate, sau proaste (și din astea avem multe în România). Stresul zilnic, furia deplasată, niveluri crescute de anxietate, abuzul de alcool sau nicotină, toate sunt în strânsă legătură cu furia la volan.
Ce să faci dacă tu ești predispus/ă la furie rutieră?
Dacă te observi agresiv/ă la volan, ia în calcul factorii de mai jos și vezi unde ai putea interveni:
- Ai grijă să primești suficientă odihnă, pentru că oboseala crește nivelul de iritabilitate din corp
- Ia-ți timp pentru a ajunge la destinație – dacă e aglomerat iar tu ești grăbit/ă, crește, din nou, nivelul de iritabilitate
- Nu vorbi la telefon în timp ce conduci – sunt studii care arată impactul negativ al unor discuții în contradictoriu asupra autocontrolului la volan
- Caută prin introspecții să vezi din ce alte arii din viața ta se naște o parte din această furie și dacă nu cumva e doar deplasată aici, ea venind din altă parte
Dacă interacționezi cu un șofer agresiv
(cum a fost în exemplul meu)
- Nu-l șicana înapoi
- Schimbă banda, încetinește, lasă-l în pace. Nu e o luptă de putere aici
- Trage pe dreapta și lasă-l să se ducă, dacă nu ești într-o zonă izolată
- Dacă ești într-o zonă izolată, nu opri mașina, dar ieși de șosea/autostradă, etc.
- Blochează-ți bine ușile mașinii
- Sună la 112
Cel mai important e să te protejezi pe tine. Pentru mașină ai asigurare și există service-uri pentru a o repara, dacă e nevoie. Dar protejează-te pe tine.
(aici poți găsi oferte pentru asigurările auto: asigurari auto tulcea, asigurari auto baia mare, asigurări auto oriunde în România.)