De ce suntem atât de furioși la volan?
Ieșiți în natură cu copiii

Poate că atunci când auzi cuvântul ”relație”, te gândești la o relație romantică, la relația de cuplu. Și-atunci poate că îți sună ciudat să citești titlul acestui articol și să observi cum eu compar relația asta iubitoare, plină de inimioare și fluturi în stomac cu relația cu o mare bucată de tablă, plină de șuruburi, uleiuri și mecanisme zgomotoase, pufăitoare și unsuroase. Și-s de acord. Nu e atâta poezie din relația cu mașina. Însă există și unele puncte comune. În special ideea că a depune eforturi active pentru a menține o relație este esențialul pentru o relație solidă și de lungă durată. Iar asta e valabil în relația cu partenerul sau partenera, cu copiii, cu prietenii, dar și cu mașina.

Mașina nu e ca un partener de cuplu care are mecanisme interne rafinate de a se implica în relație. Unele sănătoase, iar altele mai puțin sănătoase. De exemplu, dacă mașina are pană, o să-ți arate. O să vezi cauciucul moale, ba chiar poate că o să se aprindă un semnal în bord, iar mașina n-o să zică niciodată ”Sunt bine, n-am nimic”, dacă ea mai are 3 cauciucuri funcționale din 4.

Așadar, putem să ne luăm și ceva lecții utile din felul în care mașina relaționează cu noi și din felul în care noi relaționăm cu mașina. Dacă mă citiți sau urmăriți de ceva vreme, poate o să vă sune cunoscut când spun că noi, ca oameni, ne aducem scenariul de viață în toate punctele vieții noastre, de la felul în care ne iubim copiii, până în felul în care ne facem cafeaua dimineața.

  1. Trebuie să știi unde vrei să ajungi

Atunci când te urci în mașină, e important să știi unde vrei să ajungi. Altfel, vei rămâne pe loc. Mașina își învârte roțile și volanul, rulează mai repede sau mai încet, dar are nevoie să știe unde vrei tu să ajungi. Așteaptă asta din partea ta. La fel cum mașina nu știe unde vrei să mergi dacă tu nu știi unde vrei să mergi, la fel se întâmplă și cu partenerii din viața ta: de cuplu, prieteni, copii. Nimeni nu-ți poate ghici gândurile…

  1. Umple rezervorul

Uite, aici mașina face o treabă grozavă și putem învăța asta de la ea: dacă nu mai are combustibil, mașina nu mai merge. Nu mai pornește de pe loc și punct. Pot folosi eu orice metodă să o conving, dar dacă nu are curent/benzină/motorină, ea rămâne acolo unde e. Am avut mașini pe benzină, pe motorină, am condus electrică și am avut și un Golf 4 pe GPL. Vă garantez că niciuna nu a mers cu rezervorul gol. 
Și asta e valabil în relații. Relații de orice fel. Dacă nu investim în ele, dacă nu le umplem rezervorul, relația rămâne pe loc. Văd asta adesea la cuplurile cu copii mici. Odată ce se termină bebelușia, dacă partenerii nu au avut când/cum/nu au știut cum să se apropie, atunci când se întorc unul către celălalt, rezervorul relației este gol. Pentru ca mașina relației să se miște din nou, e nevoie ca rezervorul să se umple. Iar asta nu se întâmplă de la sine. 

  1. Fă-i câte o inspecție din când în când

Nu aștepta să se aprindă toate beculețele în bord. Adică poți face și asta, atât cu mașina, cât și cu relațiile din viața ta, însă atunci când ele sunt aprinse, ori acționezi din urgență, ori lucrurile nu mai funcționează. Să acționezi mereu din urgență este extrem de obositor. Atunci când vine vorba despre relațiile de cuplu, unii parteneri ajung să învețe cum să comunice doar în terapie, după ce s-a petrecut o ruptură majoră. Doar că nu e nevoie să fie așa. Fie că vorbim despre faptul că nu trebuie să existe o ruptură ca să ajungeți la consilierea de cuplu (și mașinii îi facem o dată la ceva vreme inspecția tehnică periodică), fie că poate știți deja să comunicați și-atunci n-aveți nevoie să o faceți într-un ”service relațional” și atunci e nevoie doar să vă luați timp din când în când și să vă faceți o inspecție a relației. Întrebări bune sunt: cum mă simt în relație cu tine, cum mă simt când ești departe de mine, cum simt relația dintre noi atunci când e distanță, cum îmi dau voie să-ți spun ceea ce simt, ce am nevoie de la tine, ce n-am nevoie și aș vrea să nu mai faci, etc.

De ce suntem atât de furioși la volan?
Ieșiți în natură cu copiii