Lume, lume! Am venit sa anunț ceva nemaiîntâlnit. Nu știu dacă știți asta despre mine, poate ați deschis blogul mai târziu, dar eu sunt femeia parfumului meu.
Nu am o colecție de parfumuri de femei, vorba filmului, pe comoda, nici in dulap și nici in baie (nici sa nu le țineți acolo, căci le afectează umezeala și fluctuațiile de temperaturi). Am un parfum care ține un an și apoi îl înlocuiesc. Pe vremuri aveam colecție, la fel cum aveam colecție de ceasuri și cum aveam colecție de cercei și inele.
Acum sunt stabilă și loiala: un ceas, un parfum.
Ei, dar care e șmecheria, ce voiam sa zic: am schimbat parfumul. După mulți ani, am găsit un alt parfum cu care l-am înlocuit pe cel vechi, cel care ma reprezenta.
Dar ce mi se pare interesant și ce voiam, de fapt, sa va spun era altceva.
Citeam zilele trecute niște studii despre simțuri. Ma interesează sa aflu cât mai multe despre cum funcționează simțurile noastre, cum se influentează unul pe celălalt, care e impactul apoi asupra emoțiilor noastre, gândurilor noastre și comportamentelor noastre și ce și cum fac ele ca sa ne ghideze in viața .
Și căutând și citind am dat despre un studiu interesant care leagă mirosul de văz și va povestesc despre el, căci poate va ajuta atunci când va alegeți și voi un parfum, sau mai multe (dacă sunt in sticle transparente)
Studiul spune așa: culoarea lichidului poate facilita identificarea calității mirosului și poate influența percepția asupra intensității mirosului. Pentru a transmite mesaje senzoriale coerente ale parfumurilor în mod eficient, această cercetare a investigat dacă oamenii experimentează interacțiuni transmodale între nuanță-ton și familia de parfumuri și cât de consistente sunt aceste interacțiuni transmodale. Au fost efectuate două sarcini experimentale cu opt parfumuri comerciale în patru familii tipice de parfum (floral, oriental, proaspăt și lemnos): potrivirea directă parfum-culoare și gradul de similitudine între culoare și parfum.
Aceste sarcini au dezvăluit că parfumurile erau potrivite în mod constant cu culorile.
Corespondențele dintre familiile de parfumuri și culori au fost influențate de dimensiunile nuanței (imagini color cald-rece) și tonului (în special, proprietatea luminii).
De fiecare data când dau peste câte un studiu similar, care arata felurile astea incredibile in care funcționează creierul, nu pot sa nu ma întreb cate lucruri extraordinare am putea face in viața noastră, câte schimbari, câte alegeri diferite, dacă am putea controla asocierile astea inconștiente sau măcar dacă am putea sa înțelegem cât mai multe din ele.