M-am uitat cum se îmbracă preadolescenta mea
3 lucruri pe care le foloseam când copiii erau mici, dar le folosim și acum

  • Mașina de spălat rufe

    Pentru o mamă cu doi copii, mai ales cu o micuță diferență de vârstă între ei, mașina de spălat rufe face câteodată diferența dintre a fi o mamă disponibilă sau a fi o mamă epuizată. Știu că nu prea ne mai gândim la asta, mai ales pentru că mașina de spălat rufe se regăsește în băile sau holurile multor familii, dar dacă dăm înapoi o generație și ne uităm la mamele noastre, care (majoritar) nu aveau acces la așa o minunăție, s-ar putea să fim un pic mai recunoscătoare. Haideți să vă spun cum m-a ajutat pe mine să fiu o mamă mai bună.

        1. Am putut lăsa copiii în ritmul lor
          Mă gândesc aici în mod deosebit la faptul că n-a fost nevoie să pun presiune pe ei să renunțe mai devreme la scutece, când poate că nu erau pregătiți.
        2. Am putut lăsa copiii să exploreze în ritmul lor
          I-am putut lăsa să exploreze mâncare, locuri, relații, să încerce, să testeze. Asta a însemnat, de multe ori, pete de mâncare pe haine, noroi peste tot, acuarele, lut. Nu m-am stresat cu ele, pentru că știam că o să le arunc în mașină și că o să le scot (destul de) curate de acolo, fără să fie nevoie să mă obosesc eu să le spăl de mână. Știu că poate părea ceva redundant, dar nu e absolut deloc. E ceva vital în dezvoltarea armonioasă a copiilor să încerce și să exploreze.
        3. Îi pot invita pe copii să fie autonomi
          … și să aibă grijă deja la vârsta lor să-și țină hainele curate. Mai scriam și în alt articol că le-am instalat în camere câte un coș de rufe și că de acum sunt responsabili să-și spele singuri hainele. E un proces din care învață atât de multe despre ce înseamnă să ai grijă de tine… N-aș fi putut să-i invit să facă asta dacă ar fi trebuit să spele de mână toate hainele, evident.
  • Mașina de spălat vase

    Mai scriam asta pe aici, dar iubirea mea pentru mașina de spălat vase a început atunci când ne-am mutat într-un apartament care venise cu bucătăria mobilată și utilată. Pe lângă plită și cuptor și frigider, bucătăria avea ascunsă sub o ușă și mașina de spălat vase. Și a fost iubire la prima utilizare.
    Între timp, au venit și cei doi copii pe lumea asta și mașina de spălat vase a devenit și mai utilă. De ce?

      1. Îi pot lăsa pe copii să gătească singuri
        Nu, fără acces la foc (acolo îi asist eu) și da, ar fi putut găti și dacă n-aveam mașină de spălat vase. Dar ar fi durat o veșnicie să strâng după ei. Iar asta ar fi însemnat că de multe ori poate că aș fi mustăcit și i-aș fi invitat către alte activități. Mai curate.
        Cu mașina de spălat vase în funcțiune nu mă interesează că la o rețetă folosesc 4 castroane mari, 3 mici și 2 gigantice, nici că folosesc și mixerul, și blenderul mare și blenderul mic, 2 tocătoare, 5 forme de cuptor, toate lingurile, 4 pahare și tot așa.
        Și ca să vă povestesc și despre rezultate, chiar s-a întâmplat de câteva ori să inventeze rețete comestibile, chestii chiar delicioase, unele dintre ele.
      2. După masă petrecem timp împreună
        Timpul de masă e un timp petrecut împreună atunci când suntem toți acasă. Ne adunăm fiecare de pe unde e și ne așezăm pe scaune unul lângă celălalt la masă. Mâncăm, vorbim, povestim și ni se deschide apetitul pentru a petrece timp împreună. Și chiar și facem asta, pentru că strângem masa împreună, punem vasele în mașină, îi dăm drumul și în timpul acela scoatem Tabinetul sau Misterele din Beijing sau alte jocuri și jucăm fără să ne întrerupem. Mie îmi place mult asta și cred că e un fel de a-mi bucura copilul interior.
  • Aspiratorul fără fir

Și aspiratorul fără fir mă ajută să fiu o mamă mai bună, pentru că nu mă mai stresează accidentele de prin casă. Da, știu, o casă cu parchetul lipicios e o casă în care copiii sunt fericiți. De acord. Însă și parchetul ăla lipicios sau plin de firimituri trebuie curățat din când în când, pentru că… igienă de bază.
Acasă foloseam mătura și era suficient. Pe de altă parte, tot acasă eram și mereu foarte atenți să nu facem mizerie, pentru că a curăța casa cu tehnică 0 era destul de greu, un task pe care dacă-l făceai zilnic, nu mai aveai timp de altele.
Acum nu mai e cazul. Luăm aspiratorul ușor și îl putem folosi toți. Adulții, copiii, oricare dintre noi poate readuce casa la o stare de echilibru (curățenie lună nu mai e din 2019, așa că echilibrul intern al casei e tot ceea ce pot spera), iar eu nu mă agit, nu adun frustrare, n-o vărs pe copii sau partener, nu transformăm curățenia într-o luptă de familie.

M-am uitat cum se îmbracă preadolescenta mea
3 lucruri pe care le foloseam când copiii erau mici, dar le folosim și acum