În pandemie ne puteam proteja copiii cu ușurință - Ceva ce nu credeam că voi spune
De ce nu vor copiii să se spele pe păr? 3 motive surprinzătoare

Ieri am fost la mama, care i-a așteptat pe copii, așa cum face ea de obicei, cu o pungă mare plină cu chestii interesante. Nu cred că le-a luat niciodată UN cadou, ci mereu au fost pungi pline cu chestiuțe mai mici sau mai mari. Copiilor le place să exploreze, să caute, să scotocească, să scoată o abundență de obiecte interesante, iar asta este valabil la 1 an, dar rămâne valabil și la 9 ani.

Țin minte că atunci când erau mici, le făceam ”coșulețe cu comori” sau ”săculeți cu comori”, în care le vâram tit felul de flecuștețe care mă gândeam că i-ar fi interesat și că i-ar fi stimulat senzorial: obiecte de prin casă de diferite texturi, mai grele sau mai ușoare, rotunde sau cubice, cu detalii sau fără. O mingiuță de cauciuc și un cub de lemn, o bucățică de catifea, o linguriță scoasă din congelator, un borcănel cu niște pietricele strălucitoare în interior, un micuț instrument muzical și câte și mai câte. Erau surprinși de fiecare dată când mai scoteau de acolo câte o minune mică.

Așa a făcut și mama ieri, când le-a dat ”mărțișorul”: o pungă plină de… obiecte pentru sport. Și mi s-a părut o idee fantastică. Gantere, o minge de fitness, salteluță de yoga, o coardă, elastice pentru exerciții, o borsetă. Cam tot ce ai nevoie ca să te pui pe mișcare. De ce mi s-a părut o idee grozavă? Pentru că e important să-i creștem pe copii cu deschidere către sport. Suntem o nație destul de sedentară, cu o prea mică apetență pentru mișcarea fizică, iar asta se vede și la copii.

Citeam zilele trecute o discuție pe social media, unde o mamă era revoltată că la școala copilului ei, sala de sport se transformase în centru de primiri refugiați și că cei mici urmau să nu mai facă sport. Apoi discuția a continuat cum în ultimii doi ani sălile de sport ale școlilor au găzduit tot felul de alte evenimente, care nu erau orele de sport ale copiilor: centre de testare covid, centre de vaccinare, etc.

În primă instanță m-a revoltat revolta, ca să zic așa. Hai, pe bune? Oamenii ăia au nevoie de sprijin și chiar nu mi se pare un mare sacrificiu să le oferi niște săli de sport unde să doarme și unde să fie apărați de zăpada asta care a apărut de niciunde fix când te așteptai să înflorească cireșii. Apoi am tras aer în piept și mi-am dat seama că mama respectivă avea dreptate. Sunt ferm convinsă că existau și alte soluții (inclusiv sport în curtea școlii, în clase, etc.), nu pur și simplu renunțarea la ora de sport. Doar că sportul nu e o necesitate, nu e o materie importantă, cum e matematica sau cum e informatica. E doar acolo, ca să umple orarul. Și asta le transmite și copiilor, mai departe, același tip de relație cu sportul.

Drept urmare, mi se pare o idee grozavă ca în loc de jucării, din când în când să le luăm obiecte care invită la mișcare. Sau un abonament la un curs de tenis, sau de înot. În loc de o păpușă mică și vulgară, din plastic, ce costă 6% din salariul minim pe economie (nu căutați, am calculat 90 de lei procent din 1500 de lei), puteți să le faceți un micuț kit de sport, care să includă orice vi se pare vouă potrivit de aici sau orice nu vă depășește bugetul:

  • gantere mici
  • coardă
  • elastic
  • saltea de yoga
  • cărămidă pentru yoga
  • mănuși de box și sac de box
  • minge de fitness
  • o sticlă pentru apă
  • un shaker de proteine (în care să-i învățați ce să-și pună de băut – desigur, alimente naturale, băuturi potrivite pentru vârsta lor – pre-workout și post-workout)
  • un link către un program de sport de pe youtube
  • haine speciale pentru sport
  • bentiță pentru păr
  • etc.
În pandemie ne puteam proteja copiii cu ușurință - Ceva ce nu credeam că voi spune
De ce nu vor copiii să se spele pe păr? 3 motive surprinzătoare