Un fel de mâncare tradițional românesc cu beneficii pentru creier
Scris de Diana Vijulie
Unul din elementele care mi se pare mie că ne definește cultura, este și abordarea gastronomică a vieților noastre. Adică, românii pun mult accent pe mâncare, mai ales în momentele cheie ale anului: de sărbători, de aniversări, etc. Atunci când primim oaspeți și ne mândrim cu ospitalitatea noastră, nu oferim un colț liniștit unde oaspetele nostru să citească, nici nu-i pregătim o baie caldă ca să se relaxeze, ci îi punem masa.
De Crăciun, de Revelion, de ziua de naștere, de Paște, masa trebuie să fie plină. Primul lucru pe care îl întreabă o gospodină atunci când vii în vizită este ”îți pun ceva de mâncare?”. Sau nici nu te mai întreabă, ci te așază la masă.
Deși avem această cultură a mâncatului, nu avem prea multe mâncăruri specific românești (chiar dacă ne place să le denumim așa), ci sunt mâncăruri specifice pentru spațiul geografic în care ne aflăm, pe care le-am mai adaptat puțin.
Iar multe dintre ele sunt grele pentru corpurile noastre, așa că poate că și din pricina asta le mâncăm doar de două ori pe an (cum sunt sarmalele, pe care le mâncăm de Crăciun, de Revelion, și poooooaaaaaate, dacă vine cineva din altă țară la noi în vizită). Masa e plină de carne, de obicei, grea, de grăsime și destul de puțin de legume.
Dar, în toată marea aceasta de mâncăruri pe care le mănânci și apoi digeri 3 zile ca un șarpe, există și un fel tradițional nu doar acceptabil, ci chiar sănătos. Chiar dacă este de porc, desigur, cea mai bună legumă:
PIFTIA!!!
Piftia are un conținut ridicat de proteine și de alte elemente benefice, dar gândul meu acum se duce cel mai mult către colagen. Piftia conține colagen, iar eu când aud de colagen, sigur că mă gândesc și la piele și unghii, și genunchi și toate aceste aspecte pentru care colagenul este important, însă, mă gândesc și la creier. În relație cu creierul se pare că unul din efectele colagenului este acela de a forma o protecție a creierului, ca un scut, împotriva proteinelor care provoacă Alzheimer. Ceea ce dacă adăugăm celorlalte beneficii ale colagenului, nu poate să redea decât concluzia: mâncați piftie mai des și dați-le și copiilor.
Disclamer: eu am făcut o pasiune pentru colagen când am reușit să țin în frâu dinții demineralizați și tociți ai lui Filip de la 1 an și câteva luni până acum, când a făcut 7 și mai au un pic și îi cad: fără carii, fără extracție, deși acum 5 ani și jumătate avea deja programarea pentru intervenția medicală cu anestezie, însă am avut norocul că a răcit și a trebuit să amânăm intervenția. Bravo nouă, ne-am descurcat grozav 😀
De aici vă luați carne de curcan și aici aveți și rețete de piftie. Spor la treabă 😀
Când îi gătești câinelui mâncare, dar o mănâncă o fetiță și-un băiat
facebookinstagramyoutuberssSe întâmplă câteodată să n-avem în casă mâncare de câini pentru Doni. De fapt, se întâmplă destul de des, pentru că nu-mi place să-l hrănesc doar cu hrană pentru câini (nu am făcut research, dar nu mi se pare nici sănătos și nici în consens...
Gustarea hrănitoare de la școală sau ”Ce minunății a mai pus mami în pachețelul de școală al Emei”
facebookinstagramyoutuberss Partea mea preferată în a avea copiii la școală și la grădiniță era că acolo se ocupa altcineva să le facă meniul zilnic. Când am ales unde se duc copiii mei să învețe, am aruncat un ochi critic și la meniu și m-am asigurat că primesc acolo...
Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom
facebookinstagramyoutuberss E deja o săptămână de când copilul de școală s-a întors în online. După o perioadă destul de scurtă în care aveam jumătate de zi să-mi îndeplinesc separat rolurile din viața asta, sunt înapoi în aceeași oală în care sunt mamă, bucătăreasă,...
Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare
facebookinstagramyoutuberssAcum 5 ani, când Fip era micuț, dar și Ema era micuță era nevoie să fim foarte organizați, ca să n-o luăm razna. Sincer, am tot scris și rescris și reformulat fraza anterioară, ca să evit exagerarea asta, dar mi-am dat seama că nu e chiar o...
Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat
facebookinstagramyoutuberssBună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două...
Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac
facebookinstagramyoutuberssA trecut Paștele și dintr-un pliculeț de drojdie căpătat cu prețul vieții (notă pentru copiii copiilor noștri, care n-au prins pandemia: drojdia și-a costat în vremurile acestea prețul ei în aur și era la fel de prezentă în magazine ca și...
Un fel de mâncare tradițional românesc cu beneficii pentru creier
Unul din elementele care mi se pare mie că ne definește cultura, este și abordarea gastronomică a vieților noastre. Adică, românii pun mult accent pe mâncare, mai ales în momentele cheie ale anului: de sărbători, de aniversări, etc. Atunci când primim oaspeți și ne mândrim cu ospitalitatea noastră, nu oferim un colț liniștit unde oaspetele nostru să citească, nici nu-i pregătim o baie caldă ca să se relaxeze, ci îi punem masa.
De Crăciun, de Revelion, de ziua de naștere, de Paște, masa trebuie să fie plină. Primul lucru pe care îl întreabă o gospodină atunci când vii în vizită este ”îți pun ceva de mâncare?”. Sau nici nu te mai întreabă, ci te așază la masă.
Deși avem această cultură a mâncatului, nu avem prea multe mâncăruri specific românești (chiar dacă ne place să le denumim așa), ci sunt mâncăruri specifice pentru spațiul geografic în care ne aflăm, pe care le-am mai adaptat puțin.
Iar multe dintre ele sunt grele pentru corpurile noastre, așa că poate că și din pricina asta le mâncăm doar de două ori pe an (cum sunt sarmalele, pe care le mâncăm de Crăciun, de Revelion, și poooooaaaaaate, dacă vine cineva din altă țară la noi în vizită). Masa e plină de carne, de obicei, grea, de grăsime și destul de puțin de legume.
Dar, în toată marea aceasta de mâncăruri pe care le mănânci și apoi digeri 3 zile ca un șarpe, există și un fel tradițional nu doar acceptabil, ci chiar sănătos. Chiar dacă este de porc, desigur, cea mai bună legumă:
PIFTIA!!!
Piftia are un conținut ridicat de proteine și de alte elemente benefice, dar gândul meu acum se duce cel mai mult către colagen. Piftia conține colagen, iar eu când aud de colagen, sigur că mă gândesc și la piele și unghii, și genunchi și toate aceste aspecte pentru care colagenul este important, însă, mă gândesc și la creier. În relație cu creierul se pare că unul din efectele colagenului este acela de a forma o protecție a creierului, ca un scut, împotriva proteinelor care provoacă Alzheimer. Ceea ce dacă adăugăm celorlalte beneficii ale colagenului, nu poate să redea decât concluzia: mâncați piftie mai des și dați-le și copiilor.
Disclamer: eu am făcut o pasiune pentru colagen când am reușit să țin în frâu dinții demineralizați și tociți ai lui Filip de la 1 an și câteva luni până acum, când a făcut 7 și mai au un pic și îi cad: fără carii, fără extracție, deși acum 5 ani și jumătate avea deja programarea pentru intervenția medicală cu anestezie, însă am avut norocul că a răcit și a trebuit să amânăm intervenția. Bravo nouă, ne-am descurcat grozav 😀
De aici vă luați carne de curcan și aici aveți și rețete de piftie. Spor la treabă 😀
Când îi gătești câinelui mâncare, dar o mănâncă o fetiță și-un băiat
facebookinstagramyoutuberssSe întâmplă câteodată să n-avem în casă mâncare de câini pentru Doni. De fapt, se întâmplă destul de des, pentru că nu-mi place să-l hrănesc doar cu hrană pentru câini (nu am făcut research, dar nu mi se pare nici sănătos și nici în consens...
Gustarea hrănitoare de la școală sau ”Ce minunății a mai pus mami în pachețelul de școală al Emei”
facebookinstagramyoutuberss Partea mea preferată în a avea copiii la școală și la grădiniță era că acolo se ocupa altcineva să le facă meniul zilnic. Când am ales unde se duc copiii mei să învețe, am aruncat un ochi critic și la meniu și m-am asigurat că primesc acolo...
Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom
facebookinstagramyoutuberss E deja o săptămână de când copilul de școală s-a întors în online. După o perioadă destul de scurtă în care aveam jumătate de zi să-mi îndeplinesc separat rolurile din viața asta, sunt înapoi în aceeași oală în care sunt mamă, bucătăreasă,...
Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare
facebookinstagramyoutuberssAcum 5 ani, când Fip era micuț, dar și Ema era micuță era nevoie să fim foarte organizați, ca să n-o luăm razna. Sincer, am tot scris și rescris și reformulat fraza anterioară, ca să evit exagerarea asta, dar mi-am dat seama că nu e chiar o...
Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat
facebookinstagramyoutuberssBună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două...
Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac
facebookinstagramyoutuberssA trecut Paștele și dintr-un pliculeț de drojdie căpătat cu prețul vieții (notă pentru copiii copiilor noștri, care n-au prins pandemia: drojdia și-a costat în vremurile acestea prețul ei în aur și era la fel de prezentă în magazine ca și...
0 Comentarii