Cum am încercat eu din greu să ajung la Conferința Națională de Analiză Tranzacțională
Cum a fost la conferința despre Efectul Cibernetic cu Dr. Mary Aiken

Anul acesta am încercat mult sa ne concentram (noi, ca familie) pe a fi cât mai prietenoși cu mediul și cu natura. Procesul a început de când avem copii, într-o încercare de a face ceva pentru viitorul lor: pe lângă școli și dezvoltare emoțională și alte chestii pe care le facem punctual pentru ei, ne-am dat seama că degeaba ai un copil echilibrat emoțional, dacă mediul în care trăiește se degradează pe zi ce trece și e… dezechilibrat. Așa că a venit natural direcția de a proteja mediul în care ei vor trai.

80% din gunoiul pe care-l produce familia noastră e… plastic

Pe lângă faptul că reciclăm plastic, hârtie, sticlă și că încercam pe cât posibil sa nu facem risipa de mâncare, mi-am dat seama ca nu e suficient. Când am început să colectăm gunoiul selectiv, mi-am dat seama că 80% din gunoiul produs e… plastic. Mâncare puțină, pentru că o împărțim cu animalele casei. Sticlă puțină, pentru că poate fi refolosită la zacuscă, must, bulion. Hârtie nici multă, nici puțină, pentru că și pe ea o refolosim cât putem. Dar plastic, să ne-ajungă…

Când erau copiii mici, tot din încercarea de a proteja mediul, nu am folosit scutece de unică folosință decât foarte puțin. În rest am folosit scutece textile, reutilizabile. Care poluau și ele (prin producție, prin spălare), dar m-am gândit că nu la fel de mult ca cele de unică folosință. Am avut o dezbatere infinită aproape dacă să cumpărăm anual brazi naturali, sau să luăm un brad de plastic și gata. Dar pare imposibil să iau mereu deciziile corecte pentru mediu. Parcă mereu e ceva ce n-am luat în calcul, ceva ce am ratat. Și am senzația că nimic din ce fac nu-i bine, și-i posibil să fie și adevărat. 

Și ce e foarte important e și exemplul pe care îl dam copiilor, care și ei caută coșul special pentru aruncat plastic, închid apa la robinet cât se spală pe dinți, refolosesc hârtie pentru lucrul lor, iar Ema are o groază de idei pentru refolosirea lucrurilor care nu ne mai trebuie (dacă ar fi după ea, n-am mai arunca nimic). Și la fel (de fapt, cu siguranță chiar mai bine) își vor învața și ei copiii. 

Alternative la produsele de curățenie toxice pentru casă și mediu

Încerc sa renunț la substanțele puternice de curățat casa (nu mai folosesc detergent pentru curățat podelele, pt ca am mop cu aburi, de exemplu) și pentru restul de produse de curățenie caut alternative naturale. La fel și la capitolul detergenți de haine, detergent de vase și orice altceva ne mai trebuie prin casă. Am tot căutat și am tot testat și până la urmă am găsit ceva să-mi placă și am rămas fidelă. 

Produsele Seventh Generation

Vreau să vă povestesc acum puțin despre produsele Seventh Generation, care e un brand în care eu cred și pe care vreau să-l susțin, pentru multe calități pe care le are. Seventh Generation e un brand originar din SUA și e pe piață de mai bine de 30 de ani în domeniul produselor ecologice. De ce vorbesc tuturor prietenilor mei despre produsele lor (da, dacă suntem prieteni, sigur ai primit de la mine o poză, un link, o descriere a unui produs al lor, sau poate chiar un produs în sine :D)? Pentru că filosofia lor e că fiecare decizie, fiecare produs sunt realizate luând în calcul impactul lor asupra următoarelor 7 generații. Generațiile de la care noi folosim prezentul ca împrumut… Nu poți duce o viață sănătoasă pe o planetă vulnerabilă. De-acord. 

OK, cuvintele sunt frumoase, dar despre ce vorbim exact? Primul lucru care mi-a atras atenția e că până la 97% din ingredientele produselor sunt derivate din plante și-s biodegradabile. Și al doilea foarte important e că ambalajele sunt produse din 99% plastic reciclat (și sunt reciclabile la rândul lor).

Bun. Dar cum sunt din punct de vedere al calității?

O să vă povestesc despre ce anume am încercat dintre ele. 

Detergentul ecologic lichid pentru rufe

Am testat aici două variante: cel fără parfum și cel cu parfum de portocale. Și când zic testat, le folosesc exclusiv din primăvară și nu mai revin la altceva. Prima surpriză a fost într-o zi de vară, când mi-am turnat iahnie de fasole pe rochia albă de bumbac. Yaks. Cum mai scot eu asta din rochie? Plecam în următoarea dimineață în concediu și voiam musai s-o iau la mine, așa că n-avea timp de mașină de spălat. Detergent manual n-am. Așa că am spălat pata în chiuvetă cu detergentul Seventh Generation. Așa, la mână. Rochie albă de bumbac cu iahnie pe ea. Impecabil s-a curățat. Îmi pare rău că nu i-am făcut poză, să vă arăt. OK, deci nu-i doar natural, prietenos cu natura, ci face și treabă bună. 

Dar testul suprem i l-am dat zilele trecute. E o poveste scârboșică, dar dacă aveți copii, sigur n-o să vă oripilați. 

Fip a mâncat într-o seară mai multe roșii decât putea duce stomăcelul lui adorabil, așa că s-a trezit la 1 noaptea vomitând pe cearșaful patului. Am culcat copilul în patul celălalt, am scos cearșaful de pe patul lui, l-am clătit puțin și l-am aruncat în cadă așa cum era. Cum nu folosim baia respectivă, am uitat complet de cearșaf a doua zi (luni) și mi-am amintit marți să-l pun la spălat. Eram convinsă că nu mai iese nimic din el. Și-am filmat. Vă las mai jos filmulețul, să vă minunați și voi. 

Detergenții nu conțin coloranți, parfumuri sau înălbitori sintetici și sunt foarte potriviți pentru utilizatorii cu piele sensibilă (confirm și-aici, căci dermatita mea a stat cuminte în banca ei în ultima vreme), nu conțin ingrediente de origine animală, nu-s testate pe animale și au certificare EU Ecolabel. 

Detergentul ecologic cu pulverizator (cel pentru baie și cel universal)

Aici iar am avut o revelație, pentru că detergentul de baie curăță impecabil baia cu totul (practic, în baie am mai folosit doar un spray pentru cabina de duș, ca să dea jos calcarul de pe geamuri și gelul pentru curățat toaleta). 

Iar cel universal e cel puțin la fel de minunat, pentru că în casa noastră a înlocuit: sprayul pentru curățat grăsimea, sprayul pentru curățat geamurile, pentru curățat mobila, faianța, chiuveta, tot. Practic, curăț orice în casă cu el. Și îi pot lăsa și pe copii să curețe, pentru că e prietenos cu ei (nu conține parfumuri sintetice, înălbitori pe bază de clor sau compuși organici volatili). Știu, sună ca o odă, ca teleshopping, dar pe cuvânt că-s entuziasmată.

Detergentul manual de vase

Nu l-am testat la adevărata lui valoare, pentru că tăvile cu grăsime le curăță mașina de spălat vase, dar tocmai de-asta plănuiesc să încerc și tabletele lor universale pentru mașina de spălat vase, care vor fi disponibile în curând.

Pentru mine, produsele lor și aspiratorul care aspiră și spală pe jos în același timp (cu aburi, cum ziceam, ca să nu mai dăm cu fel de fel de substanțe și pe jos) sunt revelația anului. Vă recomand serios să le încercați și să vedeți cum își fac treaba. 

Cum am încercat eu din greu să ajung la Conferința Națională de Analiză Tranzacțională
Cum a fost la conferința despre Efectul Cibernetic cu Dr. Mary Aiken