Planuri de weekend pe bicicletă
Top 5 al celor mai interesante jucării non-jucării din casa noastră

Copiii mei au un regim alimentar destul de strict de vreo două săptămâni. Niște viermișori intestinali i-au dat lui Fip destul de mult de furcă. Până i-am dibuit și ne-am lămurit de la ce îl durea burtica și voma, a avut regim de vomă. Apoi, după ce i-am descoperit, regim pentru ei. Am luat fiecare câte o doză de ce medicament ne prescrisese medicul împotriva lor și am scos complet zahărul și aproape complet lactatele din meniul familiei. ”Aproape complet” pentru că ieri a mâncat o pizza cu niște brânză pe ea. În rest, nu dulciuri, nu miere, nu fructe, nu brânză, nu iaurt, nu lapte.

Nu știu alții cum sunt, dar noi când n-avem fructe în casă sau lactate, ne plângem că n-avem ce mânca. Poate să fie frigiderul plin ochi de orice. Dacă nu-i acolo un măr, o banană, o piersică, un lapte, un iaurt, putem muri de foame liniștiți.

Acum, o parte din probleme am rezolvat-o. Lactatele vegetale sunt chiar bune, copiilor chiar le place laptele de migdale (lui) și de cocos (ei) (doar nu credeați că vor bea amândoi același tip de lapte). Dimineața am reintrodus cerealele din fulgi de porumb (musai din cele fără zahăr adăugat; citiți etichetele, poate că o să aveți o surpriză) cu lapte vegetal, la prânz supă cremă de legume, ouă și paste (o ocazie bună să încep să le fac în casă, ca să fie cât mai prietenoase cu burtica trecută prin foc și pară), iar seara salate, hummusuri, fasole bătută și chestii de genul. Mai facem pizza în casă, dar fără brânză. Și cam ăsta e meniul momentan.

Dar rămâne problema dulciurilor. Nu neapărat procesate, dar măcar o banană acolo, o cireașă (mai ales că au și apărut cireșele de mai în copacii bunicilor). Tristețe maximă. Ieri au făcut la grădiniță prăjitură cu mere, iar ei n-au putut mânca. Seara am fost în oraș, au văzut prăjituri, iar ei n-au putut mânca. În weekend am făcut un grătar, iar de la invitați am primit și un cheesecake prietenos pentru copii. Dar nu l-au putut mânca. Deci, ce facem să mai îndulcim puțin supărarea asta?

Facem cremă de ciocolată!

Ok, avocado cu cacao nu mai pot nici eu să văd. Lapte de cocos/migdale cu cacao și semințe de chia e o idee, dar îi cam scârbește pe ei consistența semințelor gelatinoase. Lapte vegetal și cacao plus gelatină mai era o idee, dar nu era suficient de cremoasă. Și, bingo! Hummus cu cacao!

Nu vă strâmbați și nu vă scârbiți de idee. Nu conține ulei de măsline, usturoi sau busuioc. Ci doar năut, cacao și, dacă vreți ceva îndulcitor. Cum se face? Iac-așa:

Ingrediente

o conservă de năut bine clătită

cacao după gust

un pic de lapte vegetal, ca să nu se blocheze blenderul (dacă n-aveți nevoie, nu puneți)

esență de vanilie

fructe/miere/alte chestii dacă aveți voie

Preparare:

Toate cele în blender până iese cremă.
Le-am ornat frumos cu niște migdale mărunțite, am adăugat și niște fulgi de porumb zdrobiți puțin, pentru impresie artistică.

The end. Avem desert.

Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare

Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare

Ca să creez planul de masă, am ales să nu mă complic prea tare. Mi-am luat agenda și desenat un tabel cu două coloane: ce supe/ciorbe mâncăm toți și ce ne place tuturor la felul 2 și e ușor de făcut (ne plac și sarmalele, dar… nu :)).
Nu-s multe chestii, însă sunt chestii pe care le tot rotesc. Schema pentru prânz arată așa:

Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

Bună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două pungi mari cu afine în congelator, afine cumpărate într-un impuls de grandiomanie toamna trecută, când mi s-a părut o idee bună să o rog pe o prietenă să-mi cumpere o găleată de afine

Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac

Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac

Improvizația mea s-a transformat într-o tavă de rulouri cu scorțișoară cu același aluat pufos al rețetei mele de cozonac delicios (și am făcut și-o rimă). Pentru că în rețetă nu am insistat suficient asupra simplității aluatului fabricat manual, acum n-am mai pus ingredientele la mașina de pâine, ci am scos telefonul (pentru filmat) și mixerul (pentru amestecat). Am filmat toată rețeta, i-am adăugat o muzică drăguță, niște text, am pus-o pe repede înainte și puteți s-o vedeți mai jos.

Planuri de weekend pe bicicletă
Top 5 al celor mai interesante jucării non-jucării din casa noastră