Cum învățăm copiii să schieze din sufragerie?
Podcast cu Diana (episodul 9) – Driverele

Vine 2019. Nu știu dacă v-ați făcut planuri pentru anul ce urmează, nu știu cum și ce aveți de gând să faceți, ce ați planificat. Eu mi-am făcut câteva. Unele în plan profesional, altele în plan personal.

Ce mi-am propus în plan profesional

Grupurile de dezvoltare personală

În plan profesional lucrurile îmi sunt clare. Din ianuarie mi-am stabilit să organizez două grupuri de dezvoltare personală (dacă vreți detalii sau să vă înscrieți, mai sunt puține locuri și găsiți detaliile aici), pentru care am stabilit deja datele de întâlnire și direcția în care o să merg. Sunt două grupuri de autocunoaștere și de dezvoltare și îmi doresc ca abordarea să nu fie legată doar de a vorbi, ci să ne folosim și corpurile în lucrul nostru și în dezvoltarea noastră (facilitator sau participant, toată lumea crește în grupurile de dezvoltare personală, deci și eu, pe lângă participante). O să fie drăguț. Sincer, abia aștept.

Dezvoltare personală în cuplu

Anul ce vine mi-am propus să mă orientez mai mult în direcția lucrului cu cuplurile. Am început să o fac din 2018, iar în 2019 vreau să aprofundez. Îmi place mult să lucrez așa, să văd din exterior dificultățile în comunicare, porțile pe care fiecare și le închide și-apoi să ajungă fiecare să le deschidă. Am ajuns la concluzia că sunt extrem de puține cazuri în care relația chiar nu mai are viitor și extrem de multe cazuri în care relația renaște după lucrul potrivit cu ea.

Ce mi-am propus în plan personal

În plan personal aș vrea să aranjez altfel lucrurile din viața mea. Povesteam în episodul cu numărul 9 al podcastului meu de dezvoltare personală și parentală despre drivere (niște programări comportamentale cu care ne conducem viețile). Driverul care îmi mănâncă cel mai tare nervii acum este ”Grăbește-te”. Așa că în 2019 aș vrea să-mi dau permisiunea să nu-l mai folosesc atât de des. Vreau să fac lucrurile în ritmul meu, iar asta înseamnă să mă organizez mai bine, să cer și să accept mai mult ajutor, poate să și refuz unele proiecte pe care nu le ”simt” așa cum mi-ar plăcea.

Mă tem (mă rog, sunt sigură) că deja le-am transmis și copiilor driverul, așa că aș vrea să le ofer și instrumentele să și-l gestioneze. Și nu pot face asta dacă nu mi-l gestionez eu, dacă nu vorbesc eu despre el, dacă nu am eu instrumentele.

Acum, pentru a nu mă mai grăbi atât, vreau să mă organizez puțin mai bine. Mi-am cumpărat o agendă care să-mi placă de mai bine de 2 luni și deja am o grămadă de evenimente stabilite în ea. Nu asta e problema. Problema e să fiu eu atentă din timp ce înseamnă vacanțele copiilor, ce zile libere avem și când pică ele, și-așa mai departe, ca să nu mai am zile în care să am nevoie să mă clonez pentru a ajunge în 2 locuri simultan.

Pe măsură ce mi le notam eu în agendă, m-am gândit și să fac un pustiu de bine altor persoane ca mine, așa că am creat și un calendar pentru 2019, pe care vi-l las mai jos, iar voi n-aveți decât să-l printați și să-l folosiți. Am trecut în el zilele libere pentru 2019 și am lăsat și spațiu în care să puteți scrie voi ce treburi aveți de rezolvat în zilele respective.

După cum ziceam, mi-am propus și să cer mai mult ajutor și să-l și accept. Inițial nu-l ceream, apoi am învățat să-l cer, dar îl respingeam imediat ce îl primeam. Acum nu mai vreau să-l resping. Am început de anul acesta, cu V. care și-a propus să mai preia din taskurile părintești și e tare bine. E tare bine când îi duce el la grădiniță dimineața, așa că eu pot începe treaba mai devreme și cu mai mult zen. E tare bine și când, o dată la două seri, îi culcă el pe copii, iar eu am o seară liberă de la 9 și 15 și nu de la 10 sau 10 și jumătate. E o mare diferență, cred că mă înțelegeți.

Și dacă tot am ajuns la subiectul ăsta, aș vrea să fac o paranteză și să spun că mă bucur să observ că se schimbă puțin direcția în familiile din România. Sigur, nu la nivel larg, dar schimbări observ. Observ tați implicați în relația cu copiii și în afara relației de soț (adică tați care pot fi tați și atunci când mama nu e acolo) și asta e minunat. Mă bucur că există concediul paternal și că sunt bărbați care și-l iau. Mă bucur să văd tați care călătoresc cu avionul singuri cu copiii lor. Mă bucur să văd tați cu copiii în parcuri. Și la cumpărături. Și că îi iau și îi duc la grădiniță. Că știu unde le sunt hainele copiilor, în ce clasă sunt, cum îi cheamă pe prietenii lor și tot așa.

Ca să mă întorc puțin la zona profesională, îmi doresc să scriu mai mult despre asta, să ofer, pe cât pot eu, instrumente și susținere și pentru tați. Nu doar pentru mame.

Acestea fiind spuse, vă las calendarul meșterit ieri seară, cât V. culca copiii. Și sper să vă fie de folos.

Voi ce planuri aveți pentru 2019?

Cum învățăm copiii să schieze din sufragerie?
Podcast cu Diana (episodul 9) – Driverele