Meniul săptămânii
7 idei de cadouri unice pentru bărbații din viața ta. Sau femeile 🙂
Plastilină. Aveți în casă, așa-i? Odată ce copilul n-a mai băgat cu poftă bucăți albastre și roșii de material modelabil, pe care tu nu l-ai mânca nici plătită, a început jocul. Întâi ca experiență senzorială, copilul a atins și a modelat fără scop aparent materialul. Apoi a făcut șerpișori și bile, a apăsat în materia moale și flexibilă mașinuțe sau pietricele, degețele, diferite forme. Apoi a început să construiască mai clar și mai direct, să-și facă jocuri de rol și să pună în lucrul modelator trăiri, gânduri, comportamente, să și le proceseze și să le integreze, lăsând în fiecare formă o părticică mică din inconștientul la fel de maleabil ca și plastilina din mânuțe mici.

Cu ce combinăm plastilina?

Atunci când copilul este mic, e important să nu-l copleșim cu materiale multe. Frământarea plastilinei (sau unei bucăți de cocă, de ce nu?) e ceea ce are nevoie pentru a-și lucra atenția și mușchii și coordonarea. Iar, pe măsură ce se obișnuiește cu materialul, îi putem pune la dispoziție mai multe accesorii. Accesorii speciale pentru lucrul cu plastilina (există și din cele care ajută la jocurile de rol, dar și la exercițiul/modelajul plastilinei), dar și obiecte din casă.

Cum ar fi: 

  • capace
  • pietre (inclusiv pietricele de sticlă)
  • conuri de brad
  • cuburi de lemn
  • pene
  • paie
  • forme pentru biscuiți
  • scobitori sau chibrituri
  • nasturi
  • ricgle și echere
  • frunze, crenguțe
  • forme din puzzle incastrabil (inclusiv cifre, litere)
  • perie sau pieptăn
  • făcăleț
  • etc.

Ce dezvoltă plastilina (pe lângă ce vă spuneam în primul paragraf)?

Coordonarea mână-ochi

Sincer, cam orice material cu care lucrează copilul mic și care îi captează atenția lucrează acest tip de coordonare. Am spus despre coordonarea mână-ochi și când am vorbit despre puzzle, și despre lego și despre cam orice.

Motricitatea fină

E unul din materialele care dezvoltă cel mai bine acest aspect. E ca un fel de sală pentru mușchiuleți mici de mâini mici. Motricitatea fină îi ajută inițial să poată apuca obiecte mici, însă, pe termen lung e importantă pentru scris, pictat. Poate face diferența dintre ”nu sunt în stare să cos un nasture” și ”am sculptat orașul București în vârful unui creion mecanic” :))

Creativitatea

Dezvoltă creativitatea și imaginația, ca orice proces creativ. Și din cauza asta e și o activitate atât de apreciată de cei mai mulți copii.

Limbajul

Dacă stăm alături de copil și ne jucăm împreună cu el (sau dacă se joacă împreună cu alți copii), prin jocul cu plastilina își dezvoltă mult limbajul. Învață denumiri de forme, culori, consistențe, cere, oferă, etc. Trebuie să pună în cuvinte concrete unele lucruri ce par abstracte (de exemplu, îți va explica de ce bila maro de acolo e un câine).

Atenția și răbdarea

Mai ales dacă e vorba despre o activitate care să-i placă. Așa că vă las cu câteva idei de activități în lucrul cu plastilina. Sunt salvate de mine de pe Pinterest, pe tema Crăciunului. Sper să vă fie de folos. 

 

Locuri de vizitat pe lângă București

Locuri de vizitat pe lângă București

Cu ocazia asta am descoperit multe locuri frumoase, iar unele dintre ele chiar la un mers cu bicicleta de casă. La ieșirea din cartier este un lac, unde se vede foarte frumos apusul de soare (și cred că și răsăritul, dar nu suntem atât de matinali). În jurul cartierului unde locuim sunt câmpuri întregi cu grâu tânăr și verde întâi, apoi galbene ca o mare de rapiță, poți culege soc, poți pescui, poți face un picnic sub o salcie imensă, pe malul apei. 

De ce le place copiilor apa

De ce le place copiilor apa

Apa e unul din elementele esențiale ale planetei noastre. Chiar și noi înșine suntem făcuți, în mare parte, din apă. Apa e prezentă peste tot în jurul nostru (chiar acum am pe birou 3 tipuri diferite de ”apă” – sau, mă rog, lichid: apă, cafea și o loțiune pentru iritația mea de pe mână). Iar copiii iubesc apa.

Ce faci atunci când copilul desenează pe pereți?

Ce faci atunci când copilul desenează pe pereți?

Bun. Acum că am stabilit acestea, dacă sunteți OK cu desenele cu creioane, acuarele, markere de pe pereți, s-ar putea să nu vă intereseze articolul meu. Dacă vreți să opriți (sau să nu porniți) acest obicei și vreți s-o faceți într-un mod în care creativitatea să se poată totuși desfășura cât de cât liber, s-ar putea să vă ajute ideile mele.

Meniul săptămânii
7 idei de cadouri unice pentru bărbații din viața ta. Sau femeile 🙂