Când eram mică, țin minte că mama intra vineri în bucătărie și mai ieșea sâmbătă. Gătea diferite feluri. Supe, tocănițe, mâncăruri și mâncărici, salate, gustări. Din fericire, nu mai făcea și desert (pe ăla îl făcea bunica), altfel ar fi intrat în bucătărie vineri și ar mai fi ieșit duminică.
Am intrat și eu aseară în bucătărie, cu planul de a găti pentru astăzi și, poate, mâine (deși rar mâncăm două zile la rând aceeași mâncare). Cum aveam congelatorul plin de lucruri de pe la bunici și un buget săptămânal bine pus la punct, părea decent și de bun simț să le folosesc și să fac ceva cu ele. Așa că, la ceas de duminică după-amiază, am stabilit: fac supă de cocoș. Și orez cu cocoșul cu pricina.
Am băgat multicookerul în priză și am pus în el carnea din congelator. Peste ea am turnat apă și am ales programul stew pentru 2 ore. Durată: 1 minut, cel mult.
Am plecat cu copiii la piscină. Când ne-am întors, zeama era caldă. Cât s-au descălțat copiii, am spălat doi morcovi, doi păstârnaci și două bețe de apio, le-am tăiat pe jumătate. Am curățat și o ceapă și am tăiat-o și pe aia pe jumătate. Am pus sare și am închis capacul. Încă o oră pe stew.
Durată: 2 minute.
Am lăsat zeama să se răcească peste noapte. Dimineață, cât mâncau copiii micul dejun, am scurs zeama supei.
Durată: 30 de secunde
În aceeași oală de multicooker am ras doi morcovi și o ceapă (asta a durat ceva mai mult, dar copiii au mâncat încet și m-am spart în figuri), am aruncat o linguriță de pastă de ardei, un pahar de orez și două de apă.
Durată: vreo 3 minute
În jumătate de oră, când copiii plecaseră deja către grădiniță cu V (azi și mâine n-am mașină, așa că mă relaxez acasă), am răsturnat orezul cu pricina într-un vas de lut, i-am turnat carnea din supă peste, 4 polonice cu zeama din oală și la cuptor cu ea.
Durată 1 minut
Ce a durat ceva mai mult, au fost găluștele. Dar dacă tot am avut timp, le-am făcut oamenilor din casă găluștele pufoase ca niște nori, care le plac.
Durată: 12 minute
Puteam, la fel de bine, să fierb niște fidea în mai puține minute. Sau să pun biluțe Dinkel (nu știu cum le zice în română, dar sunt un fel de crutoane rotunde) și nu mai aveam nevoie de timp deloc. O să mai dureze 30 de secunde să pun pătrunjel proaspăt în castronul lui V (copiii s-au lepădat de ceva vreme de verdeața de prin mâncare.)
Per total, timpul meu petrecut în bucătărie a fost: 20 de minute pentru două feluri de mâncare și două zile. O să mai dureze vreo 5 minute să pun toate vasele la spălat.
Trăiască tehnica!
PS: Dacă vreți să intrați în grupul de facebook cu rețete și sfaturi și idei despre multicookere sau slowcookere, îl puteți găsi aici: Comunitatea Mamelor cu Slowcooker/Multicooker
Când îi gătești câinelui mâncare, dar o mănâncă o fetiță și-un băiat
Acum, titlul vă duce în eroare, pentru că pare că s-a întâmplat o dată. Însă nu s-a întâmplat o singură dată. Se întâmplă frecvent ca cei doi copii pe care-i avem să refuze mâncarea de oameni și să prefere mâncare de câini. Ceea ce s-a întâmplat și de data asta.
Am pus să gătesc lui Doni după cum urmează:
Gustarea hrănitoare de la școală sau ”Ce minunății a mai pus mami în pachețelul de școală al Emei”
Drept urmare a trebuit să-mi dau silința să gătesc și să găsesc alimente și combinații care să fie hrănitoare, distractive, ușor de transportat și de mâncat și care să-i placă. Și ne-am descurcat onorabil, trebuie să recunosc.
Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom
În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut.
Buna. ce vase de lut ai? Arata tare bine! 🙂
Cumpărate de la munte…
O alternativă și mai rapidă la găluște: tăieței de orez.
Arunc in supă și niște urechi de lemn, 2 picături de sos de soia si iese o supă asiatică. Problema e că fetița mea pescuiește toate ciupercile și nu ne lasă și nouă.