Când eram eu mai tinerică și ieșeam vara la terasă, îmi plăcea tare mult ideea de Frappe. Delicios, un pahar plin de cafea și înghețată, frișcă și tot felul de sosuri și de zemuri dulci. Între timp am ajuns să nu le mai suport, așa că nu mi-am mai luat Frappe de o viață de om. Acum beau un capuccino cinstit și aia e.
Cu toate astea, încă îmi place ideea de cocktailuri și mocktailuri cu cafea și aș bea oricând un Frappe sau altceva, dacă ar fi bine făcut. Așa că m-am apucat să mi le fac acasă. Am început timid cu cafea, lapte și cacao amestecat în ele, sau cu cafea, lapte de cocos și piure de cocos și am tot experimentat fel și fel de băuturi cu cafea, până am ajuns la acest top 3 de cocktailuri și mocktailuri cu cafea pe care mi le fac atunci când vreau să mă răsfăț. Partea bună e că nu mă folosesc de niciun fel de aparatură specială (poate doar de blender, dar puteți să-l săriți), așa că-i suficient să aveți un ibric și un pahar, poate unul mai special dacă vreți să vă tratați cu adevărat special.
1. Varianta mea de Frappe
Ziceam că nu-mi place neam ce Frappe se mai servește pe la terase, așa că mi-am inventat propria rețetă. Aveți nevoie de:
– o cană mare de cafea, făcută cum vă place vouă, dar neîndulcită
– 1/4 de cană de lapte condensat
– o lingură de înghețată de caramel/vanilie/etc. de calitate bună
– îndulcitor de care vreți voi și în ce cantitate vreți voi; eu nu mai pun, pentru că mi se pare suficient de dulce și fără
Le amestecați pe toate fie în blender, fie cu mâna, decorați, puneți pe o tavă, vă ascundeți în baie ca să nu fiți deranjate și savurați.
2. Cocktail de cafea cu tequila
Asta e cu alcool, așa că lăsați-o pe seară. Aveți nevoie de:
– 1 shot de tequila (sincer, nu cunosc branduri de tequila, știu doar că la nuntă am avut Olmeca, așa că aia iau de obicei)
– 2 linguri de înghețată
– 1/2 pahar de lapte
– 1 espresso scurt
– scorțișoară sau nucșoară
Toate la grămadă și puteți să-l beți seara, în loc de paharul obișnuit cu vin. Ah, doar la mine e paharul obișnuit cu vin seara? Mkay…
3. Mocktail de cafea cu ciocolată și cocos
Oh, dacă aș putea pune cocos în orice, aș fi cea mai fericită. Oricum, în cafea mi se pare că se pretează de minune! Aveți nevoie de:
– 60 ml de cafea rece
– un pahar de lapte de cocos
– o linguriță de piure de cocos
– 1/2 linguriță de esență de rom
– 1 linguriță de miere
– ciocolată pentru decorat
Puneți toate ingredientele în blender sau le amestecați cu mâna (aveți grijă să amestecați bine piureul de cocos), turnați în pahar și radeți ciocolată peste. Yummy. Dacă vreți să fiți badass, înlocuiți esența de rom cu un shot mic de rom adevărat. Tot în loc de vinul de seară. Ah, stați, doar eu îl beau pe ăla…
Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare
Ca să creez planul de masă, am ales să nu mă complic prea tare. Mi-am luat agenda și desenat un tabel cu două coloane: ce supe/ciorbe mâncăm toți și ce ne place tuturor la felul 2 și e ușor de făcut (ne plac și sarmalele, dar… nu :)).
Nu-s multe chestii, însă sunt chestii pe care le tot rotesc. Schema pentru prânz arată așa:
Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat
Bună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două pungi mari cu afine în congelator, afine cumpărate într-un impuls de grandiomanie toamna trecută, când mi s-a părut o idee bună să o rog pe o prietenă să-mi cumpere o găleată de afine
Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac
Improvizația mea s-a transformat într-o tavă de rulouri cu scorțișoară cu același aluat pufos al rețetei mele de cozonac delicios (și am făcut și-o rimă). Pentru că în rețetă nu am insistat suficient asupra simplității aluatului fabricat manual, acum n-am mai pus ingredientele la mașina de pâine, ci am scos telefonul (pentru filmat) și mixerul (pentru amestecat). Am filmat toată rețeta, i-am adăugat o muzică drăguță, niște text, am pus-o pe repede înainte și puteți s-o vedeți mai jos.