Primul parfum pe care l-am avut a fost o sticluță mică de Chanel No. 5, primită de la bunica. Nu-mi plăcea și nu era potrivit pentru vârsta mea, dar țineam de el cum ții de o butelcă de apă atunci când mergi prin deșert. Era în sertarul meu, singurul meu loc intim din casă, depozitat acolo la loc de cinste, printre oracole și bilețele de iubire de la colegul meu de clasă, cu care, de altfel, nu schimbam două vorbe în rest. Dar, care îmi scria poezii și răvașe de iubire.
Apoi, când am mai crescut, strângeam bănuții care îmi rămâneau câteodată rest de la cumpărături, ca să-mi iau tot parfumuri. Nu mai visam la Chanel sau alte cele scumpe, ci la ce puteam găsi la proaspăte deschisul supermarket din colțul străzii. Preferatele mele erau Exclamation albastru și Chanson D’Eau.
Când am rămas însărcinată cu Ema, s-a dus pe apa sâmbetei toată pasiunea mea pentru parfumuri, pentru că nu mai suportam să miros nimic. Nici parfum, nici mâncare, până și apa mi se părea că nu-i nici pe departe inodoră. Am băgat toate parfumurile în dulap și acolo au rămas o perioadă lungă de timp. Pentru că, după lunile de sarcină am născut un ghem mic de oase, piele, grăsimuță și iubire, cu un nas mic pe care nu se cădea să fie inspirată o tonă de parfum. Pe măsură ce nările au crescut, la fel a mai crescut încă un ghem de iubire în mine, apoi încă unul, apoi iar am ținut în brațe un omuleț mic și iac-așa mi-am dat seama că au trecut 5 ani și ceva de când nu mă mai dădeam cu parfum.
Am scos parfumurile din dulap și le-am mirosit. După 5 ani și ceva, parfumurile mele erau încă proaspete, miroseau la fel de bine. Le depozitasem corect. Cum vine asta? Păi așa:
Dacă vreți să vă bucurați de parfumurile voastre mai mult timp, țineți minte câteva reguli și respectați-le.
1. Depozitați parfumurile în spații întunecoase și departe de căldură
Ideal ar fi să le depozitați într-un spațiu cu temperatură constantă. Asta am învățat eu de la bunica, pentru că și ea era iubitoare de parfumuri. Parfumurile ei stăteau mereu în dulapul de haine, pe raftul de sus, unde nu ajungea lumina decât atunci când deschidea ea ușa. Îmi spunea mereu să nu țin parfumul în baie, unde e ba cald, ba frig și mult prea multă umezeală. Țin minte că mereu îi zicea bunicului meu să-și ia parfumul de pe polița din baie, dar el tot acolo îl ținea.
Așa fac și eu acum. Parfumurile mele sunt în dulapul de haine, în spate de tot. Nu mai am cutiile originale ale lor (nu-s atât de organizată), dar am un coș mare și negru în care le țin.
2. Puneți bine capacul la loc
Cu cât intră mai puțin în contact cu aerul, cu atât e mai bine pentru că se degradează mai greu. Până la urmă, aerul ăsta ne face să trăim și ne strică și lucrurile din jurul nostru :))
Mă uitam într-o zi la o emisiune despre cum e ideal să stocăm merele, pentru ca ele să reziste cât mai mult. În spații aproape perfect vidate, unde au parte de oxigen doar în proporție de 1%. Cam așa și cu parfumurile.
3. Nu le băgați în frigider
Am tot auzit sfatul ăsta. Că e bine să depozităm parfumurile în frigider, ca să țină mai mult timp. Ăăă… Nu. Așa cum le face rău căldura, la fel face și frigul. Revin la punctul 1. Un dulap în care nu e excesiv de cald și care nu e în baie, ar trebui să fie locul perfect pentru ele.
Și mai am un sfat: în loc să cumpărați sticle de 3 litri de parfum, mai bine alegeți sticluțele mai mici. Știu, probabil sunt mai scumpe, dar, dacă aveți obiceiul să folosiți mai multe parfumuri în paralel, poate că e soluția mai potrivită să aveți mai puține bătăi de cap cu un parfum care vedeți că și-a schimbat culoarea sau simțiți că și-a schimbat mirosul.
Cum să-ți repari frigiderul in 7 pași
Bun, deci ceva nu funcționează în frigiderul nostru vechi de 10 ani. Atunci, să vedem ce e și să-l reparăm, zic.
Mai ușor de zis și mai greu de făcut. Dar să vă exemplific.
Pasul 1. Chemi un domn complet inutil să-ți repare frigiderul
6 lucruri pe care să nu le usuci în uscătorul de rufe
Astăzi vreau să vă spun ce am stricat la uscător (unde tot așa, am încercat să usuc verzi și uscate), ca să nu fie nevoie să stricați și voi. Unele sunt evidente (doooooh!), iar la altele chiar nu mă așteptam.
Deci, să începem.
Dacă ai uscător de rufe electric, nu usca la el următoarele:
O imprimantă multifuncțională care m-a uns pe suflet
Doamnelor și domnilor! Tocmai ce am descoperit și noi o imprimantă prietenoasă… Unde o fi fost ea în ultimul an, nu știu să vă zic. Bine că am găsit-o totusi. Să vă povestesc.