Anul trecut am aflat despre English Kids Academy, divizia specializată a International House Bucharest în predarea limbii engleze pentru copii și i-am tot urmărit de atunci. În decursul anului v-am tot invitat la evenimente ale lor și, cu siguranță o s-o mai fac, pentru că îmi place mult abordarea lor. Îmi place cum văd copilul, în individualitatea lui, îmi place cum îl tratează cu respect, îmi place cum înțeleg cu adevărat ce poate și ce nu poate face un copil. Am fost chiar și la lecții oferite de ei, lecții la care copiii mei s-au simțit confortabil, unde le-a plăcut.
Tot anul trecut am fost și la un eveniment organizat de ei, la Balul Britanic. M-a atras atunci miza caritabilă a evenimentului, dar când am ajuns acolo, tare m-am bine. Am văzut mulți copii veseli, îmbrăcați ca de bal, multă bucurie și libertate de mișcare, am văzut un mix (bun 🙂 ) între istorie și tradiție, dar și noutate și modernism și tinerețe. M-am identificat cu tradiția și istoria și m-am simțit, pentru prima dată, ruptă de realitate în prezența modernității. Vedeți voi, atunci când ai copii mici, te simți încă tânăr. Simți că eși încă la curent cu poveștile pe care le apreciază, cu desenele la care se uită, cu jucăriile pe care și le doresc. Ești ancorată bine în realitatea lor. Ei… În realitatea adolescenților și preadolescenților deja nu mă mai simțeam la fel de bine ancorată, pentru că nu le știam preferințele, nu le știam muzica. A fost o lecție bună pentru mine, ce mi-a transmis să rămân mereu conectată la realitatea copiilor mei, dar la realitatea aia reală în care chiar trăiesc ei, nu într-o realitatea pe care mi-o imaginez eu. Dar… să revenim la subiectul nostru.
Pe 9 iunie, EKA organizează, din nou, Balul Britanic. În fiecare an, evenimentul beneficiază de sprijinul Instituției Prefectului Municipiului București, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al Excelenței Sale, Domnul Paul Brummell – Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și de atentia Casei Regale a Marii Britanii, care transmite la fiecare ediție Mesajul Reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a, dedicat copiilor și părinților prezenți la eveniment. Elementul unic și extraordinar al proiectului The British Ball a fost marcat de faptul că Majestatea Sa a transmis o scrisoare de mulțumire fiecărui copil în parte. Cât de tare, nu?
Balul Britanic este un eveniment de înaltă ținută pentru București, orientat spre mai multe direcții:
· susține și promovează învățământul de calitate, promovează valorile în societatea românească;
· premiază elevii cu cele mai bune rezultate la limba engleză pe parcursul anului academic;
· donează fonduri pentru importante cauze naționale;
· găzduiește un program cultural complex, incluzând reprezentațiile artistice ale copiilor prezenți la eveniment,
dar și pe cele ale unor artisti cunoscuti: CRBL, Florin Chilian, Oana Sârbu, Virgil Popescu, Cvartetul Anima, Allegretto, Lidia Buble, JO, UDDI, Nadir, Anca Florescu, Drum Circle, Cornelia Tihon, Raluca Iurascu & Alexandru Rosu, Alex Nistor, Andra Gogan & Amicii, Cvartetul Chromatic, Orlando Petriceanu & Band, Trupa Maxim etc.
Dar să revenim la partea care mie îmi place cel mai mult. Miza caritabilă. Evoluția lor a fost următoarea:
2011-2012: și-au propus dezvoltarea unei generații de copii de succes, bazate pe competențe și dialog prin studiul valorilor, realizărilor culturii și civilizației britanice;
2012-2013: copiii au fost încurajați să conștientizeze importanța responsabilității sociale, a salvării planetei și a mediului înconjurator; în 2013, Balul a sprijinit Asociația copii în dificultate;
2013-2014: copiii au fost îndemnați să gândească și să acționeze în sensul întrebării: Cum să facem o lume mai bună? Astfel, a fost oferit ajutor bătrânilor aflați în dificultate și de care au grijă în acest moment oamenii de la fundația CASA PÂINII.
2014-2015: copiilor li s-a propus să se gândească la viitor, la viitorul lor, dar și al altor copii. Cauza caritabilă s-a îndreptat spre SOS Satele Copiilor. Colaborarea cu SOS Satele Copiilor este una care a început cu mulți ani în urmă prin organizarea unor cursuri pentru copiii din SOS care se pregăteau să iasă din comunitate și să își înceapă propria viață.
2015-2017: copiii au învățat despre acceptarea diferențelor dintre oameni și formarea respectului reciproc.
Așa că mă pun acum pe călcat rochiar de bal a copilei și aștept să se facă vineri și să mergem.