Prin vară:
– Mami, cât mai e până la Crăciun, ca să facem turtă dulce?
Acum 2 seri:
– Mami, eu nu înțeleg de ce nu facem turtă dulce și vara și trebuie neapărat să așteptăm Crăciunul…
Mda, nici eu nu înțeleg. De fapt, înțeleg. E un ritual, creează o lume magică în mintea noastră, o lume de poveste, în care să ne întoarcem mereu când ne e greu, să găsim sprijin aici și o ancoră serioasă. Așa cum îmi găsesc eu mereu alinare în mare, soare și nisip. Așa e și cu Crăciunul.
Am încercat, de-a lungul vieții, multe rețete de turtă dulce. Unele mai bune, altele mai puțin bune, unele ieșeau mai frumoase, altele mai urâte. Am tot modificat la rețete, până am ajuns la asta. Marea câștigătoare dintre toate rețetele de turtă dulce din lume. Dacă o s-o faceți, poate o să-mi dați dreptate.
Și pentru că după ce am făcut biscuiții ăștia, i-am trimis pe copii cu o farfurie către prietenii din vecini și imediat a venit întrebarea: ”care e rețeta?”, m-am gândit să nu fiu egoistă, și să o împart și cu voi.
Așadar, surle și trâmbițe, adunați-vă copiii pe lângă voi, luați un mixer, un sucitor (care se numește ”făcăleț” la mine în familie), niște forme de biscuiți și încălziți cuptorul. Ce urmează va fi, wait for it, legendary. Ah, da. Și țineți la îndemână un aspirator. Sau un cățel. Și ce a fost pe jos, tot legendary fu la noi.
Rețetă de turtă dulce, fără zahăr
375 gr. făină
2 lingurițe de bicarbonat
– o linguriță de sare (n-o ratați, e cheia succesului)
– 2 lingurițe de ghimbir
– 2 lingurițe de scorțișoară
– 1 linguriță mai ușurică de nucșoară
– 10 linguri de miere
– 225 gr. unt
Deși sunt intitulate ”turte dulci fără zahăr”, eu am adăugat și 2 linguri de zahăr brut (am pus mai puțină miere), pentru că am căutat gustul ăla caramelizat. Dar ies foarte bune și fără.
Întâi și întâi, dați drumul la cuptor, să se încălzească bine. 180 de grade Celsius aveți nevoie.
De făcut se fac super simplu.
Amestecați toate ingredientele uscate, apoi adăugați mierea și untul. Puteți să folosiți mixerul. Eu le-am pus la robot.
După ce se amestecă toate bine, o să vedeți că n-au consistență de cocă, așa că trebuie să folosiți puțin și mâinile.
Frământați, frământați, frământați.
Întindeți, apoi, foaia cu un sucitor. Trebuie să fie destul de grosuță – un pic mai subțire de 1 cm.
Tăiați biscuiții cu formele, apoi puneți-i într-o tavă de cuptor, cu foaie de copt pe fundul ei.
Și băgați-i la cuptor. Dupa 15 minute sunt gata, și intră următoarea tură.
Ies cam 3 tăvi de biscuiți din compoziția asta.
Poftă bună!
La final, profitați de altcineva să vă spele vasele (un soț, un vecin, o mașină de spălat vase, dacă sunteți norocoși), pentru că noi am umplut chiuveta cu vase, văsuțe, castroane, castronele.
Dacă vreți să faceți și o căsuță de turtă dulce, am scris aici despre ea:
Rețeta noastră pentru căsuța de turtă dulce