Care este stilul tău personal - 8 întrebări pe care să ți le pui
Semne de sarcină

dulciuri din naut

Poate că ați intrat doar de curiozitate, convinși fiind că nu există așa ceva. Să faci dulciuri cu năut. Nu, titlul sigur e clickbait. Vrea să te facă nițel curios, apoi observi că articolul e cu totul altfel decât ce promitea. Rețete de torturi cu ciocolată și de bezele colorate. Nici urmă de năut.

Na, că nu m-ați prins. Posibil să nu mă cunoașteți foarte bine și să nu știți cât de fan sunt eu atunci când vine vorba de năut sau linte. Dacă ar fi să mă pregătesc pentru sfârșitul lumii, mi-aș lua câțiva saci de linte și de năut și aș mânca din ei, aș dormi pe ei, m-aș înveli cu ei. Năutul e yummy yummy de tot.

Mâncarea de năut, supele creme de năut, pateul făcut din năut, pasta de năut. Orice de năut. Și atunci, de ce nu și dulciuri cu năut?

Înghețată de năut

De aproape 5 ani de zile fac înghețată din iaurt gras, fructe de pădure și banane, plus miere. Rotesc fructele, schimb proporțiile și cantitățile dar, una peste alta, înghețatele sunt cam la fel. Fructoase toate. Și bune. Dar parcă din când în când aș mai mânca și o înghețată fără fructe. Nu-i bai, găsim la magazine și prin gelaterii tot ce vrem, dar încă încerc să le ofer copiilor alternative sănătoase la dulciurile lor preferate. Da, o dată pe săptămână mănâncă și ciocolată, și da, astă vară am mâncat multă înghețată și de la gelaterii, dar, în rest, încerc să țin lucrurile sub control.

Despre năut nu vă mai spun că e sănătos, pentru că nu vreau să transform articolul în unul didactic. Găsiți voi pe dr. Google toate beneficiile năutului. Eu încerc să gătesc mai des cu el, pentru că unul dintre copii, nu spun care, e vegetarian. Iar năutul ăsta e un înlocuitor destul de bun. Așa că, înghețată să fie!

1 pahar plin cu năut fiert (nu uitați să-l lăsați la hidratat peste noapte și să-l curățați de cojițele alea care sunt greu de digerat și ne dau probleme care nu se pot spune, pentru că suntem niște doamne)
2 linguri de unt/pastă de migdale (o puteți face aruncând fără jenă doi pumni de migdale într-un robot cu lama în S și lăsându-le acolo vreo 20 de minute, ca să scoată, vorba aceea, untul din ele)
2 linguri de smântână de cocos (e cea mai divină chestie de pe lume; se găsește în niște cutiuțe mici, de carton. Îi zice ”creamed coconut”)
îndulcitor după gust
semințele de la o păstaie de vanilie
dacă e prea consistentă compoziția, puneți vreo două linguri de unt de cocos topit

Simplu, ca bună ziua. Toate ingredientele la blender, apoi în forme, la congelator. Cu plăcere!

rețetă de inghetata cu năut

Bezele cu năut

Bezelele tradiționale sunt desertul copilăriei mele. Bezele sau tort de bezele. Yummy. Dar, ce facem dacă avem un copil care nu vrea să mănânce ou? Folosim zeamă de năut 🙂 Ați făcut ochii mari, așa-i?

Rețeta o am de la televizor, de pe un post din ăsta cu găteală. Mi-am luat, repede, caietul cu rețete și am notat. Copiez să vă pun și vouă aici:

zeama de la o cutie de năut fiert
un pahar de zahăr pudră
vanilie sau ce vreți voi să mai adăugați

Scurgeți zeama de la cutia de năut în vasul pentru mixer și bateți-l cu mixerul până se face spumă tare, cum se fac albușurile. Adăugați zahărul, în ploaie. Nu furtună, vă rog, că nu iese ce trebuie. Deci, în ploaie domoală de toamnă, da? Mocănească. La final turnați și vanilia sau ce esențe mai folosiți. Știți că ați amestecat suficient atunci când compoziția nu cade de pe paleta mixerului. 
Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, luați din compoziție cu lingurița și formați mici biluțe aplatizate.
Coptul e cea mai importantă parte la orice fel de bezele. Încălziți-l la foc mic, temperatura să fie cam 90-100 de grade. Dacă aveți cuptor electric, selectați funcția de ventilație. Dacă nu, lăsați ușa întredeschisă la cuptor. Eu băgam un băț gros cam de două degete. Cam aia să fie deschiderea. 
Bezelele vor sta acolo probabil că nu mai puțin de o oră și jumătate, poate chiar două ore și jumătate. Să le mai verificați din când în când, să nu le ardă cuptorul. Întoarceți tava în cuptor dacă e nevoie. Teoretic, știți că sunt gata atunci când băgați o scobitoare în ele și iese curată. Practic, puteți să le scoateți oricând. Dacă le scoateți mai devreme, vor avea mijlocul gumat. Nefiind cu ou, adică nu ne temem că mâncăm ouă crude, gumița aia mie mi se pare yummy 😀 
Concluzie: le scoteți când vreți. 

rețetă de bezele cu năut

Trufe cu năut

Le făceam copiilor astfel de bomboane, dar mereu cu fructe uscate. Și ieșeau tare, tare dulci. Am început să le fac, apoi, cu făină de caju (mai nepretențios zis, caju măcinat :))), dar parcă nu erau așa cremoase, să-ți umple gura și să alunece pe gât în jos în ovațiile papilelor gustative. Și m-am gândit eu… De ce să nu punem iar năut? Hai, să punem!

un pahar plin cu năut fiert și scurs binidităt (hidratat peste noapte și curățat înainte să fie fiert, da?) 
o lingură de nuci
o lingură de caju
o mână (mică, de copil :)) ) de prune uscate sau de caise uscate
pudră de roșcove (sau cacao) după gust
miere, dacă simțiți că mai e nevoie
dacă e prea tare compoziția, puteți pune puuuuuțin unt de cocos, topit. Nu mai mult de o linguriță

Le amestecați pe toate în blender. Din pasta care v-a ieșit, formați biluțe mai mari și mai mici. Tăvăliți-le prin pudră de roșcove, susan, fulgi de cocos sau ce vă mai place vouă. Dacă vreți să vă dați de tot în bărci, topiți pe foc unt de cacao și amestecați în el pudră de cacao sau roșcove. Glazurați biluțele cu ciocolata pe care tocmai ați făcut-o.

rețetă de trufe cu năut

Poftă bună!

Acum, vă rog eu, am în dulap o pungă de soia boabe. E de o veșnicie acolo. Aveți rețete testate? Mulțumescuri eterne. N-aș vrea s-o arunc.

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las  și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut.

citește mai mult
Care este stilul tău personal - 8 întrebări pe care să ți le pui
Semne de sarcină