Cu ce ne îmbrăcăm iarna asta? Paltoane și jachete ”în trend”
Episodul 9: Cizmarul fara pantofi si mama fara roluri

Cum alegi medicul ginecolog în sarcină?

Unul din primii pași pe care îi faci atunci când afli sau suspectezi că ești însărcinată e să găsești un medic ginecolog, care să-ți urmărească sarcina și cu care să și naști. Ceea ce este destul de dificil, pentru că nu cauți doar un medic, ci un fel de ghid în noua ta viață, o persoană de încredere, plină de compasiune, căreia să-i poți adresa toate frământările tale și care să te asculte și să te trateze cu seriozitate.

1. De fapt… ai nevoie de un medic obstetrician

Da, e impropriu spus că atunci când ești însărcinată cauți un medic ginecolog, pentru că tu ai nevoie, de fapt, de un medic obstetrician, care să te și poată asista la naștere. Deci, de la asta trebuie să pornești. E posibil ca medicul tău ginecolog să nu fie și obstetrician, așa că nu vei putea naște cu el. Așa a fost situația și la mine. Medicul la care mă duceam în mod normal nu avea și specializare ca obstetrician, așa că a trebuit să caut alte variante.

2. Recomandări

După cum spuneam, e destul de greu să găsești un medic care să te facă să te simți în largul tău, atunci când nu știi de unde să pornești. Cere recomandări. Cere recomandări de la prietenele tale care au născut deja, poți cere recomandări de la medicul tău ginecolog sau de la medicul de familie. Doar că înainte de a cere recomandări, stabilește ce e important pentru tine. Pentru că și medicii sunt oameni, și eu au anumite abordări, care s-ar putea sau s-ar putea să nu ți se potrivească. Dacă tu cauți compasiune și o să primești statistici, n-o să te simți confortabil. Iar dacă tu vrei cifre și date și o să primești doar cuvinte calde, o să ai impresia că medicul e nepriceput.

Eu am știut, după o vizită ratată la un alt medic, că vreau pe cineva deschis, cald, care să-mi dea încredere în mine. O prietenă mi-a recomandat medicul de care aveam nevoie și ne-am înțeles tare bine pe parcursul ambelor sarcini.

3. Competențe

E important ca medicul pe care îl alegi să fie priceput. Acum avem la îndemână sfântul Google. Cu o scurtă căutare s-ar putea să afli lucruri bune sau rele despre medicul pe care îl ai pe listă.

Scurta mea căutare a durat câteva seri :)) Dar m-am lămurit.

4. Compatibilitate

După ce ai primit recomandări și ai văzut, poate, mai mulți medici obstetricieni, vezi cu care ești compatibilă. În funcție de prioritățile și dorințele tale, unii medici se vor potrivi pentru ce cauți tu, iar alții nu. Ascultă de tine. Până la urmă, cu medicul obstetrician stabilești o relație destul de intimă și de lungă durată.

5. Costuri

Perioada sarcinii e oricum o perioadă destul de costisitoare… Calculează-ți bine bugetul și gândește-te cât ai putea plăti pentru consultații. Consultațiile le poți face la stat sau la privat, dar și la privat diferă mult costurile de la clinică la clinică și de la medic la medic. Interesează-te unde lucrează medicul cu care vrei să naști (unii medici lucrează atât la un spital de stat, cât și la o clinică particulară) și vezi ce ți-ai putea permite. Unele mame aleg, de exemplu, să facă toate controalele la clinica particulară unde lucrează medicul lor, dar apoi să nască la stat, pentru că o naștere la spitalele private este mai costisitoare.

6. Localizarea cabinetului

Și asta e destul de important. Da, la începutul sarcinii ești încă fâșneață, dar spre final nu vei mai fi așa. În ultima lună de sarcină am fost săptămânal la medic. Dacă ar fi trebuit să merg din Drumul Taberei în Berceni cu mijloacele de transport în comun, mi-ar fi fost tare greu… Ar fi minunat dacă ai găsi un medic compatibil, competent la o clinică sau la un spital cât de cât aproape de casa ta.

7. Sexul medicului

Pentru că relația dintre pacientă și medicul obstetrician va fi destul de apropiată, e foarte important să te simți în largul tău la controalele de pe parcursul sarcinii. Unele femei nu se simt confortabil dacă medicul este bărbat, pe când altele par să aibă mai multă încredere. Competențele medicului nu țin, în niciun caz, de sexul său, dar dacă tu ai o predilecție pentru un anumit sex, nu ignora asta…

 

Vrei să primești postările mele pe email?

Diabetul gestational

Astazi discutam despre ceva serios. Despre diabetul gestational, care este o afectiune suficient de des intalnita in sarcina cat sa merite sa aflam putin despre ce e vorba. Nu-s medic, doar m-am interesat despre boala in cauza, am primit explicatii de la medici si...

Viata de femeie insarcinata

Suntem cu totii diferiti. Din fericire. Am copiat sloganul Mobexpert fara sa-l pun intre ghilimele. Dar nu, nu e plagiat, pentru ca e un adevar general valabil, mai ales pentru femeile insarcinate. Pentru ca rar gasesti doua doamne care sa se planga de fix aceleasi...

Sa vorbim despre sarcinile pierdute

Sarcinile pierdute, un subiect despre care e greu să vorbești Acum un an și jumătate, bucuria unui test pozitiv de sarcină s-a transformat rapid în una din cele mai dureroase momente din viața mea. Și fizic, dar mai ales psihic. Am simțit că lumea îmi cade în cap, că...

Liste, liste

Orice gravida, deci viitoare mama, are liste. Multe liste. Lista cu ce-i trebuie in maternintate, lista cu ce-i trebuie in sala de travaliu, lista cu ce-i trebuie pentru bebe in maternintate, pentru bebe acasa, pentru, pentru. Listele astea sunt utile in primul rand...

Viata de femeie insarcinata (partea a II-a)

... sau continuarea articolului de aici. 6. Mirosurile Daca femeile gravide ar dori sa-si schimbe locul de munca, ar putea foarte lejer sa se angajeze la directia antidrog si sa ia locul angajatilor patrupezi, mai putin dotati din punct de vedere olfactiv decat ele....

Cum alegi medicul ginecolog în sarcină?

Unul din primii pași pe care îi faci atunci când afli sau suspectezi că ești însărcinată e să găsești un medic ginecolog, care să-ți urmărească sarcina și cu care să și naști. Ceea ce este destul de dificil, pentru că nu cauți doar un medic, ci un fel de ghid în noua ta viață, o persoană de încredere, plină de compasiune, căreia să-i poți adresa toate frământările tale și care să te asculte și să te trateze cu seriozitate.

Cumparaturi pentru bebe

I'm a control freak. Recunosc. Asa am fost mereu si tare nu prea cred ca o sa ma schimb. Adica nu poti sa-mi zici intr-o doara "Vezi ca trec intr-o zi pe la tine". Nu, trebuie sa-mi zici ziua exacta, intervalul orar si daca vii singur sau mai aduci pe cineva. In...

Bagajele pentru maternitate

E posibil sa stiti deja despre mine ca-s putin paranoica si fixista. Si acum ca am stabilit asta, sa trecem la subiect :lol:. Am incheiat contractul cu Medicover pentru nastere de cand eram prin 20 si ceva de saptamani. Dupa un tur al maternitatii, cateva...

Semne de sarcină

Ceva ceva îți spune că ai putea fi însărcinată, așa-i? De-asta ai ajuns pe site-ul meu, ca să cauți semne de sarcină, nu? O să fiu sinceră și o să-ți spun de la început că cea mai bună metodă de a afla dacă ești însărcinată constă în testul de sânge beta hcg, unde lucrurile sunt destul de simple. O valoare ridicată îndică o sarcină. O valoare egală cu 0 spune că nu ești însărcinată. Și cam atât.

O altă metodă care e destul de eficientă constă în testul de sarcină. Doar că nici el nu te ajută în stadiile incipiente ale sarcinii, de multe ori. 

Sau, poate citești acest articol pentru că știi sigur că ești însărcinată, dar vrei să știi la ce să te aștepți.

Oricare ar fi motivul, haideți să începem. Iată câteva dintre semnele de sarcină și simptomele pe care le puteți experimenta în sarcină. 

Cu ce ne îmbrăcăm iarna asta? Paltoane și jachete ”în trend”
Episodul 9: Cizmarul fara pantofi si mama fara roluri