Ordine si curatenie
Limite


Pentru tații aceia cu copii mici și cu soții (partenere) de copii mici, care deși stau toată ziua acasă cu copilul sau cu copiii, îi așteaptă ca ploaia în deșert să vină de la muncă și să le mai degreveze nițel.

Puteți și voi să fiți de folos, de mare folos chiar și nici nu trebuie să faceți chiar mare lucru.

1. Când ajungi acasă, spală-te pe mâini, schimbă-te de haine și preia copilul sau copiii măcar 15 minute. Mamele sunt în general suficient de organizate cât să le fie suficiente astea 15 minute să facă primul pipi pe ziua respectivă (sau poate al doilea), să-și schimbe hainele pline de lapte, mâncare sau acuarele și să-și audă puțin gândurile. Ba chiar să facă și un duș fără să mai stea cu urechile ciulite că parcă-parcă se aude un copil care plânge.

2. Sună din timp acasă și întreabă ce poți lua/face tu de mâncare. E un zeu acela care vine seara acasă cu mâncarea în pungă după o zi de puseu de copil mic sau de tantrumuri de copil mare.

3. Sâmbătă dimineața scoate tu copilul în parc. Măcar pe unul dintre ei. Așa mama poate dormi mai mult dacă aveți un singur copil sau se poate reconecta cu celălalt dacă aveți doi. Sau poate face orice vrea ea, ceea ce atunci când ești mamă e chiar un lux.

 

4. Fii susținătorul ei nr. 1. Cu nașterea, cu alăptatul, cu orice ține de ”partea ei” în viața copilului. Primește suficiente priviri strâmbe oricum ar alege să nască și indiferent dacă dorește să alăpteze sau nu. Fii tu mai rațional în momentele de furtună hormonală și susține naturalul. O mamă care este încurajată să alăpteze, de exemplu, are mai multe șanse de reușită. Ca să nu mai spun că s-ar simți mult mai apreciată și ar căpăta per total mai multă încredere în ea.

5. Chiar dacă ești obosit seara când ajungi acasă, dacă găsești bucătăria cu fundul în sus, depune un efort și strânge tu. Sau jucăriile din sufragerie. Sau rufele… Orice poți face îi e de mare ajutor iubitei tale.

6. Încearcă să mai preiei și tu când și când copilul noaptea. Să-i schimbi un scutec sau să-l plimbi prin casă dacă este cazul. Din experiența noastră, faptul că nu m-am ocupat decât eu noaptea de Vanda Mică atunci când era bebeluș a însemnat că nu a acceptat pe nimeni altcineva noaptea decât pe mine chiar și când nu se trezea pentru alăptat. E extenuant câteodată.

 

7. Implică-te în tot de la tine putere. Fără să tragă ea de tine. Fă-i baie copilului, joacă-te cu el, pune-i rufele la spălat când ai timp. E foarte dureros pentru o mamă să tragă de tatăl copilului să se ocupe de el. Din toate punctele de vedere.

8. Nu te aștepta ca partenera ta să fie cea de pe vremuri. Sau nu la început. Când apare un copil multe lucruri se schimbă. Și nu mă refer la faptul că poate a rămas cu un pic de burtică după naștere sau că nu mai face 3 dușuri pe zi. Nici că din pricina copiilor sexul trebuie programat în calendar. Îmbrățișează schimbarea. Atunci când copiii sunt mici, femeile tind să fie întâi mame. E normal, nu o lua personal. Se va întoarce și la a fi soție și mamă. Dar acum principal pentru ea este să fie mamă. În definitiv, tu poți supraviețui ușor de capul tău. Bebelușul vostru de o lună mai puțin.

9. Ascult-o! Ascult-o activ și vorbește cu ea. Sigur că seara când ajungi acasă de la muncă ești obosit. Poate ai vorbit astăzi cu un miliard de oameni. Poate a trebuit să fii amabil cu toți și poate ești atât de plictisit că n-ai chef nici să scoți un sunet. Dar ea e nevorbită. Sau nevorbită cu un adult. A șters toata ziua copilul la fund și i-a ascultat gângurelile, i-a povestit despre cum băgăm noi acum o mânuțăăăăăă în booooodyyyyy, apoooi și pe cealaltăăăăăă, l-a plimbat prin casă să nu mai plângă și singurul dialog adult pe care l-a purtat a fost cu casierița de la magazin. Plătiți cash sau cu cardul? Cu cardul. 43.5 lei. Poftim cardul. Introduceți pinul. Mulțumesc. Mulțumesc și eu. O zi bună. La fel.

 

10. Surprinde-o. Adu-i, fără ocazie, un buchet de flori. Sau o ciocolată care știi că-i place. Poate înghețată. O brățară. O revistă. Un nimic despre care știi ca i-ar plăcea. Cu siguranță o mică surpriză i-ar ridica moralul călcat în picioare de oboseală și i-ar desena un mare zâmbet pe față.

Desigur că nu trebuie să bifați toată lista zilnic. Dar orice mic ajutor e de fapt un mare ajutor. Apreciat și răsapreciat. Și șansele ca partenera voastră să rămână sănătoasă psihic cresc.

Mulțumesc pentru faptul că ai avut răbdare să citești tot.

Hai în Comunitatea Părinților Implicați!

Grijă de tine, ca să-ți fie bine

Grijă de tine, ca să-ți fie bine

De ce să ai grijă de tenul tău și să vrei să te tratezi de coșuri e frivol, însă să te tratezi de stomatită aftoasă nu e? De ce bubele din gură sunt serioase, dar cele de pe obraz sunt semne de superficialitate?
Nu e nicio diferență. În existența noastră pe planeta pământ, suntem multe. Suntem un corp și o minte, suntem emoții și suntem gânduri și e important să avem grijă de toate.

Cum ne lăsăm duși de nas

Cum ne lăsăm duși de nas

Dacă e ceva ce ne leagă de oamenii de acum 650 de ani, acel ceva nu e nici felul în care ne iubim, nici felul în care scriem și în care citim, nici felul în care ne creștem copiii. Ci faptul că ne dăm cu parfum. Acest ”parfum” a acompaniat omul în evoluția lui pe această planetă de sute de ani, ceea ce mie-mi transmite că îndeplinește mai mult decât o funcție pur ”decorativă” din punct de vedere olfactiv.

Ordine si curatenie
Limite