Ma tot intreaba mamici de mancarurile pe care le fac eu Vandei Mici si sincera sa fiu, imi e cam lene sa raspund fiecareia in parte, asa ca apelez pe aceasta cale la blogul din dotare si scriu aici, pentru posteritate 😆
Si scriu si repede, pentru ca as vrea sa prind si niste somn (de dormit, nu de mancat) inainte sa se trezeasca Vanda Mica. Asa ca, pe cai, ostenii mei!
Omleta cu legume si carne
Simplu ca buna ziua, pun la abur legume (morcov, ceapa, mazare, ardei, dovlecel, etc.) le tai cubulete mici. Separat fierb si doua degete de carne, pe care o tai marunt marunt cand e fiarta. Amestec toate cele cu un ou batut, pun compozitia in forme de briose de silicon (le am de la IKEA), presar chimen peste si le dau la cuptor 20 de minute (la 170 de grade)
Biscuiti de dentitie cu banane
Si mai simplu: pasez o banana cu furculita, o amestec cu 100 de gr de faina de mei (o sa incerc si cu hrisca, pentru ca mi se pare ca are un gust mai bun), pun pe foaie de copt biscuiti grosi cam de 1 1/2 cm si bag la cuptor (20-30 de minute la 170 de grade). Ar trebui sa iasa tari, dar putin gumati.
Briose cu fructe sau legume
1 iaurt
3 linguri cu varf de faina de hrisca
fructe sau legume pasate, dar scurse de zeama
indulcitor daca e nevoie la cele de fructe (eu pun pasta de curmale)
Le amestec pe toate, le torn in forme de briose si le dau la cuptor 30 de minute la 175 de grade. Preferatele mele (da, ale MELE :lol:) sunt cele cu para si scortisoara.
Pasta de curmale
O canuta de curmale si o jumatate de canuta de apa, bagate la blender cu cateva picaturi de lamaie pana cand se transforma in pasta
Crochete de legume
Multe legume, facute la abur, pasate bine, amestecate cu un ou, facute in forma de bastonase cam cat un deget mic, date prin faina de hrisca si date la cuptor cam 20 de minute.
Souffle de dovlecel
Dovlecel fiert, un ou, un iaurt si o lingura de branza de vaci, amestecate bine, turnata compozitia intr-o forma de cuptor. La cuptor i-am tinut tot cam 20 de minute, dar vedeti si voi in functie de cum va iese. Esential e sa fie gatit oul.
Probabil ca merge si cu alte legume. As vrea sa incerc cu broccoli sau conopida
Chiftelute marinate de quinoa cu legume
Quinoa o las la hidrata/fermentat toata noaptea. Dimineata ma apuc de treaba. Pun legumele la aburit (la fel ca la omleta cu legume), tot asa le tai si cubulete mici. Quinoa o fierb ca pe orez (o parte quinoa, 2 parti apa, timp de 20 de minute). O las sa se „aseze” si apoi o amestec cu legumele pregatite si cu un ou. Formez chiftelute si le dau la cuptor pe foaie de copt tot cam 20 de minute. Intre timp pregatesc sosul de rosii. Oparesc cateva rosii (in functie de cate chiftelute am), le decojesc, apoi le tai marunt (mama m-a sfatuit sa le dau pe razatoare) si le pun la fiert cu apa pana se face pasta de rosii. O condimentez (cu oregano sau busuioc, foaie de dafin sau ce-mi mai trece prin cap). Apoi scot chiftelele din cuptor si le amestec cu sosul. Sunt foarte bune.
Cam astea imi vin acum in minte. Mai scriu cand imi mai amintesc.
Si am fugit la somn
Chiar azi vroiam sa te intreb cum faci briosele see you fructe/legume :-))) Ce consistenta are faina de hrisca? Eu aici nu cred ca o sa gasesc, dar mai am de mei de acasa…oare pot pune de mei? Cred ca o sa-mi fac curaj si pun oul intreg…pana acum nu i-am dat albus.
Am facut si cu faina de mei si a iesit. Doar ca mi s-au parut ceva mai bune cu faina de hrisca. Dar sunt ok si cu mei
pai si sarmale nu-i dai? :))))))
Oare biscuitii aia bananieri ar merge si cu faina de ovaz? Ca am primit o punga si inca n-am folosit-o la nimic.
Poti sa incerci. Eu vreau sa incerc cu faina de hrisca, pentru ca mi se pare ca-i mai buna la gust
Bun, bun!
Multumim pentru ideile culinare!
Minunati biscuitii de dentitie cu hrisca, copilul tocmai rontaie la unul. Buni si la gust, si consistenta numai buna de scarpinat gingiile celui mic.
Mai incerc din retete.
:)) Chiar ma gandeam zilele trecute cum as putea face niste sarmalute sanatoase. Ma mai gandesc si daca-mi vine vreo idee, va scriu si voua 😀
In loc de orez ai putea folosi quinoa. In loc de carne poti pune ciupercute. Sau mama mea pune nuci in loc de carne si ies f bune (astea sunt preferatele mele). Si cred ca mai gasesti idei pe site-urile vegane 🙂
Biscuiti de dentitie de cand papa Vanda mica?
Te rog, ajuta o biata mama dezorientata: Cand sa ii dau galbenus piticului? 6 luni? 7 luni? Un sfert odata sau un galbenus intreg? Cred ca nu ma duce mintea prea mult azi, dar chiar nu pricep cand sa ii dau prima data. Are 6 luni si jumatate si am oua din sursa 100% ok…
Multumesc!
Biscuiti i-am dat de cand o sacaie gingiile, adica de pe la 7 luni.
Eu i-am dat Vandei mici galbenus de la inceput, apoi, pe la 6 luni si jumatate i-am dat oul cu totul. Galbenusul i-l dadeam facut omleta cu legume (la cuptor), apoi prima data cand i-am dat ou cu tot cu albus i l-am dat fiert, ca sa decida ea daca mananca si albus sau nu.
Cum ea s-a autodiversificat, i-am dat de la inceput un galbenus intreg, apoi un ou intreg… dar mancand singura, nu i-a ajuns tot in stomac (evident). Daca mergi pe diversificare clasica stiu ca se da intai un sfert, apoi jumatate, apoi trei sferturi, apoi intreg.
Pe mine trebuie sa ma iei mai usor. Ca nu-s deloc gospodina. Dar fac ce pot. Intrebarile ar fi:
1. Prima tura: fiasco total. Amestecul de legume blenduite a iesit prea moale. A ia daca am modelat ceva in forma de bastonas care se rupea. Le-am tavalit prin faina de secara, ca doar de-asta aveam in casa. Le-am copt…le-am aruncat… Ce fac gresit? Ce consistenta trebuie sa aiba pasta de legume ca sa iasa bastonase tavalibile?
2. Faina de hrisca/mei o iei gata facuta sau macini tu pseudocerealele. Si daca le macini, le speli de saponina cu care zoes-se sunt ele acoperite, ca sa nu fie amare/ toxice si le usuci, apoi le macini? Sau le macini direct?
3. Mai era ceva, dar am uitat…de somn
1. Ou ai pus? Ca ala le leaga de fapt. Daca nu pui ou – macar galbenus (parca ziceai ca nu i-ai dat, sau visez eu?) pune ceva cartof sa le mai lege, dar nu garantez ca iese. Si schimba legumele, pune legume mai tari sau adauga quinoa sau scurge-le/stoarce-le bine
2. O iau asa cum e de la plafat
3. Somn usor 😀
Abia acum, cand vreau sa le incerc din nou, am vazut raspunsul tau. Nu pusesem ou. Nici nu retinusem ca tu ai pus. Got it. Multumesc. Asa fac si revin cu feedback.