Ia samanta, neamule!
Clientul nostru, curierul nostru

Ehei, dragii mosului si au trecut si cele 6 luni de alaptare exclusiva (pentru ca nu-i asa?, alaptam pana la 6 luni exclusiv si apoi ne-exclusiv pana la 2 ani si chiar si peste) si iata ca incepem sa mancam. Cred ca nici pentru BAC n-am studiat cat am studiat pentru diversificarea Vandei Mici. Practic, de vreo 3 luni sunt intr-un studiu intens. Invat anatomie, nutritie, psihologia sugarului, CPR, chimie, biologie; cred ca as putea sa-mi scriu lucrarea de doctorat pe tema asta.

Si ca sa ma conving eu ca am priceput bine tot ce am studiat, azi am mai fost si la un curs special de autodiversificare la Pravalia Parintilor  unde mi s-au confirmat teoriile si am invatat si niste lucruri in plus.
(Mi-a placut mult cursul, vi-l recomand. Si am vazut la ei pe site si multe alte chestii interesante. Poate aruncati un ochi)

Dar sa incepem de la inceput.

Ce-i autodiversificarea asta?

Autodiversificarea e o metoda prin care bebelusul vostru incepe sa manance mancare solida cand, cum si cat vrea el.
Mie mi se pare ca e trecerea perfecta de la alaptarea la cerere la „solide”.
Prin autodiversificare parintii ii arata bebelusului lor ca ii respecta deciziile si il sustin sa descopere prin propriile-i puteri lumea din jurul sau si sa-si cunoasca limitele. Parintii, bunicii, bona, omul mare responsabil cu hranirea omului mic, au incredere deplina ca botul de om stie si poate sa se hraneasca independent, asa ca ii pun in fata cateva sortimente de mancare sanatoasa, din care el va alege ce mananca si in ce cantitate. La curs ne-au spus ca bebe ar trebui sa aiba in fata 3 sortimente diferite (2 fiind prea putine si n-ar avea din ce alege, iar mai multe l-ar bulversa si l-ar irita). N-am stiut de treaba asta, dar instinctiv i-am dat intotdeauna 3 optiuni, pentru ca mi s-a parut logic asa.

Drept urmare, mancarea nu se cantareste, mama nu se impacienteaza ca azi bebe a mancat toata ziua 2 felii de piersica si in rest a baut doar lapte. Stim deja ca pana la varsta de 1 an mancarea principala a lui bebe ramane laptele (matern sau formula) si ca „solidele” vin doar in completarea lui. Scopul autodiversificarii la inceput nu este acela ca bebe sa manance mult si la ore fixe si nici sa-si „scoata” din mesele de lapte, ci sa invete despre texturi, gusturi, mirosuri, culori, combinatii. Daca esti o mama care nu poate trai in „incertitudinea” asta, o sa-ti fie tare greu. La curs ne-au mai atras si atentia sa nu facem niciodata comparatie intre un bebelus care se autodiversifica si unul diversificat clasic, comportamentul celor doi referitor masa fiind total diferit. Eu sunt de acord si as sublinia ca ar fi mai bine sa nu facem niciun fel de comparatie in general intre „al nostru” si altul. Intotdeauna celalalt va fi mai avansat la ceva (fie la achizitii, fie la inaltime, fie la greutate, fie la somn, etc.), asa ca n-are rost.

Cand incepem?

Incepem in jurul varstei de 6 luni, atunci cand bebe sta bine in fund, cand scapa de reflexul de a scoate cu limba mancarea afara din gura, cand arata interes fata de mancare. Repet ca OMS zice ca pana la 6 luni toti bebelusii primesc doar lapte (matern sau formula) si nimic in plus.
Pregatirea insa putem s-o facem inainte de momentul in care ii punem alimentele in fata. Cel mai indicat e sa-l luati pe bebe cu voi la masa cat mai devreme, ca sa va vada mancand si sa invete de la voi ce se intampla la masa. La curs ni s-a spus ca oricat de dubios ar parea, sa incepem sa-i povestim lui bebe cu cateva saptamani inainte ce urmeaza sa se intample. Sa nu fie o surpriza pentru el. Sincer, eu n-am facut treaba asta cu discursul de pregatire, dar am tinut-o pe Vanda Mica intotdeauna langa mine la masa atunci cand mancam.

Si cum se introduc alimentele? Ce are voie bebe? Cum arata mancarea lui bebe?

Spre deosebire de diversificarea normala, alimentele nu au o ordine in care trebuie introduse. Si nici nu e nevoie de pauza intre ele. Ceea ce e logic, pentru ca la 6 luni stomacul e deja pregatit sa digere mancare solida, ca doar de asta incepem la varsta asta. Dar daca stiti ca exista cazuri cu alergii la voi in familie, puteti fi mai prudenti aici. La noi nu sunt probleme, asa ca avem liber la orice.
Teoria spune ca bebelusii sunt perfect capabili sa aleaga instinctual acele alimente de care au nevoie si pe care organismul le poate procesa, asa ca puteti sa le puneti in fata un ou intreg de la prima masa de solide, iar el sa-l manance fara probleme. Daca organismul nu l-ar putea tolera, l-ar lasa sa zaca in fata lui si nu s-ar atinge de el. Trebuie doar sa avem incredere in el ca stie ce sa aleaga.

Eu as adauga sa fim un pic prudenti, totusi. Instinctul lui ii poate ca ii da ok-ul sa manance o rosie sau un ou, dar nu stie ca rosia a fost tratata cu cine stie ce sau ca gaina de la care provine oul nu e chiar bio. Tipa care ne-a tinut cursul ne povestea ca are surse la Dunare de la care cumpara pestele, ca smantana o ia de la Iasi, ca isi face untul singura in casa… Ceea ce e foarte tare si e posibil ca ai ei copii sa profite mai mult de pe urma instinctului decat va profita Vanda Mica… Eu cu siguranta ca nu-mi voi face untul in casa, pentru ca am 2 maini stangi in bucatarie si chef aproape de 0 sa bucataresc (din pacate). Si nu as fi „autentica”, asa ca trebuie sa se adapteze si Vanda Mica la mine, nu doar eu la ea.

Iar bebe are voie orice (mai putin cele din lista de mai jos), inclusiv alimentele cu asa zis pontential alergen. Cica studiile au aratat ca e mai bine sa se introduca alimentele cu potential alergen cat mai devreme pentru a invata organismul sa se descurce cu ele.
Bebelusul va manca acelasi lucruri pe care le mananca parintii (dar nesarat si fara zahar), mancare condimentata cu orice fel de condiment natural (inclusiv piper), cu ulei de masline, alimente preparate in unt (nesarat!), oua, branza, iaurt, kefir, carne, fructe, legume.

Alimentele trebuie sa nu fie foarte tari, ci (mai ales la inceput) sa aiba o consistenta putin cremoasa. O piersica bine coapta e perfecta, pe cand un mar trebuie dat la cuptor un pic, sau aburit pentru a se inmuia putin. Mancarea se taie ori in fasii lungi cam de 5 cm, ori felii, ori se da in forma de buchetel (cum e broccoli, de exemplu).
Ideea e ca la 6 luni un bebelus va prinde bucata de mancare cu manuta, o va tine strans in pumn si va manca doar ce iese din pumn. Apoi va arunca ce i-a ramas in manuta si va lua alta bucata. El nu stie inca sa deschida mana voluntar ca sa manance ce gaseste acolo. Din acelasi motiv mancarea nu trebuie preparata termic foarte mult, pentru ca atunci cand o apuca, sa nu se faca terci. Eu aveam probleme cu banana, pe care nu stiam cum sa i-o tai ca s-o poata manca. La curs am primit si solutia: spalata bine coaja si oferita ca o inghetata – la baza sa ramana coaja (pe care o poate apuca), iar varful sa fie decojit, ca sa-l poata manca.

In rest, fructele si legumele se ofera cu tot cu coaja (o sa fiti surprinsi sa vedeti cum bebe mananca pulpa si scoate afara coaja), care ii ajuta sa prinda alimentul cu manuta. Nu e nevoie sa fie curatate de samburi (ma refer la samburii de genul celor din dovlecel, rosie, etc. Cireselor sau visinelor bineinteles ca le scoatem samburii).

La inceput se vor evita fructele si legumele micute (gen mazare), pe care bebelusul nu le poate apuca (el nu stie inca sa apuce cu degetul mare si cel aratator) si nu veti face decat sa-i frustrati ca nu se pot descurca. Solutia mea la asta? Briosele cu legume. Sau omletele cu legume. Sau crochetele cu legume… Ohoho, cate variante sunt.

Ce nu are voie bebe?

Sunt putine lucruri pe lista asta:

– sare (pana la 1 an, pentru ca nu poate fi procesata de rinichi)
– zahar (puteti indulci prajituricile cu altceva… curmalele blenduite sunt o buna alternativa)
– alimente care au potential de inec (alune, nuci) sau alimente tari care se pot rupe in bucatele mici care pot fi aspirate (mar crud). Nucile si alunele pot fi rasnite si adaugate in mancare fara nicio problema
– fructe de mare
– lapte de vaca sau de capra (la curs am aflat ca pot fi folosite pentru prepararea mancarurilor, doar sa nu le oferim per se)
– miere (risc de botulism)
– cereale

Si pana la urma la ce ore e bine sa manance bebe?

Ei, asta imi place mult. Ca nu conteaza la ce ora mananca… Cel putin nu la inceput. Noi avem niste ore tare haotice de masa si mi-a fost tare complicat sa ne tinem cu dintii de niste ore anume. Mai ales ca nici ea n-are un program bine pus la punct de somn (e mereu cu +/- 30-40 de minute), iar toata ziua noastra se invarte in jurul orelor ei de somn, pe care le astept mereu ca ploaia in desert. Mare problema cu somnul asta la noi…

Bebelusul se va pune la masa oricand, de preferat cand:
1. E toata lumea la masa – asta ii va face mare placere, pentru ca se va simti parte din familie, membru respectat al familiei cu drepturi egale
2. Nu e somnoros sau proaspat trezit din somn
3. Nu e flamand, dar nici la 5 minute dupa masa de lapte
4. E bine dispus

Beneficii

Aici e o lista intreaga si toate motivele pentru care eu am ales asta pentru Vanda Mica

– bebelusul e respectat; nu e dus de nas cu avioane si hangare, parintii nu se milogesc de el „haaaaai, inca o linguritaaa”,
– bebelusul invata sa fie independent si capata incredere in el si in parintii sai
– bebelusul invata despre texturi, mirosuri, culori si gusturi
– bebelusul invata sa mestece si sa inghita de la bun inceput si nu invers, ca la diversificarea normala (unde invata intai sa inghita si abia apoi sa mestece)
– bebelusul e in control in permanenta in timpul mesei, ceea ce scade riscul ca el sa se inece fata de alimentarea cu lingurita (reflexul de gag la bebelusi are loc undeva la mijlocul limbii, si nu in spatele ei, ca in cazul adultilor, ceea ce inseamna ca daca o bucatica mai mare ajunge acolo, va fi data afara val vartej; fiind alimentat cu lingurita, mancarea ajunge in gura automat dupa punctul in care el poate face gag, asa ca se poate ineca mai usor)
– bebelusului nu ii este alterata capacitatea de a sti cat poate manca si cand sa se opreasca (primind mancare pasata cu lingurita va manca intotdeauna mai mult decat are nevoie, asa incat si mare fiind va avea tendinta sa manance in continuare si dupa momentul in care e satul)
– bebelusul are o atitudine pozitiva apropo de mancare
– bebelusul nu ajunge sa refuze mancarea nepasata o perioada destul de lunga de timp
– mesele in familie se desfasoara natural; toata lumea poate sta simultan la masa si nu e nevoie ca unul din parinti sa alerge bezmetic dupa copil cu lingurita, sau sa faca avioane, sa-i cante, sa-l pacaleasca sa deschida gura
– e mult mai usor de gestionat masa bebelusului, care poate manca din mancarea parintilor (daca e fara sare); asa ca mama nu mai e nevoita sa gateasca separat pentru bebe
– e usor si in concedii sau la restaurant, unde puteti comanda o salata fara dressing sau un piept de pui la gratar fara sare si-i gata masa

Riscuri

N-am gasit pana acum

Si supe? Dar piureuri? 

Faptul ca bebe mananca singur si nu are inca dexteritatea unui adult care poate manui tacamurile si cu ochii inchisi (bine, ca unii nu stiu sa le foloseasca nici cu ochii deschisi, dar asta e alt film), nu inseamna sa-l privam de supe sau piureuri.
Supa se poate imparti in doua: zeama in canuta si legumele/carnea din supa separat. Iar piureul il poate manca cu manutele. Sau ii puteti incarca voi lingurita, iar bebe s-o duca doar la gura. Daca ii place, se descurca el sa manance, nu va faceti griji.

Dar apa cand primeste?

Aici parerile sunt impartite. Unii spun ca apa se ofera imediat dupa masa, iar altii zic sa nu facem asa, pentru ca dilueaza sucurile gastrice si ingreuneaza digestia. Eu am ales sa-i dau apa imediat dupa masa, din motive subiective: mie imi e intotdeauna sete rau dupa ce mananc. O fi bine, n-o fi, nu stiu.

Si laptele?

Si laptele ramane la cerere. Vanda Mica are mese dupa care cere lapte la 10 minute, iar alte dati sta si 3 ore fara sa ceara. Si daca ea nu cere, eu nu-i ofer si ne intelegem bine.

Ce n-ar trebui sa facem?

N-ar trebui plecam de la premisa ca bebe trebuie sa manance o anumita cantitate, nici sa punem presiune asupra lui. Nu-l vom grabi si nici nu-i vom lasa impresia ca ne incurca pentru ca mananca prea incet. Nu vom interveni sa-i curatam sub scaun sau pe masa, decat in cazuri extreme (de exemplu, Vanda Mica incepe sa se enerveze cand e prea dezordine pe masa, asa ca trebuie sa-i iau de acolo resturile, probabil ca o incurca si nu mai vede care sunt bucatile pe care le poate manca). Nu ne vom uita la bebelus ca la o maimuta la circ, nu-i vom face poze si filmulete (eu am pacatuit aici, dar tare mi s-a parut simpatica asa mozolita).
La curs ni s-a spus o treaba foarte draguta si anume ca bebelusul trebuie tratat cu respectul cu care ne tratam un musafir care vine la noi la masa. De retinut.
In materie de siguranta, niciodata nu se intervine in gura bebelusului atunci cand ni se pare ca se ineaca sau cand a luat o bucatica prea mare. Interventia noastra nu va face decat sa-l incurce si sa-i impinga bucatica si mai adanc pe gat.
Si poate cel mai important, chiar daca bebe mananca singur, NU SE VA LASA NESUPRAVEGHEAT LA MASA.

Si ma opresc aici, desi daca as mai sta sa ma gandesc nitel, sigur as mai gasi lucruri pe care sa vi le zic. Daca aveti voi nelamuriri sau ceva intrebari, le astept. Poate reusim sa raspundem impreuna la ele.

In rest, v-am pupat si pofta buna.

Semne de sarcină

Ceva ceva îți spune că ai putea fi însărcinată, așa-i? De-asta ai ajuns pe site-ul meu, ca să cauți semne de sarcină, nu? O să fiu sinceră și o să-ți spun de la început că cea mai bună metodă de a afla dacă ești însărcinată constă în testul de sânge beta hcg, unde lucrurile sunt destul de simple. O valoare ridicată îndică o sarcină. O valoare egală cu 0 spune că nu ești însărcinată. Și cam atât.

O altă metodă care e destul de eficientă constă în testul de sarcină. Doar că nici el nu te ajută în stadiile incipiente ale sarcinii, de multe ori. 

Sau, poate citești acest articol pentru că știi sigur că ești însărcinată, dar vrei să știi la ce să te aștepți.

Oricare ar fi motivul, haideți să începem. Iată câteva dintre semnele de sarcină și simptomele pe care le puteți experimenta în sarcină. 

Cum alegi medicul ginecolog în sarcină?

Unul din primii pași pe care îi faci atunci când afli sau suspectezi că ești însărcinată e să găsești un medic ginecolog, care să-ți urmărească sarcina și cu care să și naști. Ceea ce este destul de dificil, pentru că nu cauți doar un medic, ci un fel de ghid în noua ta viață, o persoană de încredere, plină de compasiune, căreia să-i poți adresa toate frământările tale și care să te asculte și să te trateze cu seriozitate.

Sa vorbim despre sarcinile pierdute

Sarcinile pierdute, un subiect despre care e greu să vorbești Acum un an și jumătate, bucuria unui test pozitiv de sarcină s-a transformat rapid în una din cele mai dureroase momente din viața mea. Și fizic, dar mai ales psihic. Am simțit că lumea îmi cade în cap, că...

Diabetul gestational

Astazi discutam despre ceva serios. Despre diabetul gestational, care este o afectiune suficient de des intalnita in sarcina cat sa merite sa aflam putin despre ce e vorba. Nu-s medic, doar m-am interesat despre boala in cauza, am primit explicatii de la medici si...

Bagajele pentru maternitate

E posibil sa stiti deja despre mine ca-s putin paranoica si fixista. Si acum ca am stabilit asta, sa trecem la subiect :lol:. Am incheiat contractul cu Medicover pentru nastere de cand eram prin 20 si ceva de saptamani. Dupa un tur al maternitatii, cateva...

Cumparaturi pentru bebe

I'm a control freak. Recunosc. Asa am fost mereu si tare nu prea cred ca o sa ma schimb. Adica nu poti sa-mi zici intr-o doara "Vezi ca trec intr-o zi pe la tine". Nu, trebuie sa-mi zici ziua exacta, intervalul orar si daca vii singur sau mai aduci pe cineva. In...

Liste, liste

Orice gravida, deci viitoare mama, are liste. Multe liste. Lista cu ce-i trebuie in maternintate, lista cu ce-i trebuie in sala de travaliu, lista cu ce-i trebuie pentru bebe in maternintate, pentru bebe acasa, pentru, pentru. Listele astea sunt utile in primul rand...

Viata de femeie insarcinata (partea a II-a)

... sau continuarea articolului de aici. 6. Mirosurile Daca femeile gravide ar dori sa-si schimbe locul de munca, ar putea foarte lejer sa se angajeze la directia antidrog si sa ia locul angajatilor patrupezi, mai putin dotati din punct de vedere olfactiv decat ele....

Viata de femeie insarcinata

Suntem cu totii diferiti. Din fericire. Am copiat sloganul Mobexpert fara sa-l pun intre ghilimele. Dar nu, nu e plagiat, pentru ca e un adevar general valabil, mai ales pentru femeile insarcinate. Pentru ca rar gasesti doua doamne care sa se planga de fix aceleasi...

S-ar putea să te intereseze și:

Când îi gătești câinelui mâncare, dar o mănâncă o fetiță și-un băiat

Acum, titlul vă duce în eroare, pentru că pare că s-a întâmplat o dată. Însă nu s-a întâmplat o singură dată. Se întâmplă frecvent ca cei doi copii pe care-i avem să refuze mâncarea de oameni și să prefere mâncare de câini. Ceea ce s-a întâmplat și de data asta.

Am pus să gătesc lui Doni după cum urmează:

Gustarea hrănitoare de la școală sau ”Ce minunății a mai pus mami în pachețelul de școală al Emei”

Drept urmare a trebuit să-mi dau silința să gătesc și să găsesc alimente și combinații care să fie hrănitoare,  distractive, ușor de transportat și de mâncat și care să-i placă. Și ne-am descurcat onorabil, trebuie să recunosc. 

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las  și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut.

Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare

Ca să creez planul de masă, am ales să nu mă complic prea tare. Mi-am luat agenda și desenat un tabel cu două coloane: ce supe/ciorbe mâncăm toți și ce ne place tuturor la felul 2 și e ușor de făcut (ne plac și sarmalele, dar… nu :)).
Nu-s multe chestii, însă sunt chestii pe care le tot rotesc. Schema pentru prânz arată așa:

Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

Bună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două pungi mari cu afine în congelator, afine cumpărate într-un impuls de grandiomanie toamna trecută, când mi s-a părut o idee bună să o rog pe o prietenă să-mi cumpere o găleată de afine

Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac

Improvizația mea s-a transformat într-o tavă de rulouri cu scorțișoară cu același aluat pufos al rețetei mele de cozonac delicios (și am făcut și-o rimă). Pentru că în rețetă nu am insistat suficient asupra simplității aluatului fabricat manual, acum n-am mai pus ingredientele la mașina de pâine, ci am scos telefonul (pentru filmat) și mixerul (pentru amestecat). Am filmat toată rețeta, i-am adăugat o muzică drăguță, niște text, am pus-o pe repede înainte și puteți s-o vedeți mai jos.

Rețeta câștigătoare a premiului de la Crock-Pot: Ștrudel la slowcooker

Bună dimineața tuturor celor care zilele astea aleg să stea în casă cât de mult posibil. Bună dimineața și părinților care stau acasă cu copiii săptămânile astea și care se bucură de timpul petrecut împreună. Bună dimineața dacă nu mai știți ce să gătiți sau dacă...

Cocktailuri pentru mame

Ei, după toată introducerea asta, o să vă las mai jos câteva idei de cocktailuri care-mi plac mie. Să le ordonăm în funcție de momentul zilei în care sunt potrivite. La mic dejun poate că ar trebui să vă forțați puțin să beți alcool, dar mama m-a învățat că dacă vrei, poți. Nu cred că se aplică mereu, totuși…

Ardei umpluți cu quinoa și legume – la multicooker

Rețeta mea de ardei umpluți cu quinoa și legume, la multicooker. Dacă încercați rețeta pe alt multicooker decât al meu, îmi puteți spune ce program ați ales?

Toxiinfecția alimentară și cum ne ferim copiii de ea

As we speak, vă scriu de pe un fotoliu foarte similar fotoliului meu din cabinet, însă din Sinaia. Suntem într-o vacanță în care n-am stat mai mult de 2 nopți în același loc. 4 adulți și 4 copii. Nu, nu am cărat multicookerul după noi, ci am

Cremă de cacao cu năut

Seara am fost în oraș, au văzut prăjituri, iar ei n-au putut mânca. În weekend am făcut un grătar, iar de la invitați am primit și un cheesecake prietenos pentru copii. Dar nu l-au putut mânca. Deci, ce facem să mai îndulcim puțin supărarea asta?

Rețeta mea de cozonac pufos

După weekend, când am ajuns acasă, am scos caietul de rețete (da, am caiet de rețete, ca bunica) și-am căutat rețeta mea de cozonac (foarte bun, nu că mă laud… Dar mă laud, că-i ok să te lauzi când faci ceva bun. Mai ales cozonac)

Meniul săptămânii

Meniul nostru e o combinație de mâncăruri cu și fără carne. Musai pește măcar o dată pe săptămână. Și, pe cât posibil, cu mai multe feluri (gătite și ele rapid, sau negătite), pentru că am doi copii extrem de imprevizibili.

Cum gătim în 2018 – supă cu găluște și orez cu pui în 20 de minute

Cum aveam congelatorul plin de lucruri de pe la bunici și un buget săptămânal bine pus la punct, părea decent și de bun simț să le folosesc și să fac ceva cu ele. Așa că, la ceas de duminică după-amiază, am stabilit: fac supă de cocoș. Și orez cu cocoșul cu pricina.

Idei de cocktailuri și mocktailuri cu cafea pentru zile și seri de vară

Cu toate astea, încă îmi place ideea de cocktailuri și mocktailuri cu cafea și aș bea oricând un Frappe sau altceva, dacă ar fi bine făcut. Așa că m-am apucat să mi le fac acasă.

Ia samanta, neamule!
Clientul nostru, curierul nostru