Sanii Angelinei Jolie
S-a rezolvat: nu se poate

Postul asta nu doar ca e pentru oamenii cu copii, dar e pentru oamenii cu copii si wrapuri. Asa ca daca nu le-aveti pe amandoua si nu planuiti sa le aveti in viitorul apropiat, nu prea aveti ce citi aici.

LE: Ilinca zice asa (si eu zic s-o credeti pe cuvant, pentru ca pare sa stie ce zice 😀 in rest, puteti folosi legaturile astea in wrap tesut):
„Tricotul din care e facut wrapul elastic sustine coloana unui bebe mic mult mai prost decat o face o tesatura. Fapt pt care, pt acelasi efect de sustinere, un wrap elastic are nevoie de 3 straturi pt a egala ce face un tesut intr-un strat (ca NU, NU e vb despre cazut copilul din wrap, ci despre o sustinere inadecvata a coloanei). NU inseamna ca elasticul e mai prost, inseamna ca e facut sa functioneze altfel. E evident ca n-o sa cada de acolo, dar nu toate mamele “wrapperite” stiu cum tre sustinuta o coloana de bebe mic, in asa fel incat sa nu se creeze puncte de tensiune pe ea. Si, mai ales, nu toate wrapurile elastice sunt la fel, din contra, caracteristicile lor, spre deosebire de alea tesute, difera fff mult in functie de producator. Asa incat ce arata ok cu wrapul tau poate sa fie teroare cu al vecinei, fara ca ea sa-si dea seama de diferenta. Faza cu 3 straturi nu e doar ca sa ingradeasca creativitatea, are un sens practic la baza.”

Va ziceam prin alte articole ca Vanda Mica e purtata in diverse dispozitive de purtare. Initial am cumparat un wrap elastic de pe poarta-ma.ro pentru ca mi s-a parut cel mai versatil, abia apoi au urmat slingul cu inele si mei tai-ul. Si pentru ca tot a venit vara (azi vad ca a plecat, dar zilele trecute era pe-aici), hai sa va arat niste legaturi de vara cu wrapul. Cel mai bine ar fi sa folositi un wrap tesut, pentru ca sunt mai sigure legaturile in el. Noi ne-am descurcat bine si cu cel elastic, dar trebuie maiestrie si muuuulta grija la „montat”. Daca vreo secunda vi se pare ca bebe nu sta bine in el sau simtiti ca il pierdeti, il dati jos si mai incercati o data sau renuntati.

Daca nu stiti deloc cum se pune un wrap, uitati-va intai la filmuletul asta si apoi cititi in continuare (daca nu aveti un boba, ci alt tip de wrap, nu e nevoie sa-l strangeti atat de tare, pentru ca, probabil nu e la fel de elastic.)

Si inca un disclaimer mic: pozele sunt facute cu chiu cu vai de mine in oglinda cu Vanda Mica intinzandu-se dupa telefonul de pitipoanca al maica-sii (taica-su are tot aifon, dar fiind negru n-o impresioneaza deloc. Ce sa-i faci, aschia nu sare departe de trunchi…). Sper sa pricepeti ceva din ele.

1. Prima-legatura-de-vara-fara-nume-ca-n-am-botezat-o

Repet ca cel mai bine iese legatura cu un wrap tesut si ca daca folositi un wrap elastic e musai sa fie de buna calitate si sa aveti mare grija la cum sta bebe inauntru.

In primul rand impaturiti wrapul in doua pe lungime. Apoi, gasiti mijlocul lui (de obicei e marcat cu o eticheta) si puneti-l in forma de U in jurul gatului, cam asa:

IMG_20130514123722

Intoarceti marginile in dreptul umarului ca sa arate ca in poza de mai jos. Astfel creati un buzunar in care incape bebe fara sa cada din el (treceti cu vederea faptul ca in poza Vanda  Mica apare deja in wrap; omisesem sa fac poza asta inainte s-o iau in brate):

IMG_201305141238212

Cozile wrapului se trec in X prin spate (la fel ca in legatura standard din filmulet) si se aduc apoi in fata. Luati bebelusul si bagati-l in buzunarul pe care l-ati format mai sus. Tineti-l cu o mana, in timp ce cu cealalta il/va aranjati. Nu luati mana de pe el pana cand nu sunt gata toate legaturile!
Trageti bine de cozi si strangeti bine de tot wrapul cat sa-l lipiti pe bebe de voi. Apoi, aduceti-le in fata si formati un X pe sub piciorusele bebelusului (daca il lasati cu piciorusele afara; daca nu, formati X-ul peste funduletul lui), treceti cozile prin spate si innodati-le in fata daca e suficient de lung wrapul. Daca nu, puteti face nodul si in spate.

IMG_20130514123821

Spatele nu l-am mai pozat, pentru ca arata ca in legatura standard.

Daca bebe e suficient de mare, ii puteti scoate mainile afara:
IMG_20130514123843

2. A-doua-legatura-de-vara-fara-nume-ca-n-am-botezat-o

Si legatura asta merge bine ori cu un wrap tesut, ori cu unul elastic, dar mai putin elastic. Oricum ar fi, wrapul trebuie sa fie de buna calitate. Al nostru s-a cam lasat si nu m-as mai risca s-o tin in legatura asta acum. Cat a fost nou, era ok.

Legatura asta porneste de la legatura standard. Deci, gasiti mijlocul wrapului, treceti wrapul pe talie, apoi in X peste umar prin spate si aduceti ambele cozi in fata
IMG_20130514123903

Luati copilul din dotare si bagati-l in banda de peste talie. In timp ce cu o mana il tineti pe bebe, cu celalalta ajustati cozile wrapului pana cand simtiti ca bebe e strans lipit de voi.

IMG_20130514123920

In loc sa treceti cozile peste bebe ca in legatura standard, rasuciti-le si treceti-le pe langa bebe. Coada din dreapta va trece pe langa bebe, pe sub piciorusul lui stang si peste piciorusul lui drept, iar cea din stanga invers (daca il lasati cu piciorusele afara; daca nu, formati X-ul peste funduletul lui).

IMG_20130514123936

Aduceti cozile in spate, faceti un X si innodati-le in fata, daca wrapul e lung. Daca wrapul e scurt, il puteti innoda direct in spate.
Spatele nu l-am mai pozat, pentru ca arata ca in legatura standard.

IMG_20130514123951


3. A-treia-legatura-wrap-gen-sling-cu-inele

Legatura asta imita slingul cu inele, dar are cateva modificari.

Gasiti mijlocul wrapului si pliati-l in doua. Apoi puneti-l pe voi ca pe un sling cu inele:

IMG_20130514142025

In buzunarul care se formeaza in stanga voastra (daca l-ati pus ca in poza), va intra bebe

IMG_20130514142057

In timp ce cu o mana il tineti bine pe bebe, cu cealalta trageti de cozi pana cand bebe e bine fixat si sta bine

IMG_20130514142151

Apoi, una din cozi va trece in fata, peste piciorul stang al lui bebe si pe sub cel drept, iar cealalta o veti duce prin spate, apoi peste piciorul drept al lui bebe si pe sub cel stang. Cozile le puteti lega in spate, il lateral sau in fata. Trageti unul din straturile wrapului catre funduletul lui bebe si lasati unul singur sa-l acopere cu totul.

IMG_20130514142308

Daca m-ar mai lasa domnisoara, v-as mai arata vreo doua legaturi tot de vara, dar nu mai are stare nici sa pozeze, nici sa ma lase pe mine sa scriu la laptop, asa ca momentan sper sa va ajute astea 3.

Spor la purtat!

Sanii Angelinei Jolie
S-a rezolvat: nu se poate