Ce-mi mai face Neuromul Morton?
De ce suntem atât de furioși la volan?

Discuțiile cu copiii despre boală și moarte sunt niște discuții destul de dificile. Copiii abia acum învață despre aceste concepte, le și înțeleg diferit decât le înțelegem noi (am scris mai multe aici despre cum înțeleg copiii conceptul de moarte în funcție de vârsta pe care o au: Copiii și discuțiile despre moarte). Iar pentru noi conceptele vin cu durere, cu amintirile noastre grele, cu bagajul nostru emoțional personal atașat de conceptul de boală și moarte.

Ce ajută mereu atunci când trebuie să vorbim cu copiii despre lucruri care ni se par nouă grele? Să le depersonalizăm. Să le luăm caracteristicile umane și să le transformăm în niște scheme, pentru a le putea da copiilor niște explicații mai puțin încărcate emoțional. Iar copiii înțeleg lucrurile mai bine atunci când putem să le dăm exemple vizuale.

O bună comparație și un bun exemplu atunci când vorbim despre corpul uman (care deși e concret, câteodată poate părea abstract) este să-l înțelegem ca pe o mașinărie. Sau chiar ca pe o mașină.
Atunci când corpul se îmbolnăvește, înseamnă că un organ sau un sistem din interiorul corpului nostru începe să nu mai funcționeze așa cum trebuie. Fie că e ceva ce pornește din exterior (de la un virus, de exemplu), sau din interior (un dezechilibru provocat intern).

Sistemul osos

De exemplu, un om are un sistem osos, așa cum mașina are șasiul.
Dacă mă rănesc la unul din oasele mele, nu mai funcționez fluid. Iar asta se întâmplă și unei mașini.

Sistemul digestiv

Așa cum omul mănâncă, iar mâncarea trece prin el prin tot felul de tubulețe și îi dă energie să se miște, așa mașina primește combustibil. Corpul descompune hrană și își ia energie. Mașina descompune combustibil și își ia energie.

Sistemul imunitar

Oamenii au un sistem imunitar care are două funcții: să filtreze ceea ce este nociv în mediu și vrea să intre în corp și să semnalizeze atunci când ai nevoie de un control sau de un tratament. Așa are și mașina: filtre de particule, dar și indicatoare și lumini de bord. Când acest sistem se defectează undeva, lucrurile nu mai funcționează în general.

Sistemul nervos

Sistemul electric al mașinii funcționează cam ca sistemul nervos din corpul uman. Dacă în corpul uman ciupim un nerv, întreg corpul poate paraliza. La fel și în cazul mașinii: dacă se întrerupe un circuit și mașina se poate opri pe loc.

Sistemul urinar

Sistemul urinar este ca sistemul de evacuare al mașinii tale. Dacă tu nu poți elimina în mod corespunzător toxinele din corp, cu siguranță o să te îmbolnăvești. Iar mașina face aceeași treabă prin eliminarea în siguranță a deșeurilor din sistemul de evacuare.

Nu sunt deloc expertă la mașini, așa că vă las și pe voi să mai găsiți comparații. Ce e esențial, e că pentru oameni nu găsim piese de schimb pe olx, așa cum găsim piese auto, piese de motor, etc. pentru mașini.

Ce-mi mai face Neuromul Morton?
De ce suntem atât de furioși la volan?