Când m-am mutat în noul cabinet, mi-am dat seama că am foarte multe lucruri de care am nevoie și pe care le folosesc. Și pe lângă ele, am mai cumpărat și altele, la fel de necesare. Am umplut spațiul de canapele (necesare pentru grupuri: nu e nimic mai enervant decât să stai pe un scaun incomod atunci când intri în contact cu emoții grele, care oricum îți provoacă disconfort; măcar s-o faci într-un spațiu blând, pufos, primitor) și fotolii confortabile. Am 3 tipuri de mașină de cafea, un purificator de aer, aerul condiționat, plante și flipchart, căni fel și fel, pe toate gusturile, multe tipuri de ceai, lapte pentru cafea și câte o gustare sănătoasă, pentru când terapia îți provoacă foame sau grijă de tine.
Dar, pe lângă toate acestea, care au ca scop să ajute oamenii să se simtă conținuți, bine primiți și importanți în cabinetul meu, iată 3 lucruri care pot schimba total experiența cuiva care intră în acest proces.
1. Sursele de lumină
Poate părea ceva foarte superficial, dar nu este. Lumina este un stimul foarte important, iar oamenii au nevoie de diferite intensități de lumină, pentru a se simți în siguranță. Unii oameni vor multă lumină, ca să vadă tot și să știe că sunt într-un loc sigur. Am geamuri mari, pe care intră lumină naturală, am lămpi și becuri cu lumină puternică.
Alți oameni preferă o lumină mai difuză, care îi ajută să se simtă protejați. Unii oameni cu care lucrez îmi cer specific să trag jaluzelele în jos, sau să sting becul de sus și să aprind o veioză. Am multe veioze aici și acum vreau să mai iau vreo două lampadare (ieftine, nu trebuie să fie rocket science, ci să poți crea acel spațiu de siguranșp pentru omul care îți calcă pragul).
Nu o dată, am primit și solicitarea de întuneric. Orice lumină era prea mult de dus ca stimul în stadiul regresat al omului cu care lucram, așa că am adus în cabient, cu blândețe, un întuneric safe: nu beznă, ci cât să ne vedem fără să ne obosim unul pe celălalt cu prezența.
2. Păturile
O altă sursă de confort sunt și păturile de prin cabinet. Unele exerciții sau discuții provoacă frig sau nevoia de protecție pe care o poate oferi, simbolic, o pătură. Câteodată, când am în cabinet o mamă epuizată, o invit să se întindă pe canapea fără să se mai descalțe, așa că o pătură pusă sub picioare e binevenită. O pătură pufoasă poate oferi o experiență senzorială potrivită pentru unii oameni, care au nevoie de astfel de stimulare ca să se simtă în siguranță sau să se regleze emoțional. Iar în zilele de iarnă o pătură și un ceai cald aduc cu sine un sentiment de grijă, care ne lipsește în viețile noastre de zi cu zi.
O cuvertură de pat ieftină, dar frumoasă, e bună și pentru lucrul direct pe covor: cu copii, cu adolescenți și cu adulții care își lasă copilul interior să vină în spațiul dintre noi.
3. Cutia cu nisip
Cutia mea cu nisip e, de fapt, custom made: un sertar de lemn, vopsit cu albastru în interior și împrejmuit de un cadru de lemn, ca să fie mai rezistent. În cutia cu nisip aduc adulții și copii să-și pună acolo dinamica vieții. E un spațiu care evită filtrele raționale și care aduce în prim plan ce se ascunde în spatele filtrelor pe care ni le punem atunci când vorbim.
Iese un fel de piesă de teatru a vieții fiecărui om care lucrează în cutie și ies la iveală aspecte pe care altfel le-am rata doar prin cuvinte.