8 tipuri de inteligență
3 lucruri bune pe care le trăiește copilul în tabără

La început de 2022, un an încă pandemic, când sunteți, probabil, deja sătule de discuții despre boli, medici și spitale, vin cu un mesaj către voi: nu ignorați controalele ginecologice. Am mai vorbit despre asta și o să mai vorbesc, dar într-o țară în care educația sexuală (care NU este despre sex, ci despre o mare parte din corpurile noastre și despre sănătatea lor) nu se prea face, e nevoie.

Nu revin cu statistici, le găsiți cu ușurință la o căutare pe blog sau pe google. Suntem pe ultimele locuri în Europa la tot ce ține de sănătate ”sexuală” și pe primele locuri la boli, decese, nașteri în rândul copilelor, etc. Poate știți asta.

În ultima vreme mă interesează despre lumea în care cresc copilele noastre, lume în care am crescut și noi. Lume neprietenoasă cu femeile, o lume construită de bărbați, pentru bărbați. Acum sunt la capitolul ”islam”, iar la noi lucrurile stau mai bine. Dar înainte de capitolul ”islam”, am citit cu pasiune despre femeia în comunism. Acea femeie erau mamele noastre, care ne-au crescut pe noi. Chiar dacă noi trăim într-o lume ”liberă”, cărăm după noi o mare parte din acel bagaj.

Iar acel bagaj vine cu rușine și cu pasivitate. Dacă știm despre zonele noastre intime, ele sunt rușinoase. Am zis ”dacă știm”, pentru că multe dintre noi au crescut cu ”șșșșșș, despre asta nu vorbim”, iar comportamentul (inconștient) este de ignorare a tot ceea ce se află între genunchi și stomac.

Nu ignorați. Acolo, înăuntru, sunt organe importante, la fel ca inima și plămânii. Bunica mea avea o vorbă: dacă mâna nu-i rușinoasă, de ce alte părți ale corpului ar fi? Mergeți la controale regulate: Papanicolau este unul dintre ele. Mergeți la controale specifice, dacă medicul recomandă: colposcopii sau orice altceva (găsiți în link mai multe detalii despre procedură, iar aici o listă de ginecologi din București, unde să vă puteți duce).

Aveți grijă de corpurile voastre, de femei. Nimic din ce este în corpul nostru nu e rușinos, nu e invizibil, toate organele sunt importante și există.

 

Sursă foto:People photo created by master1305 – www.freepik.com

8 tipuri de inteligență
3 lucruri bune pe care le trăiește copilul în tabără