Emoțiile și sistemul imunitar
Idei de cadouri pentru copiii care devin frați

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

nov. 12, 2021

Scris de Diana Vijulie

Bebelușii și copiii mici reacționează diferit în relație cu ecranele față de copiii mari. Într-o vreme, părinții au fost invitați să creadă că anumite programe de genul Baby Einstein, ar putea ajuta bebelușii și copiii mici să se dezvolte cognitiv mai mult, mai repede, mai ușor.

Studiile ulterioare au infirmat această ipoteză. Expunerea la ecrane, în cel mai bun caz, nu are un efect pozitiv asupra bebelușilor și copiilor mici. Și asta din mai multe motive, însă unul foarte important este incapacitatea bebelușului și copilului mic de a procesa simboluri. Iar ceea ce vedem pe ecrane sunt, de fapt, niște imagini asemeni unor simboluri, pe care noi (cu mintea și creierul nostru de adulți) reușim să le corelăm cu realitatea.

Cu toate astea, ”ecranele” sunt omniprezente în viața de zi cu zi a bebelușilor și a copiilor mici și îi expune pe aceștia la sunete, imagini, culori, povești, toate mult mai intense decât realitatea de zi cu zi. Iar pe bebeluși și pe copiii mici toate acestea îi fascinează. Tabletele și telefoanele mobile (ieftine, scumpe, nu contează) au touchscreenuri pe care bebelușii glisează degețelele lor pufoase și fac să se schimbe imagini sau sunete, ca prin magie. Televizoarele arată oameni și animale mai mari și mai colorate decât în realitate și totul pare să fie un basm.

Dar ce fel de basm?

De ce au bebelușii și copiii mici cel mai mult nevoie?

Bebelușii și copiii mici sunt niște micuți exploratori și omuleți de știință curioși, care fac cunoștință cu mediul. Își cunosc mediul exersând, făcând, folosindu-și întreg corpul (gustând, mirosind, atingând), imitând, construind o poveste. Cel mai și cel mai mult au nevoie bebelușii și copiii mici de mișcare și de explorare cu tot corpul și de interacțiune și relaționare socială. Adică să fie cu oameni care vorbesc și se joacă cu ei. Alternarea între stimulare senzorială și relațională și timp de este, de asemenea, importantă.

Și după cum vă dați seama, prea puțin din toate acestea (aproape nimic) nu este acoperit de vreun ecran.

Bebelușii sunt expuși la ecrane mult înainte de a avea acces la ele

De fapt, chiar înainte ca bebelușii și copiii mici să aibă acces la ecrane, oricum sunt expuși la ele. Spuneam că ei imită foarte mult în procesul lor de învățare așa că, în felul în care observă mediul ei văd cum relaționăm noi (adulții și familia) cu aceste device-uri. Cum folosește mama ecranele, cum le folosește tata și ce diferențe sunt între aparate. Desigur că nu-i interesează dacă pe perete este un televizor Samsung sau alt brand, dar văd că interacțiunea cu un televizor e diferită de interacțiunea cu un smartphone.

Cum ajung mesajele media la bebeluși și copiii mici?

Chiar dacă bebelușii și copiii mici nu înțeleg neapărat că la televizor se vorbește despre politică sau că pe rețeaua de socializare trei mame se ceartă dacă e mai bine să-ți alăptezi copilul sau să-i dai lapte praf, ei simt emoții atunci când sunt expuși la aceste medii. Atunci când aud o melodie veselă încep și ei să danseze, atunci când văd că mama râde pentru că a citit o glumă pe ecranul ei, râd și ei cot la cot cu mama sau măcar sunt curioși și bucuroși alături de ea.
În același timp, atunci când la televizor rulează imagini care au scopul de a trezi în privitori emoții puternice de frică sau furie (bannerele de pe posturile de știri, muzica dramatică, succesiunea de imagini, discuții aprinse) sau atunci când mama se înfurie citind ceva pe ecran, bebelușii și copiii mici resimt și ei acele emoții de furie, frică sau tristețe, însă fără a avea și a putea înțelege întreg contextul.

Prin urmare, aveți mare grijă ce rulează în casa în care este și un bebeluș sau copil mic și nu-i expuneți la medii necontrolate.

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

Bebelușii și copiii mici pot avea acces la medii care oferă stimulare auditivă. Puteți pune muzică la televizor sau de pe telefon, ascultați împreună povești, însă faceți asta cu moderație. Bebelușii și copiii mici au de învățat și că actul comunicării este unul bidirecțional: un dialog. Iar ascultarea de povești este doar ascultarea unui monolog.

Evitați pe cât posibil expunerea bebelușilor și copiilor mici la filmulețe, unde succesiunea de imagini este foarte rapidă, greu de gestionat de creierul lor. Luminile și culorile aprinse sunt și ele obositoare și nu vin cu beneficii la pachet, care să facă să merite efortul.

Mai puteți folosi device-urile pentru a urmări cu copiii mici imagini statice, poze și alte asemenea.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum își aleg femeile și bărbații parfumul

Cum își aleg femeile și bărbații parfumul

Atunci când vine vorba de alegerea unui parfum, bărbații și femeile pot avea abordări diferite. Diferențele culturale și de gen În multe culturi, parfumul este considerat un aspect important al frumuseții și al atracției feminine. Femeile sunt adesea încurajate să își...

Rochiile și psihologia

Rochiile și psihologia

Rochiile nu sunt doar bucăți de material, cusute frumos în piese de îmbrăcăminte. Rochiile au puterea de a evoca o serie de emoții (ha! mi-am amintit expresia asta de când învățam pe de rost comentarii literare la română) și pot avea un impact semnificativ asupra...

Mașina și psihologia

Mașina și psihologia

Deținerea unei mașini poate avea un impact semnificativ asupra psihologiei unui individ. De la sentimentul de libertate și independență pe care deținerea unei mașini îl poate aduce până la stresul și anxietatea care pot veni cu întreținerea și reparațiile, deținerea...

Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională

Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Eu, ca mamă, pot să înțeleg foarte bine de ce...  Fie că este vorba de o dimineață după o noapte lungă, de o pauză de prânz cât doarme copilul sau de o sesiune de lucru seara târziu, cafeaua a devenit un...

Câți bani merită o femeie ”casnică”

Câți bani merită o femeie ”casnică”

Mi se pare că pandemia ne-a readus în prim plan un aspect pe care femeile au încercat să-l schimbe în decursul timpului: ”gospodarizarea” femeii. Un soi de revenire la tradițiile patriarhale, pe care nu prea le-am părăsit niciodată de tot, ci doar le-am îndulcit...

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

nov. 12, 2021

E deja o săptămână de când copilul de școală s-a întors în online. După o perioadă destul de scurtă în care aveam jumătate de zi să-mi îndeplinesc separat rolurile din viața asta, sunt înapoi în aceeași oală în care sunt mamă, bucătăreasă, profesionistă și ce mai sunt eu, toate în același timp.

Am acum în minte imaginea unui bărbat care ține niște farfurii învârtindu-se pe niște bețe. Ține câte un băț în fiecare mână, pe un picior, pe nas, pe cap, pe coate. Și nu știu cum face, dar nu le scapă. Bine, sigur a exersat treaba asta mai mult decât am exersat eu să țin rolurile toate învârtindu-se simultan, plus că el termină exercițiul, salută și se duce în treaba lui, unde nu mai trebuie să țină toate în echilibru până la următorul antrenament sau următorul exercițiu. Pe lângă asta, farfuriile lui sunt docile și nu se trezesc că trebuie să le cânte la pian colegilor de pe zoom în timp ce tu încerci să învârți o farfurie cu o ședință (i s-a întâmplat lui V, care era în ședință și care s-a trezit cu un grup entuziast de copii exprimându-și enxtaziați entuziasmul la laptopul de lângă el: ”Ema o să ne cânte la pian, yuhuuuuuuu!”, apoi a ajutat-o pe Ema să-și organizeze spectacolul, în timp ce celelalte farfurii abia se mai țineau pe bețe).

Din farfuriile mele, cea profesională musai să se învârtă cât e nevoie și n-o pot lăsa jos decât la ore fixe și mai sunt și altele pe care nu le pot pune jos decât în caz de extremă urgență. Culmea, farfuria cu mâncarea didn’t make the cut zilele astea, așa că am comandat ieri gulaș cu piure de la restaurant și zilele trecute am mâncat supă la prânz și felul doi la gustarea de după amiază sau la cină. Ba chiar în una din zile copilul mi-a luat farfuria de pe băț, și-a pus în ea o porție de paste din frigider, rămase de la cina anterioară și le-a încălzit la microunde și le-a mâncat la masa, cu tacâmuri și șervețele. Ce bine e să ai copil mare.

În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las  și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut, pentru zilele alea în care copilului îi e foame, dar tu ești în ședință și n-ai decât 15 minute să-i faci ceva. Și vrei să-i dai ceva cald și să fie sănătos, niște vitamine și niște proteine și să fie și simpatic, ca să-l mănânce cu entuziasm.

N-am poze, pentru că n-am timp să le fac :)) Dar rețeta este hit.

Here goes:

Tortilla cu broccoli și brânză la sandwich maker

Trebuie să aveți în casă doar tortilla, o pungă de broccoli congelat și niște brânză sau cașcaval ras.
Dimineață, cât luați micul dejun, scoateți punga de broccoli din congelator și lăsați-o la înmuiat și scurs. Când mai treceți pe lângă ea, puteți să scoateți bucățile din pungă și să băgați rapid sub bateria de bucătărie să-i dați și un jet de apă, apoi să le mai lăsați nițel să se scurgă.

La ora prânzului, băgați aparatul în priză, întindeți o tortilla pe blat, puneți peste ea multe bucăți de broccoli și multă brânză, împăturiți cum nimeriți în 4 și puneți la aparat câteva minute.

Copilul meu e mulțumit cu combinația asta și atât, dar puteți pune și alte chestii interesante în acest așa zis sandwich.
Poate pui?
Poate somon fiert cu o seară înainte?
Poate condimente?
Poate niște roșiuțe tăiate cubulețe?
Poate altceva?

7 motive pentru care ar trebui să încurajați copiii să facă sport

7 motive pentru care ar trebui să încurajați copiii să facă sport

Indiferent de vârsta lor, copiii beneficiază în mod semnificativ de practicarea sportului și de implicarea în activități fizice regulate. Să-i încurajăm pe copii să facă sport poate fi o provocare, dar beneficiile sunt numeroase și cred că merită efortul. De fapt, și...

Cum ajungi de la Mary Poppins la discuții despre echilibru

Cum ajungi de la Mary Poppins la discuții despre echilibru

În weekend am pregătit casa pentru Halloween. Da, ne-am grăbit puțin. La noi în cartier se practică preluata tradiție de ”Trick or Treat”, însă copiii sună doar la ușile caselor decorate de Halloween. La fel și de Crăciun. Așa că, dacă vrei să primești copii, să te...

Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?

Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?

Mai țineți minte această întrebare? ”Tu ce-o să te faci când o să fii mare?” Nu cred că era reuniune de familie unde o mătușă parfumată, care pupă copilul cu lichid de multă salivă pe obraji, să nu scoată prin buzele rujate așa o întrebare. Dacă nu era o mătușă, sigur...

Ce pot face copiii pentru planeta noastră?

Ce pot face copiii pentru planeta noastră?

facebookinstagramyoutuberss Unul dintre rolurile noastre principale ca părinți este să ne pregătim copiii pentru viitor. Nu doar despre relații, încredere în sine, un job potrivit și echilibrare emoțională, ci și pentru mediul în care vor trăi. Care nu știm exact cum...

Emoțiile și sistemul imunitar
Idei de cadouri pentru copiii care devin frați