Emoțiile și sistemul imunitar
Idei de cadouri pentru copiii care devin frați

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

nov. 12, 2021

Scris de Diana Vijulie

Bebelușii și copiii mici reacționează diferit în relație cu ecranele față de copiii mari. Într-o vreme, părinții au fost invitați să creadă că anumite programe de genul Baby Einstein, ar putea ajuta bebelușii și copiii mici să se dezvolte cognitiv mai mult, mai repede, mai ușor.

Studiile ulterioare au infirmat această ipoteză. Expunerea la ecrane, în cel mai bun caz, nu are un efect pozitiv asupra bebelușilor și copiilor mici. Și asta din mai multe motive, însă unul foarte important este incapacitatea bebelușului și copilului mic de a procesa simboluri. Iar ceea ce vedem pe ecrane sunt, de fapt, niște imagini asemeni unor simboluri, pe care noi (cu mintea și creierul nostru de adulți) reușim să le corelăm cu realitatea.

Cu toate astea, ”ecranele” sunt omniprezente în viața de zi cu zi a bebelușilor și a copiilor mici și îi expune pe aceștia la sunete, imagini, culori, povești, toate mult mai intense decât realitatea de zi cu zi. Iar pe bebeluși și pe copiii mici toate acestea îi fascinează. Tabletele și telefoanele mobile (ieftine, scumpe, nu contează) au touchscreenuri pe care bebelușii glisează degețelele lor pufoase și fac să se schimbe imagini sau sunete, ca prin magie. Televizoarele arată oameni și animale mai mari și mai colorate decât în realitate și totul pare să fie un basm.

Dar ce fel de basm?

De ce au bebelușii și copiii mici cel mai mult nevoie?

Bebelușii și copiii mici sunt niște micuți exploratori și omuleți de știință curioși, care fac cunoștință cu mediul. Își cunosc mediul exersând, făcând, folosindu-și întreg corpul (gustând, mirosind, atingând), imitând, construind o poveste. Cel mai și cel mai mult au nevoie bebelușii și copiii mici de mișcare și de explorare cu tot corpul și de interacțiune și relaționare socială. Adică să fie cu oameni care vorbesc și se joacă cu ei. Alternarea între stimulare senzorială și relațională și timp de este, de asemenea, importantă.

Și după cum vă dați seama, prea puțin din toate acestea (aproape nimic) nu este acoperit de vreun ecran.

Bebelușii sunt expuși la ecrane mult înainte de a avea acces la ele

De fapt, chiar înainte ca bebelușii și copiii mici să aibă acces la ecrane, oricum sunt expuși la ele. Spuneam că ei imită foarte mult în procesul lor de învățare așa că, în felul în care observă mediul ei văd cum relaționăm noi (adulții și familia) cu aceste device-uri. Cum folosește mama ecranele, cum le folosește tata și ce diferențe sunt între aparate. Desigur că nu-i interesează dacă pe perete este un televizor Samsung sau alt brand, dar văd că interacțiunea cu un televizor e diferită de interacțiunea cu un smartphone.

Cum ajung mesajele media la bebeluși și copiii mici?

Chiar dacă bebelușii și copiii mici nu înțeleg neapărat că la televizor se vorbește despre politică sau că pe rețeaua de socializare trei mame se ceartă dacă e mai bine să-ți alăptezi copilul sau să-i dai lapte praf, ei simt emoții atunci când sunt expuși la aceste medii. Atunci când aud o melodie veselă încep și ei să danseze, atunci când văd că mama râde pentru că a citit o glumă pe ecranul ei, râd și ei cot la cot cu mama sau măcar sunt curioși și bucuroși alături de ea.
În același timp, atunci când la televizor rulează imagini care au scopul de a trezi în privitori emoții puternice de frică sau furie (bannerele de pe posturile de știri, muzica dramatică, succesiunea de imagini, discuții aprinse) sau atunci când mama se înfurie citind ceva pe ecran, bebelușii și copiii mici resimt și ei acele emoții de furie, frică sau tristețe, însă fără a avea și a putea înțelege întreg contextul.

Prin urmare, aveți mare grijă ce rulează în casa în care este și un bebeluș sau copil mic și nu-i expuneți la medii necontrolate.

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

Bebelușii și copiii mici pot avea acces la medii care oferă stimulare auditivă. Puteți pune muzică la televizor sau de pe telefon, ascultați împreună povești, însă faceți asta cu moderație. Bebelușii și copiii mici au de învățat și că actul comunicării este unul bidirecțional: un dialog. Iar ascultarea de povești este doar ascultarea unui monolog.

Evitați pe cât posibil expunerea bebelușilor și copiilor mici la filmulețe, unde succesiunea de imagini este foarte rapidă, greu de gestionat de creierul lor. Luminile și culorile aprinse sunt și ele obositoare și nu vin cu beneficii la pachet, care să facă să merite efortul.

Mai puteți folosi device-urile pentru a urmări cu copiii mici imagini statice, poze și alte asemenea.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai câștigat în pandemie?

Ce ai câștigat în pandemie?

facebookinstagramyoutuberss Înainte de pandemie lucram din două spații: de la cabinetul din centru și de la cabinetul de acasă. Momentan încă lucrez doar online, pentru că nu văd cum aș putea să fac munca mea cu măști, pentru că adesea ședințele se lasă cu plâns și...

”Banii n-aduc fericirea” vs. ”E adevărat pentru mine?”

”Banii n-aduc fericirea” vs. ”E adevărat pentru mine?”

facebookinstagramyoutuberss ”Banii n-aduc fericirea” zice o vorbă dulce din popor. Alta spune că ”Munca e brățară de aur”. Doar că vocile din poporul român sunt, de multe ori, fataliste, deprimante și descurajează din a avea putere personală. E logic, cultural...

9 feluri de a (re)intra în contact cu corpul

9 feluri de a (re)intra în contact cu corpul

facebookinstagramyoutuberss Dacă mă urmăriți pe instagram (cum ziceam și în articolul de acum câteva zile, Instagram a cam rămas singura platformă de social media pe unde mai sunt activă), o să vă plictisiți să vedeți de câte ori spun că e important să intrăm în...

De ce să-ți asculți corpul în loc să asculți de o carte

De ce să-ți asculți corpul în loc să asculți de o carte

facebookinstagramyoutuberss Că îmi place foarte mult să vorbesc despre dezvoltarea personală, poate că știți deja. Și că-mi place să vă dau idei și sugestii despre ce ați putea face ca să vă îmbunătățiți viața, poate că știți și asta. Și că nu sunt fan al rețetelor 1...

Hipersensibilitatea adulților și copiilor

Hipersensibilitatea adulților și copiilor

facebookinstagramyoutuberss Prea multă gălăgie, prea multe lumini, prea mulți oameni, prea multă agitație. Așa experimentează lumea persoanele hipersensibile, iar experiențele care sunt ușor de gestionat pentru cei cu o toleranță mai ridicată la stimuli, devin...

Tu ce faci să ai grijă de tine?

Tu ce faci să ai grijă de tine?

facebookinstagramyoutuberss Trăim niște vremuri tare liniștite ale existenței omenirii. Noi, aici, în România, unde este corupție și unde te temi să-ți dai copilul la școala de cartier, pentru că nu știi peste ce tip de oameni o să dea acolo, trăim niște vremuri...

Ce fel de media e mai potrivit pentru copiii mici?

nov. 12, 2021

E deja o săptămână de când copilul de școală s-a întors în online. După o perioadă destul de scurtă în care aveam jumătate de zi să-mi îndeplinesc separat rolurile din viața asta, sunt înapoi în aceeași oală în care sunt mamă, bucătăreasă, profesionistă și ce mai sunt eu, toate în același timp.

Am acum în minte imaginea unui bărbat care ține niște farfurii învârtindu-se pe niște bețe. Ține câte un băț în fiecare mână, pe un picior, pe nas, pe cap, pe coate. Și nu știu cum face, dar nu le scapă. Bine, sigur a exersat treaba asta mai mult decât am exersat eu să țin rolurile toate învârtindu-se simultan, plus că el termină exercițiul, salută și se duce în treaba lui, unde nu mai trebuie să țină toate în echilibru până la următorul antrenament sau următorul exercițiu. Pe lângă asta, farfuriile lui sunt docile și nu se trezesc că trebuie să le cânte la pian colegilor de pe zoom în timp ce tu încerci să învârți o farfurie cu o ședință (i s-a întâmplat lui V, care era în ședință și care s-a trezit cu un grup entuziast de copii exprimându-și enxtaziați entuziasmul la laptopul de lângă el: ”Ema o să ne cânte la pian, yuhuuuuuuu!”, apoi a ajutat-o pe Ema să-și organizeze spectacolul, în timp ce celelalte farfurii abia se mai țineau pe bețe).

Din farfuriile mele, cea profesională musai să se învârtă cât e nevoie și n-o pot lăsa jos decât la ore fixe și mai sunt și altele pe care nu le pot pune jos decât în caz de extremă urgență. Culmea, farfuria cu mâncarea didn’t make the cut zilele astea, așa că am comandat ieri gulaș cu piure de la restaurant și zilele trecute am mâncat supă la prânz și felul doi la gustarea de după amiază sau la cină. Ba chiar în una din zile copilul mi-a luat farfuria de pe băț, și-a pus în ea o porție de paste din frigider, rămase de la cina anterioară și le-a încălzit la microunde și le-a mâncat la masa, cu tacâmuri și șervețele. Ce bine e să ai copil mare.

În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las  și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut, pentru zilele alea în care copilului îi e foame, dar tu ești în ședință și n-ai decât 15 minute să-i faci ceva. Și vrei să-i dai ceva cald și să fie sănătos, niște vitamine și niște proteine și să fie și simpatic, ca să-l mănânce cu entuziasm.

N-am poze, pentru că n-am timp să le fac :)) Dar rețeta este hit.

Here goes:

Tortilla cu broccoli și brânză la sandwich maker

Trebuie să aveți în casă doar tortilla, o pungă de broccoli congelat și niște brânză sau cașcaval ras.
Dimineață, cât luați micul dejun, scoateți punga de broccoli din congelator și lăsați-o la înmuiat și scurs. Când mai treceți pe lângă ea, puteți să scoateți bucățile din pungă și să băgați rapid sub bateria de bucătărie să-i dați și un jet de apă, apoi să le mai lăsați nițel să se scurgă.

La ora prânzului, băgați aparatul în priză, întindeți o tortilla pe blat, puneți peste ea multe bucăți de broccoli și multă brânză, împăturiți cum nimeriți în 4 și puneți la aparat câteva minute.

Copilul meu e mulțumit cu combinația asta și atât, dar puteți pune și alte chestii interesante în acest așa zis sandwich.
Poate pui?
Poate somon fiert cu o seară înainte?
Poate condimente?
Poate niște roșiuțe tăiate cubulețe?
Poate altceva?

Emoțiile și sistemul imunitar

Emoțiile și sistemul imunitar

facebookinstagramyoutuberss Atunci când vorbim despre legătura dintre emoții și boli, am observat două tendințe extremiste: fie că nu există nicio legătură între lumea emoțională a fiecăruia și boli, fie că nu există boli, ci orice manifestare corporală e direct...

Și care e superputerea ta?

Și care e superputerea ta?

facebookinstagramyoutuberss Un băiețel în tricou roșu stă foarte concentrat la biroul lui din fața geamului. Pe geam sunt lipite orarul și planșa cu litere de tipar, care a trecut întâi pe la soră-sa și acum a ajuns la el. E foarte concentrat și taie cu multă răbdare...

Holul de la intrare prietenos cu copiii

Holul de la intrare prietenos cu copiii

facebookinstagramyoutuberss Suntem aproape în octombrie, așa că majoritatea copiilor au început deja să meargă la grădiniță sau la școală. Iar ieșirea pe ușă poate să fie foarte complicată câteodată, mai ales cu copiii mai mici. Copiii noștri sunt mari, însă câteodată...

Cum am abordat noi relația cu tehnologia

Cum am abordat noi relația cu tehnologia

facebookinstagramyoutuberss Am primit de multe ori pe Instagram (platforma de SM pe care am mai rămas activă - puteți să mă următiți acolo) întrebarea legată de timpul pe care îl petrec copiii mei pe ecrane. Cât au voie, unde au voie, cum punem limita, ce părere au ei...

Ce întrebări să-i pui copilului atunci când o dă în bară cu banii

Ce întrebări să-i pui copilului atunci când o dă în bară cu banii

Până recent, copilul mic (care nici măcar nu mai e atât de mic) n-a prea fost interesat de chestiuni lumești legate de bani. Activitățile lui preferate de viață practică erau de gătit și de meșterit și șurubărit. La cumpărături se ducea soră-sa, care se descurcă bine...

Emoțiile și sistemul imunitar
Idei de cadouri pentru copiii care devin frați