9 feluri de a (re)intra în contact cu corpul
Scris de Diana Vijulie
Dacă mă urmăriți pe instagram (cum ziceam și în articolul de acum câteva zile, Instagram a cam rămas singura platformă de social media pe unde mai sunt activă), o să vă plictisiți să vedeți de câte ori spun că e important să intrăm în contact cu propriul nostru corp.
”Ok, ok. Am înțeles”, mi s-a spus, ”dar habar n-am cum să fac asta”. Așa că m-am gândit să scriu un articol mai cuprinzător despre subiect, cu mai multe cuvinte decât îmi încap pe instagram. Acesta este articolul 🙂
De ce e important să fim atenți la corp?
Poate părea retorică întrebarea. Normal că e important, o să ziceți. Pentru că noi suntem corpul nostru. Sau suntem una cu corpul nostru. Sau corpul nostru e instrumentul nostru. Sau puneți aici filosofia pe care o aveți voi pentru relația cu corpul. Oricum am da-o, corpul ne e esențial ca să trăim.
Partea proastă e că indiferent ce facem noi cu mințile noastre moderne și cu creierul nostru rațional dezvoltat, corpul îi dă înainte și face ce știe el că are de făcut ca să trăim. V-ați luat vreodată tensiunea și ați încercat, prin puterea minții, să influențați cifrele care apar pe ecranul aparatului? Dacă nu ați încercat, să încercați. E un exercițiu bun pentru a vedea cam cât control avem (sau nu) asupra propriului corp. Așadar, dacă avem un corp care știe prea bine ce are de făcut ca noi să trăim, e foarte ușor să trecem cu vederea restul de lucruri pe care le putem observa și influența.
Da, nu pot să-mi simt sângele cum îmi curge prin vene, dar pot să simt că am tensiune într-un anume grup de mușchi.
Da, nu pot să influențez direct ritmul în care-mi bate inima, dar pot să-mi reglez respirația.
Da, sunt multe lucruri care se întâmplă fără știrea noastră și sunt și multe pe care le putem observa și influența.
Șmecheria este așa: cu cât suntem mai mult conștienți de procesele din corpul nostru pe care le putem controla, cu atât o să ducem o viață mai bună și o să influențăm inclusiv procesele care se întâmplă fără acordul nostru.
Intrați în contact cu corpul, ascultați-l și o să vedeți cum o să vă schimbați rutina de somn, rutina de masă, rutina de mișcare fizică. Pentru că mintea noastră sau corpul nostru știu foarte bine ce avem nevoie, doar că e nevoie să și ascultăm. Corpul nostru știe că n-avem nevoie de chipsuri la cină și nici nu-i plac zilele alea când nu ne ridicăm de pe scaun decât ca să ne punem pe canapea. Urăște teribil nopțile în care ne culcăm la ora 2 și ne cere altceva. Dacă suntem atenți, o să identificăm exact ce ne cere. Dacă nu-i dăm importanță, o să simțim doar agitația din corp, nervozitatea sau lipsa de energie și de chef.
Iată 9 moduri prin care să (re)intri în contact cu corpul tău, pentru ca apoi să-l poți auzi când îți spune că vrea somon cu broccoli la prânz și nu pizza cu 78 de feluri de brânză.
1. Ai grijă ce fel de haine porți
Acum ceva vreme, cineva din comunitate întrebase despre ce funcții îndeplinesc hainele pentru noi. Pentru mine mult timp hainele au avut singura funcție de a arăta bine, indiferent cum mă simțeam în ele. Tocuri înalte, rochii mulate, sutiene strânse. Nu zic că acum nu-mi mai place să mă îmbrac așa, însă am descoperit cât de tare influențează hainele pe care le purtăm relația cu corpul (și nu neapărat invers). Hainele strâmte pe corp îngrădesc mișcarea liberă, îngrădesc respirația profundă și îngrădesc, astfel, contactul cu propriile noastre emoții. Da, poate câteodată e nevoie de sutienul ăla care te face să-ți scuipi plâmânii și poate câteodată fusta aia în care nu poți să șezi te ajută să te simți puternică. Dar dacă scopul tău este să (re)intri în contact cu corpul tău, dă-i voie să se miște. Nu-l sugruma și nu-l restricționa.
2. Când poți să nu porți haine, nu purta
Dă-ți voie să dormi fără pijamale din când în când. Sau să faci baie în mare noaptea fără costum pe tine. Sau dansează prin casă fără niciun strat textil pe tine. Explorează cum îți simți corpul în contact cu aerul, cum îți simți corpul nerestricționat de șnuriri, nasturi sau chiar și haine largi.
3. Umblă fără pantofi
Da, știu. Ne-am pierdut acest obicei de a lua contact cu mediul. De a ne înrădăcina în pământul din curte sau în parchetul din sufragerie. Dar lasă papucii sau sandalele atunci când poți și simte iarba sau gresia sub tălpi. Fă yoga fără șosete. Atinge cu tălpile asfalt fierbinte sau frunze ude. Îmi amintesc că atunci când căutam grădiniță pentru Ema, mi-a atras atenția o educatoare dintr-o grădiniță, care i-a spus unei fetițe ”Hai, dă-ți jos sandalele și simte iarba cu picioarele”.
4. Dă-ți timp să nu faci nimic
Ia-ți 5-10-15 minute pe zi în care să nu faci nimic. Stai pe un scaun sau pe jos sau unde îți e ție comod și așteaptă doar să treacă timpul. Ascultă ce e în jurul tău și atinge-ți cu degetul diferite părți ale corpului. Vezi cum le simți. Cum îți simți creștetul capului atins de deget? Dar vârful călcâiului? Treci de la cap la picioare și vezi pe unde simți tensiune în corp. Las-o acolo, dacă ai nevoie de ea. Doar fii conștientă că ea (adică tensiunea) există
5. Fă o baie cu apă prea caldă/prea rece/cu bule
Ieși din tiparul cunoscut și fă o baie care să te scoată din ritm. Adaugă un stimul suplimentar (temperatură prea înaltă sau prea joasă sau adaugă bule în cada de baie -> pe termen scurt eu folosesc bombe eferfescente iar pe termen lung vreau să ne luăm o cadă de baie cu jeturi de apă, ca un jacuzzi înghesuit)
6. Fă yoga
Dacă nu faci niciun fel de sport, fă yoga, pentru că te ajută să te miști în ritmul propriu și să-ți ții atenția pe corp și pe respirație. E un exercițiu grozav de reconectare cu sine.
Dacă faci orice fel de alt sport, fă și yoga, pentru că te ajută să te miști în ritmul propriu și să-ți ții atenția pe corp și pe respirație. E un exercițiu grozav de reconectare cu sine.
Orice nivel sportiv ai avea, fă și yoga 🙂
7. Meditează
Știu, societatea noastră a reușit să transforme meditația în ceva greu și complicat, care costă bani sau ia foarte mult timp și pe care oricum îl faci prost și nu-ți iese. Eu aș vrea să te invit să ieși din acest mindset și vin cu revoluționara idee că poți să meditezi liniștită și pe vasul de wc și că meditația nu înseamnă să-ți faci mintea să tacă sau să simți cine știe ce bazaconie din interior, ci înseamnă să-ți dai timp cu tine, să te cunoști pe tine în liniște, fără prea multă disturbare din exterior.
8. Privește-ți corpul
Știu, cu toate imaginile astea deformate de femei care sunt în jurul nostru, unde perfecțiunea e efectiv de neatins, nici nu-ți mai vine să te privești în oglindă și să vezi că ai alunițe și un pic de celulită și e niște șunculiță pe undeva care atârnă. Nici gând de piele photoshopată de sus până jos, de pătrățele și uite și vergeturile apărute când erai gravidă cu ăla mic. Nu lăsa măștile altora să-ți strice relația ta cu tine. Fii recunoscătoare corpului tău că te poartă prin viață zi de zi, că-ți aduce bucurii, tot felul de emoții, că îți e instrument sau haină cu care mergi prin lume. Iubește-l așa cum e el. Pune-ți alarma pe telefon pentru 3 minute și stai efectiv timp de aceste 3 minute, uită-te la tine cu curiozitate și iubire. Fă asta zilnic și zi-mi peste 2 săptămâni cum mai e relația ta cu corpul tău.
9. Fii atentă la respirație
Felul în care respiri îți spune ce anume simți într-un anume moment. Dacă observi că respiri superficial, inspirații și expirații scurte, sacadate și/sau rapide, lasă umerii jos, pune un zâmbet pe față și inspiră și expiră mai lung (pentru început inspiră timp de 3 secunde, ține-ți respirația timp de 4, expiră timp de 5 secunde, ține-ți respirația timp de 2 secunde, apoi ia-o de la capăt. 2-3-4-5-2-3-4-5)
Mai am și altele, dar mi se pare că ți-am dat un start bun. Du-te și iubește-ți corpul. Doar 1 ai.
Cum își aleg femeile și bărbații parfumul
Atunci când vine vorba de alegerea unui parfum, bărbații și femeile pot avea abordări diferite. Diferențele culturale și de gen În multe culturi, parfumul este considerat un aspect important al frumuseții și al atracției feminine. Femeile sunt adesea încurajate să își...
Rochiile și psihologia
Rochiile nu sunt doar bucăți de material, cusute frumos în piese de îmbrăcăminte. Rochiile au puterea de a evoca o serie de emoții (ha! mi-am amintit expresia asta de când învățam pe de rost comentarii literare la română) și pot avea un impact semnificativ asupra...
Mașina și psihologia
Deținerea unei mașini poate avea un impact semnificativ asupra psihologiei unui individ. De la sentimentul de libertate și independență pe care deținerea unei mașini îl poate aduce până la stresul și anxietatea care pot veni cu întreținerea și reparațiile, deținerea...
Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Eu, ca mamă, pot să înțeleg foarte bine de ce... Fie că este vorba de o dimineață după o noapte lungă, de o pauză de prânz cât doarme copilul sau de o sesiune de lucru seara târziu, cafeaua a devenit un...
Câți bani merită o femeie ”casnică”
Mi se pare că pandemia ne-a readus în prim plan un aspect pe care femeile au încercat să-l schimbe în decursul timpului: ”gospodarizarea” femeii. Un soi de revenire la tradițiile patriarhale, pe care nu prea le-am părăsit niciodată de tot, ci doar le-am îndulcit...
Ce legătură e între Skin care, piramida lui Maslow și recunoștință?
Ei... Și dacă în articolul anterior am vorbit despre haine și bijuterii, în articolul acesta am zis că e cazul să vă invit un pic să reflectați la felul în care vă tratați cel mai mare organ al corpului: pielea. Nu sunt medic dermatolog, nici vreo expertă în ceea ce...
9 feluri de a (re)intra în contact cu corpul
Dacă mă urmăriți pe instagram (cum ziceam și în articolul de acum câteva zile, Instagram a cam rămas singura platformă de social media pe unde mai sunt activă), o să vă plictisiți să vedeți de câte ori spun că e important să intrăm în contact cu propriul nostru corp.
”Ok, ok. Am înțeles”, mi s-a spus, ”dar habar n-am cum să fac asta”. Așa că m-am gândit să scriu un articol mai cuprinzător despre subiect, cu mai multe cuvinte decât îmi încap pe instagram. Acesta este articolul 🙂
De ce e important să fim atenți la corp?
Poate părea retorică întrebarea. Normal că e important, o să ziceți. Pentru că noi suntem corpul nostru. Sau suntem una cu corpul nostru. Sau corpul nostru e instrumentul nostru. Sau puneți aici filosofia pe care o aveți voi pentru relația cu corpul. Oricum am da-o, corpul ne e esențial ca să trăim.
Partea proastă e că indiferent ce facem noi cu mințile noastre moderne și cu creierul nostru rațional dezvoltat, corpul îi dă înainte și face ce știe el că are de făcut ca să trăim. V-ați luat vreodată tensiunea și ați încercat, prin puterea minții, să influențați cifrele care apar pe ecranul aparatului? Dacă nu ați încercat, să încercați. E un exercițiu bun pentru a vedea cam cât control avem (sau nu) asupra propriului corp. Așadar, dacă avem un corp care știe prea bine ce are de făcut ca noi să trăim, e foarte ușor să trecem cu vederea restul de lucruri pe care le putem observa și influența.
Da, nu pot să-mi simt sângele cum îmi curge prin vene, dar pot să simt că am tensiune într-un anume grup de mușchi.
Da, nu pot să influențez direct ritmul în care-mi bate inima, dar pot să-mi reglez respirația.
Da, sunt multe lucruri care se întâmplă fără știrea noastră și sunt și multe pe care le putem observa și influența.
Șmecheria este așa: cu cât suntem mai mult conștienți de procesele din corpul nostru pe care le putem controla, cu atât o să ducem o viață mai bună și o să influențăm inclusiv procesele care se întâmplă fără acordul nostru.
Intrați în contact cu corpul, ascultați-l și o să vedeți cum o să vă schimbați rutina de somn, rutina de masă, rutina de mișcare fizică. Pentru că mintea noastră sau corpul nostru știu foarte bine ce avem nevoie, doar că e nevoie să și ascultăm. Corpul nostru știe că n-avem nevoie de chipsuri la cină și nici nu-i plac zilele alea când nu ne ridicăm de pe scaun decât ca să ne punem pe canapea. Urăște teribil nopțile în care ne culcăm la ora 2 și ne cere altceva. Dacă suntem atenți, o să identificăm exact ce ne cere. Dacă nu-i dăm importanță, o să simțim doar agitația din corp, nervozitatea sau lipsa de energie și de chef.
Iată 9 moduri prin care să (re)intri în contact cu corpul tău, pentru ca apoi să-l poți auzi când îți spune că vrea somon cu broccoli la prânz și nu pizza cu 78 de feluri de brânză.
1. Ai grijă ce fel de haine porți
Acum ceva vreme, cineva din comunitate întrebase despre ce funcții îndeplinesc hainele pentru noi. Pentru mine mult timp hainele au avut singura funcție de a arăta bine, indiferent cum mă simțeam în ele. Tocuri înalte, rochii mulate, sutiene strânse. Nu zic că acum nu-mi mai place să mă îmbrac așa, însă am descoperit cât de tare influențează hainele pe care le purtăm relația cu corpul (și nu neapărat invers). Hainele strâmte pe corp îngrădesc mișcarea liberă, îngrădesc respirația profundă și îngrădesc, astfel, contactul cu propriile noastre emoții. Da, poate câteodată e nevoie de sutienul ăla care te face să-ți scuipi plâmânii și poate câteodată fusta aia în care nu poți să șezi te ajută să te simți puternică. Dar dacă scopul tău este să (re)intri în contact cu corpul tău, dă-i voie să se miște. Nu-l sugruma și nu-l restricționa.
2. Când poți să nu porți haine, nu purta
Dă-ți voie să dormi fără pijamale din când în când. Sau să faci baie în mare noaptea fără costum pe tine. Sau dansează prin casă fără niciun strat textil pe tine. Explorează cum îți simți corpul în contact cu aerul, cum îți simți corpul nerestricționat de șnuriri, nasturi sau chiar și haine largi.
3. Umblă fără pantofi
Da, știu. Ne-am pierdut acest obicei de a lua contact cu mediul. De a ne înrădăcina în pământul din curte sau în parchetul din sufragerie. Dar lasă papucii sau sandalele atunci când poți și simte iarba sau gresia sub tălpi. Fă yoga fără șosete. Atinge cu tălpile asfalt fierbinte sau frunze ude. Îmi amintesc că atunci când căutam grădiniță pentru Ema, mi-a atras atenția o educatoare dintr-o grădiniță, care i-a spus unei fetițe ”Hai, dă-ți jos sandalele și simte iarba cu picioarele”.
4. Dă-ți timp să nu faci nimic
Ia-ți 5-10-15 minute pe zi în care să nu faci nimic. Stai pe un scaun sau pe jos sau unde îți e ție comod și așteaptă doar să treacă timpul. Ascultă ce e în jurul tău și atinge-ți cu degetul diferite părți ale corpului. Vezi cum le simți. Cum îți simți creștetul capului atins de deget? Dar vârful călcâiului? Treci de la cap la picioare și vezi pe unde simți tensiune în corp. Las-o acolo, dacă ai nevoie de ea. Doar fii conștientă că ea (adică tensiunea) există
5. Fă o baie cu apă prea caldă/prea rece/cu bule
Ieși din tiparul cunoscut și fă o baie care să te scoată din ritm. Adaugă un stimul suplimentar (temperatură prea înaltă sau prea joasă sau adaugă bule în cada de baie -> pe termen scurt eu folosesc bombe eferfescente iar pe termen lung vreau să ne luăm o cadă de baie cu jeturi de apă, ca un jacuzzi înghesuit)
6. Fă yoga
Dacă nu faci niciun fel de sport, fă yoga, pentru că te ajută să te miști în ritmul propriu și să-ți ții atenția pe corp și pe respirație. E un exercițiu grozav de reconectare cu sine.
Dacă faci orice fel de alt sport, fă și yoga, pentru că te ajută să te miști în ritmul propriu și să-ți ții atenția pe corp și pe respirație. E un exercițiu grozav de reconectare cu sine.
Orice nivel sportiv ai avea, fă și yoga 🙂
7. Meditează
Știu, societatea noastră a reușit să transforme meditația în ceva greu și complicat, care costă bani sau ia foarte mult timp și pe care oricum îl faci prost și nu-ți iese. Eu aș vrea să te invit să ieși din acest mindset și vin cu revoluționara idee că poți să meditezi liniștită și pe vasul de wc și că meditația nu înseamnă să-ți faci mintea să tacă sau să simți cine știe ce bazaconie din interior, ci înseamnă să-ți dai timp cu tine, să te cunoști pe tine în liniște, fără prea multă disturbare din exterior.
8. Privește-ți corpul
Știu, cu toate imaginile astea deformate de femei care sunt în jurul nostru, unde perfecțiunea e efectiv de neatins, nici nu-ți mai vine să te privești în oglindă și să vezi că ai alunițe și un pic de celulită și e niște șunculiță pe undeva care atârnă. Nici gând de piele photoshopată de sus până jos, de pătrățele și uite și vergeturile apărute când erai gravidă cu ăla mic. Nu lăsa măștile altora să-ți strice relația ta cu tine. Fii recunoscătoare corpului tău că te poartă prin viață zi de zi, că-ți aduce bucurii, tot felul de emoții, că îți e instrument sau haină cu care mergi prin lume. Iubește-l așa cum e el. Pune-ți alarma pe telefon pentru 3 minute și stai efectiv timp de aceste 3 minute, uită-te la tine cu curiozitate și iubire. Fă asta zilnic și zi-mi peste 2 săptămâni cum mai e relația ta cu corpul tău.
9. Fii atentă la respirație
Felul în care respiri îți spune ce anume simți într-un anume moment. Dacă observi că respiri superficial, inspirații și expirații scurte, sacadate și/sau rapide, lasă umerii jos, pune un zâmbet pe față și inspiră și expiră mai lung (pentru început inspiră timp de 3 secunde, ține-ți respirația timp de 4, expiră timp de 5 secunde, ține-ți respirația timp de 2 secunde, apoi ia-o de la capăt. 2-3-4-5-2-3-4-5)
Mai am și altele, dar mi se pare că ți-am dat un start bun. Du-te și iubește-ți corpul. Doar 1 ai.
Cum își aleg femeile și bărbații parfumul
Atunci când vine vorba de alegerea unui parfum, bărbații și femeile pot avea abordări diferite. Diferențele culturale și de gen În multe culturi, parfumul este considerat un aspect important al frumuseții și al atracției feminine. Femeile sunt adesea încurajate să își...
Rochiile și psihologia
Rochiile nu sunt doar bucăți de material, cusute frumos în piese de îmbrăcăminte. Rochiile au puterea de a evoca o serie de emoții (ha! mi-am amintit expresia asta de când învățam pe de rost comentarii literare la română) și pot avea un impact semnificativ asupra...
Mașina și psihologia
Deținerea unei mașini poate avea un impact semnificativ asupra psihologiei unui individ. De la sentimentul de libertate și independență pe care deținerea unei mașini îl poate aduce până la stresul și anxietatea care pot veni cu întreținerea și reparațiile, deținerea...
Tipuri de cafea și legătura lor cu bunăstarea emoțională
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Eu, ca mamă, pot să înțeleg foarte bine de ce... Fie că este vorba de o dimineață după o noapte lungă, de o pauză de prânz cât doarme copilul sau de o sesiune de lucru seara târziu, cafeaua a devenit un...
Câți bani merită o femeie ”casnică”
Mi se pare că pandemia ne-a readus în prim plan un aspect pe care femeile au încercat să-l schimbe în decursul timpului: ”gospodarizarea” femeii. Un soi de revenire la tradițiile patriarhale, pe care nu prea le-am părăsit niciodată de tot, ci doar le-am îndulcit...
Ce legătură e între Skin care, piramida lui Maslow și recunoștință?
Ei... Și dacă în articolul anterior am vorbit despre haine și bijuterii, în articolul acesta am zis că e cazul să vă invit un pic să reflectați la felul în care vă tratați cel mai mare organ al corpului: pielea. Nu sunt medic dermatolog, nici vreo expertă în ceea ce...
0 Comentarii