După ce am scris articolul anterior, mi-am dat seama că nu am inclus în el ceva la fel de important: acidul folic.
Acum 9 ani, când am rămas însărcinată cu Ema, medicul mi-a prescris câteva recomandări pentru sarcină. Mi-a dat o listă de analize pe care le aveam de făcut, mi-a povestit despre câteva tipuri de alimente pe care ar fi fost bine să le evit, câteva (nu multe) restricții de activități (am apreciat teribil abordarea ”ești gravidă, nu bolnavă) și… acid folic. Știam atunci că acidul folic e necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și că un deficit de acid folic poate duce la malformații congenitale, așa că am fost cuminte și mi-am luat un tubuleț de la farmacie, din care luam câte o pastilă pe zi.
Ulterior, pe măsură ce intram în domeniul psihofarmacologiei, am început să aflu și despre alte beneficii ale acidului folic, de data asta beneficii legate de creier. Și vi le spun și vouă, ca să decideți apoi în cunoștință de cauză dacă vreți să adăugați dietei voastre mai multe alimente cu un conținut ridicat de acid folic. Iar dacă vreți mai multe detalii despre acidul folic din perspectivă medicală, vă invit să citiți articolul din link. Eu nu-s medic, așa că voi rămâne cu abordarea aproape de domeniul meu de expertiză, psihologia, și nu voi intra în alte zone.
Acidul folic susține producția și reglarea serotoninei în creier
Serotonina este un neurotransmițător foarte important pentru starea noastră de bine (printre altele). Dacă vrei să afli mai multe despre neurotransmițători, te invit să asculți episodul meu de podcast Creierul și Neurotransmițătorii. Foarte pe scurt, neurotransmițătorii sunt acele impulsuri electrice sau chimice care circulă în creierul nostru, de la o celulă a creierului la alta și care transmit cu ele diferite informații. Serotonina, de exemplu, este acel hormon care echilibrează stările mentale, induce o stare de bine, dar ajută și la reglarea ciclului de somn-veghe și la reglarea apetitului.
Niveluri scăzute de serotonină în creier sunt asociate cu :
- episoadele depresive,
- episoade anxioase,
- comportamente impulsive (inclusiv agresivitate)
- insomnie
- lipsa poftei de mâncare (sau fluctuații în ceea ce privește pofta de mâncare)
Acidul folic susține producția și reglarea dopaminei în creier
Dopamina este un alt neurotransmițător care e foarte strâns legat de stările noastre de bine (sau de rău). De fapt, dopamina reglează (printre altele) modul în care simțim plăcerea, dacă și cum reușim să ne motivăm și atenția.
Niveluri scăzute de dopamină în creier sunt asociate cu:
- energie scăzută
- dificultăți de concentrare
- tensiune musculară accentuată
- anxietate
- nivel scăzut al stimei de sine
Atunci când identificăm mai multe dintre simptomele de mai sus, e important să lucrăm cu mintea și cu emoțiile noastre, pentru a ne reîntoarce într-o stare de bine. Însă, este important să avem în vedere și felul în care ne susținem corpul, pentru ca el să poată face modificările biochimice de care are nevoie pentru a ne ajuta să ne întoarcem la acea stare de bine. Studiile ne arată că în tratamentul depresiei, pe lângă psihoterapia necesară, contribuie foarte mult stilul de viață cu totul: ce mâncăm, cât sport facem, cât timp petrecem în natură.
Multe dintre dezechilibrele noastre mentale vin și dintr-o dietă sau un stil de viață care nu susțin sănătatea noastră mentală. Eu am văzut pe pielea mea câtă influență are ceea ce mănânc asupra felului în care mă simt (de la starea mentală, până la infecțiile urinare sau alte boli ușoare) și o văd și la oamenii cu care lucrez: felul în care se schimbă răspunsul unei mame la o situație dificilă, după ce timp de 2 săptămâni a respectat un stil de viață care să o ajute să fie în contact cu ea însăși și să iasă din tiparele mentale prestabilite, dar și comportamentul copiilor, după două săptămâni în care părinții au acordat mai multă atenție unui anume aspect alimentar.