11 lucruri despre viață pe care vreau să le știe fiica mea
- Diana, e adevărat ce zice Fip?

Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

aug. 31, 2020

Scris de Diana Vijulie

Bună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două pungi mari cu afine în congelator, afine cumpărate într-un impuls de grandiomanie toamna trecută, când mi s-a părut o idee bună să o rog pe o prietenă să-mi cumpere o găleată de afine. Având în vedere că avem un singur frigider cu două rafturi de congelator, ideea s-a dovedit a nu fi chiar genială, mai ales că am și niște copii din tipologia ”Vai, e delicioasă această mâncare/fructe/legume/orice. Vom mânca doar asta pe o perioadă de X timp, suficient timp cât mama noastră să se aprovizioneze serios cu alimentul respectiv, apoi vom decide că nu ne mai place deloc sau ne mai place doar puțin, așa încât nu-l vom mai mânca pe el, pe aliment”.

Da, deci… Pentru că doresc să golesc, în sfârșit, congelatorul de pungile de afine (pe care, by the way, le congelez în pungi de plastic cu fermoar, în care suflu aer, ca să se congeleze bob cu bob și nu ca un calup de fructe, deci ocupă și mai mult spațiu), am decis că rețeta preferată a familiei din această perioadă să fie o ”galetă cu afine”, verișoara mai de la țară a variantei ei delicate și nobile, care se numește în limba mamei ei francofone ”galette”.

Rețeta e extrem de simplă și se face foarte rapid, fără multe briz-brizuri și complicățenii (cum se întâmplă în cazul tartelor, care trebuie bibilite, scărpinate și îngrijite mai mult decât mi-aș dori eu). Practic, ca să vă atrag și mai mult în mrejele făcutului de galetă, se vor pune în mixerul cu palete de cocă untul, făina, zahărul și niște apă, care se vor frământa până când vor deveni cocă. Apoi, această cocă va sta la frigider cât ne ia să pregătim afinele și să încălzim cuptorul, o vom trânti într-o tavă și vom turna afinele (sau ce fructe vreți voi) peste, apoi la cuptor cu ele. The end.

Deci. Pentru blatul simplu și exagerat de fraged vă trebuie:

500 gr făină
75 ml apă rece
225 gr unt rece tăiat în cubulețe
60 gr zahăr (sau mai mult, dacă vă place să fie mai dulce)
vanilie

Iar pentru umplutură, aveți nevoie de:

400 gr afine (congelate pun eu)
80 gr nuci mărunțite
40 gr zahăr (îl prefer pe cel brun)
2 lg amidon

(alternativ, puteți face cu mere: 5 mere, 50 gr zahăr, 50 gr unt și scorțișoară)

Despre blat v-am zis deja mai sus. Puneți toate cele în bol și apoi le amestecați cu mâna sau cu mixerul și paletele lui de cocă. Când arată ca o cocă adunată, o îmbrăcați într-o hârtie de copt și o băgați la frigider.

În timpul ăsta, dați drumul la cuptor și-l potriviți pe grade 180 Celsius. Cât îi ia să se încălzească, deschideți ușa dulapului unde țineți tigaia cu margini înalte, o scoateți și rumeniți în ea  puțin nucile. Apoi le scoateți și puneți în locul lor afinele, zahărul și cele două linguri de amidon. Le lăsați să fiarbă până scade zeama și se transformă într-un sos grosuț. Când e gata, puneți și nucile și mai amestecați puțin. Ar trebui să aibă consistența asta:

Presupunem că între timp s-a încălzit și cuptorul. Scoateți foaia din frigider și o întindeți în formă de cerc pe foaia de copt în care a stat în frigider (sigur, întindeți și voi nițel foaia aia). Diametrul foii de cocă trebuie să fie mai mare decât cel al tăvii în care urmează să puneți galeta.

Odată foaia întinsă, o mutați cu tot cu foaia de copt în tavă, turnați conținutul în ea și îi întoarceți marginile cât de cât neglijent, dar nu chiar. Adică să arate ca în pozele alea de pe instagram, în care par lucrurile dezordonate și aruncate la întâmplare în pat (gen telefonul, o carte, niște flori și o cafea), însă aranjarea lor a durat cel puțin 15 minute și a fost făcută cu mare minuțiozitate. Ungeți apoi marginile cu albuș bătut și o băgați la cuptor, 10 minute la 180 de grade Celsius, apoi scădeți temperatura la 145 și o mai lăsați vreo 40-50 de minute

La final puteți să o mâncați împreună cu înghețată sau cu lapte condensat îndulcit picurat peste felie.

Poftă bună.

Vă mai las aici și niște rețete bune și simple de negresă, pe care urmează să o introduc în categoria ”deserturi preferate”, când voi decide că vreau să terminăm și cu pungile pline cu alune din dulap, adunate în decursul timpului, desfăcute și neterminate (nu, nu merg alunele în galeta cu afine; am încercat să le pun în loc de nuci și sunt… bleah).

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toxiinfecția alimentară și cum ne ferim copiii de ea

Toxiinfecția alimentară și cum ne ferim copiii de ea

Când zici ”toxiinfecție alimentară” sună rău. Cel puțin, pentru mine sună rău. Sună periculos și grav. Și parcă și rar. Realitatea e cam diferită, pentru că toxiinfecția alimentară e la tot pasul, mai ales atunci când pasul e în vacanță. De ce în vacanță? Pentru că...

Cremă de cacao cu năut

Cremă de cacao cu năut

Copiii mei au un regim alimentar destul de strict de vreo două săptămâni. Niște viermișori intestinali i-au dat lui Fip destul de mult de furcă. Până i-am dibuit și ne-am lămurit de la ce îl durea burtica și voma, a avut regim de vomă. Apoi, după ce i-am descoperit,...

Rețeta mea de cozonac pufos

Rețeta mea de cozonac pufos

Acum două weekenduri am fost la munte. Vineri seara, după ce a terminat V. munca și eu emisiunea, ne-am urcat toți 4 în mașină și am plecat către munte. Pe drum, pe la Ploiești, ne-am oprit la benzinărie să luăm apă și un sendviș (e un Subway acolo). În rafturile...

Copiii ăștia, care nu vor să ajute la treaba din casă!

Copiii ăștia, care nu vor să ajute la treaba din casă!

Nu trecuseră 7 zile de #StămAcasă, când am simțit că-mi plesnește o venă în cap. Măi, dar copiii ăștia chiar așa, nu știu decât să împrăștie lucruri?! Au avut, în decursul evoluției lor de copii, momente punctuale în care-i vedeam organizați montessori-ește și mă...

E OK orice e OK pentru tine

E OK orice e OK pentru tine

Orice zi e o mică viață - Modul de supraviețuire Astăzi, viața noastră e despre supraviețuire și despre a găsi căi s-o facem (să supraviețuim, adică). A venit peste noi beleaua asta, oricare ar fi ea, și iată-ne închiși în case, departe de familia extinsă, de părinți,...

20% din rezoluțiile de Anul Nou sunt duse la bun sfârșit. Cum?

20% din rezoluțiile de Anul Nou sunt duse la bun sfârșit. Cum?

A trecut deja luna ianuarie și sunt tare curioasă cum merg ”rezoluțiile” de An Nou, pe care ți le-ai propus. Dacă ți le-ai propus, sigur. Citisem undeva că 80% dintre rezoluțiile de An Nou nu-s duse la bun sfârșit, dar mie nu-mi place procentul acesta. Mi se pare...

Schimbări în carieră care vin odată cu maternitatea

Schimbări în carieră care vin odată cu maternitatea

Nu știu dacă e și cazul tău, dar pentru multe mame concediul de maternitate sau de creștere a copilului e un moment în care prioritățile se schimbă, în care mama descoperă noi laturi ale sale și e momentul în care începe să-și pună întrebarea: ”Vreau eu să mă mai...

Ce poți face în loc să scapi de Vocea Critică

Ce poți face în loc să scapi de Vocea Critică

N-am cunoscut până acum pe nimeni, niciodată, care să nu aibă o voce critică în capul propriu. Acea voce critică ce-i spune lucruri urâte despre sine. O știți? E o voce, e un gând, e o atitudine care știe foarte bine cum ”trebuie” să faci lucrurile și, mai ales, că nu...

11 lucruri despre viață pe care vreau să le știe fiica mea
- Diana, e adevărat ce zice Fip?