Idei de cadouri pentru mame obosite (II)
Jocul simbolic al copilului - O scurtătură către lumea lui interioară
Vă rog, surle și trâmbițe (sau, cum a zis V. de dimineață, când calculam cât timp mai e până intrăm toți în vacanță și nu va mai trebui să ne torturăm, ăăăă, pardon… să ne trezim la 6.30 dimineața – sau măcar să nu fie nevoie ca într-un timp scurt să ne trezim, să alergăm copiii prin casă, ca să putem ieși rapid pe ușă… așa, cum ziceam. Cum a zis V. de dimineață, cu trâmbe și sulițe, de-am stat apoi 2 ore să obsedez… ăăăă, pardon, să mă întreb ”Cum naiba [vărogsămăscuzați] se zice, de fapt?!”). Este Crăciunul acela în care nu sunt o mamă obosită! Ok, opriți surlele și trâmbițele. Crăciunul acesta sunt o femeie obosită, ceea ce nu e mult diferit, dar e foarte diferit. Să explic.

Copiii noștri au crescut. Au 7 și ”4 ani și mai mult de jumătate” (adică face 5 imediat în ianuarie), iar nevoia lor de noi a scăzut considerabil. De exemplu, dimineața, dacă nu ne grăbim nicăieri, nu doar că nu ne trezesc, dar ar prefera să se strecoare ca două pisici, ca să poată face ce vor ei cât nu suntem noi acolo. Chestii la care punem limite, în mod normal. Cu bomboanele pe sub masă i-am prins într-o dimineață, însă, în apărarea lor, V. ajunsese târziu acasă cu o seară în urmă, le dăduse bomboanele cumpărate din aeroport, cu specificația că ”le mâncați mâine”. Ce naiv. Specificația completă ar fi trebuit să fie ”le mâncați mâine, după ce mâncați micul dejun și nu pe toate, ci doar X”. Copiii au intuit că el a uitat a doua parte (de unde s-au băgat sub masă să le mănânce), dar s-au simțit totuși ok să o facă fără să întrebe, pentru că aveau permisiunea. Deci, da. Totul e pe o linie subțire și e nevoie de comunicare super exactă, ca lucrurile să funcționeze. Fără portițe. Sau să ne asumăm portițele.

Așa, ziceam, deci, că nu mai sunt o mamă obosită (sau nu ca pe vremuri), pentru că leg mult mai multe ore de somn acum (Fip mai are câte o trezire nocturnă încă, dar am negociat să vină el la noi când se trezește și nu să mă duc eu la el), pentru că știu deja să-și pună și să-și strângă masa, pentru că jocul lor e mult mai autonom (sau când nu e, ne jucăm împreună cu chestii care ne plac și nouă: cărți, boardgames, etc.), pentru că o parte din partea de lectură a preluat-o Ema (pentru ea însăși, încă nu-i citește și lui frati-su) și, pe scurt, pentru că ne înțelegem de-acum mult mai bine în cuvinte.

Însă, sunt o femeie obosită. Cumva, finalul de an m-a prins și în 2019 de parcă ar fi ultimul an de pe lume, la fel ca și în 2018. Multe lucruri trebuie să se întâmple acum și doar acum, pentru că toată lumea (inclusiv eu) ar vrea să termine tot ce se poate termina până la vacanță. De-asta (cred eu) că acum avem un oraș și mai aglomerat din punct de vedere al traficului (am stat într-o dimineață 2 ore să ajung la cabinet – cu tot cu lăsat copiii la școală și grădiniță, de am început ziua deja obosită), oameni mulți care mișună prin toate magazinele (da, am cumpărat cadourile de Crăciun la timp și mai mult online, dar tot trebuie să ies să iau o mandarină, o salată, o iaurt, o ceva și e plin peste tot) și tot așa.

Sunt deja vreo 2 săptămâni (dacă nu mai mult) de când simt că nu mai țin pasul cu tot ce-i în jurul meu, iar seara pic lată fără să știu ce se întâmplă cu mine. Și e ok așa, corpul meu își ia somnul de care are nevoie, chiar dacă eu aș vrea să văd Ad Astra, film pe care l-am început de 2 ori deja și se pare că o să-l vedem pe episoade, ca pe un serial :))

Poate toate cele de mai sus sunt și motivul pentru care am crescut cantitatea de cafea sau de ceai băute. Mă ajută să mai alerg puțin până când o să iau o pauză. Și-mi promit, la fel cum mi-am promis și anul trecut, dar am uitat, că iarna viitoare o să fiu mai proactivă.

Însă, până atunci, vă las câteva idei de cadouri pentru prietenii sau prietenele voastre obosite la final de an, care ar vrea să le facă pe toate repede și bine. Orice ar însemna acel ”pe toate”.

1. Un aparat pentru prepararea cafelei sau o cafea bună și un mesaj frumos de supraviețuire

De-aici mi-a pornit ideea articolului, pentru că, deși nu sunt mare pasionată de astfel de gadget-uri (dacă am lapte, pot bea orice fel de cafea), m-am observat în ultima vreme cum tot caut aparatul acela care să fie pe sufletul meu. Probabil că e ca un colac de salvare :))

Practic, vreau un aparat care să spumeze laptele (dar manual, nu din cele care îl spumează automat; avem așa ceva, dar acum aș vrea să-mi încerc măiestria), dar să fie și drăguț și bun și nu foarte scump. V. ar vrea și el un aparat care să macine mai bine cafeaua și s-o facă mai aromată (momentan a găsit și soluția pentru aparatul nostru, în care pune cafeaua măcinată fin separat; eu nu-s așa pretențioasă din punctul ăsta de vedere).
OK, pe lângă cafeaua mai bună, care m-ar ajuta să rămân în priză, m-ar bucura și experiența nouă, aparatul frumos, implicarea mea (sper să învăț să fac inimioare în latte-ul meu).

Dacă nu bea cafea, există oricând opțiunea unor ceaiuri bune.

2. Un difuzor de ulei esențial și ulei esențial de lavandă

Nu cred că uleiurile esențiale sunt panaceu universal, însă cred că ne ajută prin mesajele pe care le trimitem creierului atunci când simțim aromele.

De exemplu, lavanda e o plantă utilizată adesea, în diferite forme, pentru relaxare. Chiar dacă nu pot să dorm cât aș vrea, nu înseamnă că atunci când sunt trează nu vreau să fiu relaxată. Așa că, dacă veniți la noi în casă o să simțiți aroma de lavandă. În principal pentru că am buchete de lavandă pe unde prind, dar și pentru că atunci când îmi vine cheful de și mai multă aromă, pun difuzorul. Mă duce cu gândul la dulapul bunicii, unde ea avea rețeta ei de odorizant făcut din lavandă ținută în nu mai știu ce, și pusă apoi în săculeți de tifon cu multe straturi.

3. Ochelari cu lentile portocalii

Din păcate, în casele noastre, suntem înghiontiți de lumină albastră la tot pasul. De la televizor, de la becuri, de la telefon (indiferent că-i iPhone, Samsung Galaxy S10, sau vreun telefon mai vechi), de la laptop.

Studiile arată că lumina albastră inhibă producția de melatonină, ceea ce înseamnă că dormim mai puțin și mai prost. OK, asta e problema descoperită de unele studii. Și soluția? Soluția pe care am identificat-o eu sunt ochelarii cu lentilă portocalie, purtați seara pe nas. Poate știți, poate nu, dar portocaliu și albastru sunt culori complementare. Ochelarii cu lentile portocalii pot reduce (spre anula) lumina albastră, neutralizând-o pentru creierul nostru.

Și-atunci, soluția este ca în perioadele dificile (inclusiv sau în special în perioadele în care ne simțim extrem de triști sau poate de furioși), să purtăm acești ochelari seara. Ideal ar fi de la apusul soarelui până la culcare, dar dacă-i prea ciudat, măcar pe timpul serii, cât ne uităm la televizor sau la telefon. După o vreme vom constata cum calitatea somnul s-a îmbunătățit (hopefully), chiar dacă-i la fel de puțin.

Revin și cu idei despre cum ascundem oboseala. Eu aș vrea s-o ascund de mine, dacă s-ar putea :))

Idei de cadouri pentru preadolescenta mea de acasă, care tot crește

Idei de cadouri pentru preadolescenta mea de acasă, care tot crește

Am ajuns și eu la vorba bătrânilor din copilăria mea: și-anume că e mai ușor să ai un băiat decât o fată. E mai ușor pentru o mamă care nu știe ce are de făcut, așa ca mine, că nu știu cum e mai bine pentru copilă. Cum să fac să păstrez un echilibru între a-i da libertatea să se exprime, însă a cultiva un stil care e potrivit pentru vârsta ei? Și ce anume e potrivit acum pentru vârsta ei, e o altă întrebare pe care mi-o pun. 

Cadouri pentru copii care nu sunt jucării – O idee

Cadouri pentru copii care nu sunt jucării – O idee

Drept urmare, mi se pare o idee grozavă ca în loc de jucării, din când în când să le luăm obiecte care invită la mișcare. Sau un abonament la un curs de tenis, sau de înot. În loc de o păpușă mică și vulgară, din plastic, ce costă 6% din salariul minim pe economie (nu căutați, am calculat 90 de lei procent din 1500 de lei), puteți să le faceți un micuț kit de sport, care să includă orice vi se pare vouă potrivit de aici sau orice nu vă depășește bugetul:

Cadouri pentru fete care nu sunt nici copii, nici adolescente

Cadouri pentru fete care nu sunt nici copii, nici adolescente

Însă atunci când copilul a mai crescut și nu-i mai sunt de interes jucăriile, însă nici nu intră în categoria adolescentului, lucrurile se complică. Noi suntem într-o astfel de etapă cu Ema, care tocmai a împlinit 9 ani. Am depășit momentul cu jucării și dacă o întreb, nici ea nu știe ce își mai dorește, dar am găsit câteva variante de cadouri care i-au plăcut mult și vă las și vouă câteva idei

Idei de cadouri pentru mame obosite (II)
Jocul simbolic al copilului - O scurtătură către lumea lui interioară