Ce este risipa de mâncare?
Asemănări și deosebiri dintre a avea copii sau câini
Noi nu facem homeschooling. Am mai scris pe larg despre asta, așa că nu reiau. Astăzi vreau să vorbim în general despre homeschooling și ce am constatat eu că e nevoie să ai ca să reușești cu proiectul ăsta. Pentru că înainte să hotărâm dacă facem sau nu, am gândit-o, am făcut liste, am întors-o și răsucit-o. Am ales să nu, însă am ales să nu lăsăm toată responsabilitatea educației cognitive în școală, ci să ne-o asumăm și noi acasă. Câteodată e în ton cu ce se întâmplă la grădiniță, câteodată e diferit, e altceva sau în alte moduri.

1. Interesează-te despre aspectele legale

Teoretic, în România toți copiii trebuie să meargă la școală. Așa prevede legea. Că e ilegal să privezi un copil de educația școlară. Educația școlară e atât un drept, cât și o obligație, așa că să decizi să-ți ții copilul acasă e o încălcare a legii, care se pedepsește destul de serios. Pe de-o parte mi se pare abuziv să te oblige să-ți trimiți copilul într-un mediu care e departe de a fi benefic pentru copil, de multe ori. Pe de altă parte înțeleg că aici nu e vorba de o bulă de părinți care fac homeschooling, ci de o altă grămadă de părinți care ar prefera să-și trimită copiii la muncă, în loc de școală. Și că, într-o mare parte a societății noastre, școala poate fi o salvare a unui copil abuzat acasă în fel și chip.

2. Găsește-ți o comunitate

O comunitate de părinți care și ei fac homeschooling. Ei cunosc și rezolvarea punctului 1 și-s trecuți prin unele provocări la care poate tu nu te-ai gândit până acum. Pot veni sfaturi bune de acolo și-n plus e util și să nu te mai simți altfel decât ceilalți. Din ce am văzut, mulți oameni simt nevoia să-și dea cu părerea despre deciziile tale, chiar dacă nu i-a întrebat nimeni și nu le-a cerut nimeni să spună ce părere au, ce gândesc și, în niciun caz, nu i-a invitat nimeni să critice.

3. Caută programa școlară din România.

Știu, fugim de școală pentru că tocmai ce ziceam în celălalt articol: multe lucruri se întâmplă greșit acolo, printre care (unul din cele mai importante) programa școlară. Însă… Eu m-aș asigura că am pus copilul în contact cu ce învață ceilalți (desigur în abordare diferită, poate nu atât de detaliat acolo unde interesul nu e așa de mare), însă nu știi niciodată când îți vine copilul acasă și zice: ”Mama, tata, vreau să merg la școală, să am colegi, să fac ce fac copiii ceilalți.”

Acum, poate n-o fi un sfat bun, dar eu așa aș fi făcut dacă alegeam homeschooling.

4. Pregătește-ți materialele

Elevul de acasă va avea nevoie (în general ca și elevul de la școală) de:

 • caiete sau foi liniate într-o mapă
 • caiete sau foi de matematică
 • creioane pentru scris
 • creioane pentru colorat (cerate și normale)
 • ascuțitoare
 • gume de șters
 • pixuri colorate
 • stilou și rezerve
 • pic
 • batoane de lipici
 • riglă
 • set de geometrie 
 • bloc de desen
 • acuarele
 • pensule
 • carioci
 • foarfecă
 • agrafe de birou
 • patafix
 • hârtie colorată 
 • carton
 • lut
 • alte lucruri utile

Pe lângă lucruri pe care oricum i le luai copilului și la școală  mai ai nevoie să te gândești și la alte lucruri, însă asta depinde de stilul de învățare.

De exemplu, spațiu de depozitare pentru materiale și pentru proiectele făcute. Aici aș adăuga și un panou de plută, unde pot fi agățate unele dintre proiecte sau alte lucruri utile de avut la îndemână.
Metode pentru ”depozitare” digitală.
O tablă sau un whiteboard nu neapărat pentru predare, ci pentru sesiuni de brainstorming sau alte lucruri pe care copilul vrea să le scrie și să le vadă la un loc.
Un calendar ușor de personalizat.
O imprimantă bună (cu cartușe rezonabile ca preț), un scanner. Sunt multe resurse online pentru homeschooling și e păcat să nu profiți de ele.
Poate că și un laminator ar fi o idee bună (ies niște ierbare foarte durabile cu ajutorul laminatorului) și poate și un shredder.
Deși nu facem homeschooling, noi folosim și un proiector pentru unele activități, iar proiectorul poate înlocui cu foarte mult succes televizorul, dacă vreți să urmăriți documentare sau alte materiale interesante.
Apoi, pentru a învăța cu adevărat științific, e nevoie de un microscop (evitați-le pe cele pentru copii și luați unul normal), de un telescop, kit de chimie.
Pentru că unul dintre motivele pentru care părinții aleg homeschooling e și faptul că nu-i musai acasă sala de clasă. Și unde poți învăța mai bine despre natură dacă nu… în natură. Așa că o investiție bună poate fi un reportofon (pentru înregistrat impresiile din natură), un binoclu, o lupă și alte lucruri utile pentru trusa de explorator (a noastră e așa)

Deși eu nu fac homeschooling cu ai mei, folosesc multe dintre instrumentele de mai sus (n-avem shredder și nici calendar, iar în loc de reportofon, Ema folosește un caiet și un creion, dar așa exersăm scrisul și nu neapărat informațiile legate de natură)

5. Asigură-te că știi că procesul nu va decurge perfect

Bine, desigur că asta se aplică în orice zonă a vieții noastre, dar e bine să plecăm de la început cu o perspectivă realistă. Câteodată va fi greu, câteodată mai ușor, vor fi zile când merge, zile când nu merge, perioade de progres și perioade de stagnare. Homeschoolingul e ca viața, până la urmă 🙂

Voi ați încercat? Cum a mers?

Cronicile lacului de unghii: Aventurile în Țara Părinților EXTREM de Amuzanți

Cronicile lacului de unghii: Aventurile în Țara Părinților EXTREM de Amuzanți

Astăzi sunt plină de energie și vreau să vă împărtășesc o poveste palpitantă despre întâlniri neașteptate cu gelul de unghii. Înainte de a crede că acest articol este despre manichiură, vă asigur că este vorba despre partea comică a vieții de părinte. Da, nu pot să glumesc pe seama manichiurii mele prost făcute – de când cu pandemia, împinsă de la spate de o prietenă care a scos pe gură cuvintele magice ”Cât de greu poate să fie să ne facem acasă unghiile cu semipermanentă?!” n-am mai trăit mai mult de 2 zile cu unghii ca nescoase din cutie. Dar pot să mă amuz pe seama neîndemănării mele la momente nepotrivite, așa că pregătiți-vă să vă îmbarcați amuzați într-o călătorie plină de degete lipicioase, jocuri imaginative și, desigur, gel de unghii!

7 motive pentru care ar trebui să încurajați copiii să facă sport

7 motive pentru care ar trebui să încurajați copiii să facă sport

Indiferent de vârsta lor, copiii beneficiază în mod semnificativ de practicarea sportului și de implicarea în activități fizice regulate. Să-i încurajăm pe copii să facă sport poate fi o provocare, dar beneficiile sunt numeroase și cred că merită efortul. De fapt, și studiile ne spun că merită efortul. Mișcarea fizică are multe beneficii asupra corpului uman, de la dezvoltarea inteligenței cognitive, până la starea de bine de zi cu zi. 

Ce este risipa de mâncare?
Asemănări și deosebiri dintre a avea copii sau câini