Culoarea toamnei mele - Muștarul
Podcast cu Diana (Episodul 2) - Salvatorul
Aha, deci aveți și voi acasă un mic constructor sau o micuță arhitectă, nu-i așa? Ce-ar vrea să construiască? Blocuri? Case? Spitale subacvatice? Roboți? Orașe întregi? Am și eu așa niște mici constructori acasă.

Unul din cele mai frumoase cadouri pe care le-a primit Fip de la Buni a fost o cutie cu scule, pe dimensiunea lui. O cutie portocalie, cu capac și mâner, cu sertărașe pentru șuruburi și cu bormașină care se învârte și face zgomot, la fel ca una reală. Cu șurubelnițe și ciocane și clești și patent și tot ce i-ar trebui unui micuț meseriaș. A reparat cu ele tot din casă. A dezasamblat paturi, a reparat pereți și uși, a construit căsuțe pentru porcușoarele de Guineea și tot ce i-a mai apărut lui în imaginația bogată. Dar trusa asta de meseriaș mic nu poate fi folosită singură, la fel cum un meseriaș mare nu poate construi o casă doar cu o bormașină, ci are nevoie și de materiale.

Vă las jos câteva idei de materiale de construcție pentru copii, în caz că aveți și voi astfel de înclinații sau copiii prietenilor voștri au astfel de înclinații. Iar la final și un manual pentru micul meseriaș sau micuța constructoare. Să începem.

Piesele magnetice de construit

Acum mulți ani, când Ema era mică, priveam cu jiind la piesele astea de construcții, pentru că la noi nu se găseau. Mă uitam la ele pe amazon, apoi pe bloguri cu idei de activități. Erau așa frumoase și păreau să invite atât de mult la creativitate. Plus culorile lor, faptul că erau transparente, lăsând lumina să treacă prin ele. Aveam atât de multe idei de lucrat cu ele, însă nu le aveam pe ele însele. Acum se găsesc și la noi și online și în magazine. Modele diferite, forme diferite, firme diferite. Cu tot felul de accesorii și de piese speciale, ca să puteți construi orice. Copiii mei au un set de 100 de bucăți și mai au nevoie de încă cel puțin 100 pentru a-și dezlănțui creativitatea.

Copiii construiesc o căsuță pentru porcușoarele de Guineea

 

Piesele (de lemn) pentru construit

Știu nu vă zic nimic nou cu asta. Toată lumea știe că există cuburi de lemn pentru construit. Cuburi natur sau colorate, există și curcubeie de lemn și flori de lemn din bucăți și tot felul de alte materiale similare cu care se poate construit. Cuburile le-am avut și noi când eram mici și cam toți copiii le au. Dar ce-ar fi să le adăugați o șmecherie. Să nu mai construiți pe masă, ci pe o mare oglindă? Și să aveți oglinzi de jur împrejur? Și lanterne? Și folii colorate, transparente, prin care să lăsați lumina să treacă? Ce-ar fi să stimulați micuțul constructor în mai multe feluri. Sau să picurați un pic de ulei esențial de lavandă în cutia cu cuburi? Sau să înclinați puțin suprafața pe care urmează să construiască?
Sau ce-ar fi să înlocuiți piesele de lemn cu unele din plastic colorat, transparent?

Piesele tip Geomag

Bețișoare și bile cu magneți, pe care le puteți lipi în moduri infinite între ele, pentru a face fel și fel de construcții. Văd că între timp au apărut și cu micuțe panouri, ca să aibă micii constructori și mai multe variante. Noi încă nu le-am încercat, deși am multe idei cu ele, dar m-am temut pentru micul explorator, care simte o plăcere deosebită în a băga obiecte mici, cât mai mici, dar nu suficient de mici, în gură. Da, chiar și la aproape 4 ani. Sunt curioasă dacă le-am putea folosi împreună cu piesele noastre magnetice. Poate ne facem curaj de Crăciun să încercăm și un astfel de set.

Geomag - Geomag PRO-L, 110 piese -

Seturi de construcție din lemn sau cărămizi

Există acum și seturi de construcție care chiar sunt din panouri de lemn sau din cărămizi mici și mortar. Cărămizile mici m-au dat pe spate, recunosc.
Walachia - Set constructie lemn - Castel de vara -

Trefl - Brick Trick - Statia de pompieri, 130 caramidute ceramice -

Lego

Desigur, să nu uităm și de Lego, pe care copiii mei l-au redescoperit de curând. Ne-a făcut una din bunici un săculeț mare rotund, care se desface perfect pe masa din sufragerie, lucrăm pe el, apoi strângem șnurul și punem piesele la loc. Pe vremea mea, piesele lego (sau tip lego, sau cele pe care le aveam eu) erau mai restrictive și nu puteai să construiești chiar orice îți trecea prin minte cu ele. Însă, văd acum în seturile copiilor, că există tot felul de piese care se adaptează în fel și chip, astfel încât chiar poți face orice cu ele. Avem piese simple, avem seturi descompuse și recompuse, avem cabinetul veterinar și castele de prințese. Le amestecăm pe toate și iese un cabinet veterinar cu un castel de joacă în curte pentru animale și cu pistă de aterizare și avion în apropiere, pentru avionul de urgență. Sau fel și fel de astfel de combinații. Lui V. cred că i-ar plăcea un set cu Star Wars. Poate le iau copiilor de Crăciun sau ceva :))
Imagini pentru gangblog lego

Copiilor le place și documentarea. Și să se identifice cu personaje din cărți și să imite și să încerce și să joace roluri. Așa că s-ar putea să le placă și dacă în punga de cadou mai găsesc și o carte despre un alt constructor/arhitect ca ei. De exemplu: Iggy Peck, micul arhitect - Andrea Beaty, David Roberts

sau

Rosie Revere, fetita inginer - Andrea Beaty, David Roberts

Locuri de vizitat pe lângă București

Locuri de vizitat pe lângă București

Cu ocazia asta am descoperit multe locuri frumoase, iar unele dintre ele chiar la un mers cu bicicleta de casă. La ieșirea din cartier este un lac, unde se vede foarte frumos apusul de soare (și cred că și răsăritul, dar nu suntem atât de matinali). În jurul cartierului unde locuim sunt câmpuri întregi cu grâu tânăr și verde întâi, apoi galbene ca o mare de rapiță, poți culege soc, poți pescui, poți face un picnic sub o salcie imensă, pe malul apei. 

De ce le place copiilor apa

De ce le place copiilor apa

Apa e unul din elementele esențiale ale planetei noastre. Chiar și noi înșine suntem făcuți, în mare parte, din apă. Apa e prezentă peste tot în jurul nostru (chiar acum am pe birou 3 tipuri diferite de ”apă” – sau, mă rog, lichid: apă, cafea și o loțiune pentru iritația mea de pe mână). Iar copiii iubesc apa.

Ce faci atunci când copilul desenează pe pereți?

Ce faci atunci când copilul desenează pe pereți?

Bun. Acum că am stabilit acestea, dacă sunteți OK cu desenele cu creioane, acuarele, markere de pe pereți, s-ar putea să nu vă intereseze articolul meu. Dacă vreți să opriți (sau să nu porniți) acest obicei și vreți s-o faceți într-un mod în care creativitatea să se poată totuși desfășura cât de cât liber, s-ar putea să vă ajute ideile mele.

Ce să mai facem cu copiii după un an în care am făcut de toate

Ce să mai facem cu copiii după un an în care am făcut de toate

Și de arts and crafts avem casa plină. Bețe, lemne mici, lipici, frunze, sclipici, vată, am creat cu toate. Tricotat, croșetat, cusut. Case pentru pisici, pentru căței, pentru porcușori de Guineea, pe toate le-am construit.
Din martie și până acum s-a terminat creația, mă simt secătuită de energie creativă și de puteri de construit. 
Și când să trag concluzia asta, că nimic nu mai poate fi creat, ajung într-un magazin de bricolaj, ca să cumpărăm vopseluri, plinte, glafuri, șine și văd… the holy grail of creativitate neutilizată

Importanța stimulării senzoriale a copiilor

Importanța stimulării senzoriale a copiilor

Piaget spune că punctul de plecare al dezvoltării copilului sunt reflexele (reflexul suptului, de apucare, etc.) cu care acesta se naște. Copilul vine la pachet cu aceste reflexe în primul rând pentru a putea supraviețui. Dar, odată cu trecerea timpului, bebelușul va sofistica reflexele primare și le va transforma până la urmă în acțiuni deliberate.

Activități de vară anti-Pinterest

Activități de vară anti-Pinterest

Pe lângă joaca liberă, aveam și ”activități organizate”. Bine, nu vorbmin de activități gen Pinterest și nici nu le zicea activități. Le zicea doar ”n-o să stai toată ziua pe stradă, hai că îți ajunge; mai fă și altceva” sau ”toți copiii au treabă și nu pot ieși la joacă”. 

Culoarea toamnei mele - Muștarul
Podcast cu Diana (Episodul 2) - Salvatorul