Pictura cu final deschis - Ce este? Care sunt beneficiile?
Ce mâncăm inainte și după antrenamentul la sală

Aseară am ieșit în curte să-i servesc cățelului cina, când m-a lovit în față un aer tare și răcoros, ca de munte. Ploua torențial și era frig. Am închis ușa la loc, mi-am luat o jachetă pe mine și abia apoi am ieșit. Gata. Toamna nu mai e doar în gândurile mele. E deja afară.

Pe lângă haine confortabile și ceaiuri calde, nopți pufoase în care pot dormi cu nasul la răcoare și cu corpul la căldurică, toamna (și iarna, care vine și ea imediat) aduce pentru noi ceva foarte neplăcut: bronșiolitele recurente ale lui Fip. Am tot scris pe blog despre ele și despre bronșiolită și despre alergii. Și am scris, în general, toamna și iarna despre ele, pentru că atunci vine bronșiolita mai des peste noi.

Mă tot uit de anul trecut la purificatoare de aer, pentru că am impresia că ne-ar putea ajuta mult. Într-o casă cu doi copii, care își tot mută corcobaurii de la unul la celălalt, e binevenit un dispozitiv care poate curăța aerul eficient, astfel să se plimbe prin aer cât mai puțini dintre ei (de crocobauri vorbesc, nu de copii).

Pe lângă asta, poluarea în care trăim nu e doar afară, imediat ce ai ieșit pe ușă. Ci ea există și în casele noastre și intră odată cu aerul. Unul din primele lucruri pe care le-am făcut atunci când ne-am mutat în casa nouă a fost să montăm filtrul de apă. L-am montat pe țeava care aduce apa în casă și, apoi, suplimentar am mai vrut la bucătărie și dușul cu care spălam copiii, ca să rezulte o apă mai moale pe care s-o folosim cu cât mai puține griji.

La aer, însă, nu m-am gândit. Mă uit urât la mașinile care scot fum negru pe țeava de eșapament și mă gândesc cu groază la câte noxe rezultă din existența noastră, a oamenilor. Apoi, închid ușa la casă, aspir și pun în difuzor un ulei esențial și mi se pare că aerul e curat. Dar nu-i… Am căutat pe google, ca să văd dacă vânez himere sau e chiar o treabă serioasă asta cu purificatoarele și am descoperit destul de multe studii făcute. Care spun că e util. Care spun că e o investiție preventivă în sănătatea noastră. Că, pe lângă evidentele alergii, astm, răceli și alte boli care se transmit prin virus și bacterii, purificatoarele ne mai păzesc și de boli ale inimii, de exemplu. Și e un domeniu în care încă se fac și mai multe cercetări și studii.

M-am tot interesat și m-am prins ce ar trebui și ce n-ar trebui să aibă și până la urmă am rămas cu gândul la un purificator de pe site de la AlecoAir.

MeacoClean HEPA 119×5


Purificatorul de aer MeacoClean are următoarele caracteristici, care sunt importante pentru noi:

  • este potrivit pentru încăperi de până la 52mp și are un debit de aer de 595mc/oră (zice cunoscătorul familiei că e bine așa)
  • produce destul de puțin zgomot (29dB pe low)
  • purifică aerul în mai multe etape, adică îl purifică mai bine:
    • întâi elimină particulele mai mari de praf
    • apoi elimină mirosurile prin filtrul de cărbune
    • următorul e filtrul HEPA, care elimină alergenii din aerl
    • la final, lumina UV împreună cu stratul de dioxid de titan fotocatalitic, elimina bacterii, virusuri, mirosuri și particule COV din aer
    • funcția de ionizare îndepărtează praful în exces și, din nou, mirosurile (locuim cu două porcușoare de Guineea și un câine, pe lângă cei doi adulți și cei doi copii. Da…)
  • pe lângă astea, are display și timer (timer-ul mi se pare o funcție extrem de utilă pentru toate aparatele casnice, ca să fiu sinceră. Aș pune și la becuri, dacă ar fi după mine – probabil există, dar nu avem noi
  • consumul maxim e de 70 W (mai mic decât al laptopului de la care scriu articolul ăsta)

Vă las și câteva poze, ca să vă fie mai ușor să înțelegeți ce am pus eu aici în multe cuvinte despre cum funcționează un astfel de purificator. Și sunt curioasă de experiențele voastre. Nimeni din grupul nostru de prieteni nu a folosit până acum purificatoare de aer, așa că vă rog pe voi să-mi scrieți dacă ați avut, cum vi s-a părut, ce ați observat, sau orice se leagă de experiența voastră cu un purificator de aer. Mulțumesc în avans 🙂

Pictura cu final deschis - Ce este? Care sunt beneficiile?
Ce mâncăm inainte și după antrenamentul la sală