Despre purificatorul de aer și ce face el
Cum circulă informația

Azi vă propun un articol care iese din zona mea de expertiză, așa că nu l-am scris eu, ci un domn care cu asta se ocupă. M-a rugat să vă spun că îl cheamă Mihai și că o să vă povestească astăzi despre ce anume e bine să mâncăm înainte și după exercițiile de la sală, ca să beneficiem cel mai mult de pe urma antrenamentului nostru. 

Ce mâncăm înainte de un antrenament?

Unul din cele mai nepotrivite sfaturi pe care le puteți primi atunci când vă începeți antrenamentele fizice e să nu mâncați înainte de antrenament. E foarte important să mâncați, ca să nu vă ia cu leșin și să vă puteți face antrenamentul, și nu să vă chinuiți să vă țineți pe picioare. Dar, e important CE anume mâncați înainte. Probabil ați intuit deja că un micuț cu muștar nu e cea mai potrivită alegere și nici în timp ce vă schimbați adidașii să intrați în sală.

Înainte de antrenament puteți să mâncați carbohidrați simpli (care vă dau energie), și asta nu mai devreme de 30 de minute înaintea antrenamentului (ca să nu vi se facă rău). Puteți mânca un baton de cereale, un iaurt, o porție de terci de ovăz sau un fruct (proaspăt sau uscat) sau o felie de pâine.

Tot înainte de antrenament aveți nevoie și de proteine (care să vă susțină musculatura), așa că puteți adăuga la carbohidrații de mai sus niște nuci, niște lapte sau o felie de șuncă sau un ou, sau puteți încerca un baton proteic.

Dacă e să combinați carbohidrații cu proteinele, reiese că înainte de antrenament puteți mânca cereale și lapte, un sendviș cu șuncă sau ou sau un iaurt cu nuci și fructe uscate.

După ce ați mâncat, lăsați să treacă cel puțin jumătate de oră, și apucați-vă de treabă. Nu uitați să beți apă (în timpul antrenamentului, dar și înainte și după) și să respirați, țineți mușchii abdominali încordați, genunghii ușor flexați, spatele drept… Știți voi…

Ce mâncăm după un antrenament?

După ce ați terminat antrenamentul, e important să mâncați. Corpul a consumat multe resurse și are nevoie să și le refacă. Iar voi trebuie să mâncați din două motive. Unu: ca să aveți energie și doi: ca să oferiți corpului resursele să se repare, pentru că în timpul antrenamentului mușchii suferă microleziuni pe care le pot repara dacă primesc suficiente proteine. Mâncați la o jumătate de oră sau o oră după antrenament.

 

E important și CE mâncați după un antrenament. Din nou, aveți nevoie de proteine și carbohidrați. NU aveți nevoie de grăsimi, așa că NU le mâncați, decât dacă vreți să fi lucrat degeaba o oră sau cât petreceți voi la sală.

Proteine:

Ziceam și mai devreme că e esențial consumul de proteine după un antrenament, pentru a ajuta mușchii să se refacă (dar nu numai). Proteina din mâncăruri solide se absoarbe mai greu, pentru că are nevoie de timp de digestie mai mare. Pe când, proteina care ajunge în formă lichidă, se absoarbe rapid. Nu spun acum să vă faceți un shake de piept de pui și iaurt, ci să găsiți alte surse de proteină, rapid asimilabile în corp. Vă recomand aici un shake în care să puneți și proteină din zer (Whey Protein), care ajunge rapid unde e nevoie.

Carbohidrați

Deși poate părea contraintuitiv să mănânci carbohidrați și înainte și după un antrenament, mai ales dacă vrei să slăbești, nu e. Sigur, dacă scopul e slăbitul, poți reduce conținutul de carbohidrați raportat la greutatea la care vrei să ajungi (și nu la cea de care vrei să scapi).

La fel ca și în cazul proteinei, și carbohidrații în formă lichidă se absorb mai rapid. Da, puteți mânca o porție de cereale cu lapte după antrenament, dar o să dureze mai mult până își face treaba. Alternativa e să adaugi în shake-ul tău cu proteine de mai sus și dextroză, care are un index glicemic ridicat (știu, e din nou contraintuitiv) și este, astfel, ideală pentru refacerea stocului de energie, imediat după antrenament și pentru absorbția mai bună a creatinei.

Desigur, consultați-vă medicul de familie înainte de a consuma proteina din zer sau dextroza și faceți totul cumpătat. Spatele drept și ne vedem la sală!

Găzduiește un muzeu de artă în livingul tău: Unde să pui creațiile fantastice ale copiilor tăi?

Găzduiește un muzeu de artă în livingul tău: Unde să pui creațiile fantastice ale copiilor tăi?

Ați fost vreodată martorii unei explozii artistice în livingul vostru? Da, vorbesc despre momentele când copiii voștri își transformă în adevărate capodopere fiecare colț al casei, de la frigider până la cutia de pantofi primită recent. Nu-mi răspundeți. Sunt convinsă că da. Sper doar că n-a fost și sclipiciul implicat. 

Așa. Șterg din amintiri momente în care am găsit sclipici în locuri în care niciodată nimeni nu ar trebui să găsească sclipici, și trecem mai departe.

Știai asta despre înmatricularea mașinii?

Știai asta despre înmatricularea mașinii?

Dacă n-am toate temele astea, mă aștept ca autoritatea să fie imprevizibilă, iar eu să mă blochez și să nu mai știu ce să spun, apoi să ajung acasă cu numărul de înmatriculare IF-nuștiucât-PLM, pe care sigur sigur nu-l voiam așa. 

Cum să-ți hrănești copilul blănos, aka câinele

Cum să-ți hrănești copilul blănos, aka câinele

După ce anul trecut câinele nostru, Doni, a trecut printr-o experiență foarte rea cu o căpușă, noi (oamenii lui) am învățat un pic mai multe despre cum să îl hrănim cât mai sănătos. Povesteam aici, pe blog, despre sperietura pe care am tras-o atunci cu el și despre...

Despre purificatorul de aer și ce face el
Cum circulă informația