Nu-mi place iarna. Nu-mi place pentru că e frig, pentru că trebuie să punem multe haine pe noi (ca să nu ne mai fie frig), pentru că e vânt și pentru că ninge, pentru că se adună nămeți peste nămeți, care se transformă, apoi, în ciorofleașcă. Și nu prea-mi place nici toamna, pentru că prevestește iarna. Parcă toamna n-am speranță.
Dar, cum am inițat în perioada asta o provocare – ”21 de zile fără plângeri” – iar fix tema zilei de astăzi este ”Gândurile ne creează realitatea”, o să fac un exercițiu de optimism. Exercițiu inspirat din interacțiunile mele cu copiii (de data asta ai mei, nu ai altora), pentru că sunt de părere că ne e foarte util, nouă, adulților, să ne lăsăm învățați de ei.
Ce înseamnă realitate? Ce înseamnă realitate obiectivă? Există ea? Sau există, mai degrabă, în fiecare dintre noi, câte o percepție subiectivă a realității? Felul în care vedem lumea, felul în care gândim despre ea ne induce anumite emoții, mai plăcute, sau mai puțin plăcute.
Reconstruiește realitatea
Exercițiul despre care vă povestesc a apărut exact după o plimbare cu copiii. Eram în mall în Băneasa, și căutam haine de toamnă pentru ei. Imediat vine frigul peste noi, iar pantalonii lor le ajung până la glezne. E adevărat că e și asta o metodă eficientă de a trece prin bălți, dar mai bine își iau niște pantaloni pe mărimea lor și cizme de cauciuc, îmi zic. Le cumpăr adesea haine din Carrefour, pentru că îmi place mult marca lor, TEX, așa că într-acolo ne îndreptam.
Hainele de la TEX Carrefour le-am descoperit pe vremea când era Ema mică (deci acum vreo 5 ani și ceva) și a primit atunci un set din Spania. Două perechi de colanți și două tricouri cu mânecă lungă. Le-a purtat intens, pentru că erau moi și confortabile și i le tot dădeam. Ceea ce înseamnă că le-am și spălat intens și, deși erau în culori destul de tari, s-au comportat admirabil. Apoi, pe măsură ce a crescut, am reînnoit stocul și n-am fost niciodată dezamăgită, deși hainele au fost terfelite pe jos, pe vremea când mergea de-a bușilea (inclusiv prin parcuri), și apoi și când mai crescuse și cădea cu bicicleta și tot așa.
De atunci, brandul TEX (disponibil exclusiv la Carrefour) a fost unul din locurile de unde le cumpăr hăinuțe copiilor, inițial bebeluși, apoi antepreșcolari, apoi preșcolari. Mâine poimâine le voi cumpăra copiilor școlari (vai, când a trecut timpul?!). Mă rog, acum mulți ani nu aveam opțiunea de a le cumpăra online (între timp a apărut și site-ul de unde aș fi putut cumpăra pentru bebelușa mea pufoasă), dar nici nu făceam educație financiară copiilor, ca să conteze asta (vă explic mai jos cum).
Așa. Și cum treceam noi prin Carrefour-ul de la Băneasa și trăgeam copiii după mine să ajungem repede la destinație, îl simt pe Fip că îmi trage mâna și că se oprește. Apoi îl și aud. ”Woooooooow”. Era cu gura deschisă și privea în tavan. ”Uite, mami, ce de culori flumoase. Îmi plac foarte mult si vleau să ne uităm la ele împleună”. Ridică și soră-sa ochii și e de acord. Îi ridic și eu. Tot tavanul era decorat în culori și lumini. Lumini colorate. Pe care nu le-aș fi văzut niciodată, dacă băiețelul mic din mâna mea nu s-ar fi oprit cu gura căscată și nu mi le-ar fi arătat. Mi-am dat atunci seama câte lucruri frumoase ratăm în viața noastră. Din grabă, din cauza altor priorități, din cauză că ne concentrăm pe ce nu-i bun în viață. Eu eram atât de stresată că n-o să reușim să facem cumpărăturile cât au și ei chef, că n-am mai văzut nimic altceva și am rămas încleștată pe scopul meu.
Ei bine, exercițiul pe care l-am gândit pornind de la uimirea copiilor mei, în timp ce eu aveam ochelari de cal, zice că în fiecare zi să observăm în viața noastră câte 3 lucruri noi. Acasă, pe drum, la birou, la o bluză, la o floare, la pietrișul din fața blocului. Și nu doar să le vedem, dar să le și analizăm. Să punem mâna pe ele. Să ni le notăm pe undeva sau să scriem de-a binelea despre ele. Să le pozăm. Să avem o relație cu ele. Să ne împrietenim cu necunoscutul frumos din viața noastră și să-l scoatem la iveală.
Noua perspectivă și educație de shopping
Pornind de la asta și de la întrebarea ”ce lucruri frumoase pot vedea eu în relația-mi cu toamna?” mi-am schimbat și eu perspectiva. Da, toamna poate să fie drăguță și pufoasă, pot să sar și eu în bălți, o să fie mai răcoare, o să beau vin fiert, o să mâncăm turtă dulce, o să punem în vază flori de toamnă, o să-mi caut eșarfele, iar cumpărăturile de haine nu mai trebuie să fie un ”pe repede înainte”, ci le pot transforma într-un experiment drăguț. Vreau să-i învăț pe copii cum e cu cumpărăturile online. Mai ales pe Ema, din mai multe puncte de vedere. Am ales să comandăm online de la brandul TEX (Carrefour), deși știu că cea mai variată gamă de produse pentru puericultură și hăinuțe de bebeluși și copii se găsește tot în magazinele fizice Carrefour.
O să încep cu Ema prin a analiza puțin catalogul TEX (îl găsiți pe site-ul Carrefour)
În magazin e lume multă, e muzică, sunt amândoi copiii peste tot și fiecare vrea într-o parte sau în cealaltă, eu încep să mă agit și așa îmi pierd uzul rațiunii, vorba aia, și nu mai reușim să respectăm lista de cumpărături pe care am construit-o. Asta e testată! Și mi-ar plăcea tare mult să o respectăm. Și ca să învățăm copiii lecția cumpătării (care nouă ne lipsește cu aproximativă desăvârșire), dar și ca să nu sărăcim.
Plus că, în agitația de hipermarket, îmi e greu să-i arăt Emei cât mai are din buget dacă-și alege bluza aia sau pantalonii ceilalți. Nu pot pune lumea pe hold cât adunăm noi 32 cu 23 ca să vedem cât ne iese și ce ne mai rămâne.
Acasă suntem mai liniștiți, pot alege cu ei pe rând și putem face și ce calcule matematice vrem.
Tot acasă îmi e mai ușor să o țin concetrată și pe alt aspect: calitatea hainelor pe care le alegem. E adevărat, a cam trecut vremea când voia cele mai plasticoase haine posibile, dar vreau să-i inspir asta: că la fel ca la mâncare, și la haine e important să citim etichetele și să alegem chibzuit. Mâncarea ne îmbracă organismul pe interior, iar hainele o fac pe exterior.
De exemplu, pentru că tot am vorbit despre hăinuțele de la TEX, în cazul lor există o echipă internațională de designeri care desenează colecțiile. Produsele sunt fabricate peste tot în lume, iar apoi trebuie să treacă auditul TEX înainte de a ajunge în magazine și folosesc un bumbac de calitate foarte bună (treaba asta o confirmă și experiența noastră). Prețurile sunt foarte bune în raport cu calitatea oferită, drept urmare, Carrefour a fost votat ca hipermarketul cu raionul de textile care oferă cel mai bun raport calitate-preț din România și a obținut prețul Best Buy.
Apoi, în intimitatea și liniștea casei, ne e mai ușor să vedem ofertele și să comparăm prețuri. Pe 4 septembrie tocmai a început o campania ”Articole până în 20 de lei” pe site-ul TEX. Ce diferență e între o hăinuță de 20 de lei și una de 35? Din punct de vedere al materialului? Al designului? Al preferințelor personale? Ce diferență ne rămâne? Ce putem face cu diferența?
O să vă las mai jos câteva imagini, ca să vedeți și cum arată. Sunt din colecția pentru bebeluși și copii mici, pentru că încă mai am un copil mic prin casă (la limită, dar încă nu-i domnișor deșirat pe verticală, ca soră-sa, ci încă mai are ceva în el din dopul rotund cu nas ca un cârlig de rufe și fălcuțe care-i tremură când râde înfundat și răspicat în același timp, ce era pe vremuri).
Am citit cu mare atentie tot ce ai scris . Eu iti voi raspunde din perspectiva de bunica cu 3 nepotele mici . Dar chiar daca cea mare abia in noiembrie implineste 4 ani , stie sa imi spuna buni imi cumperi asta sau asta …..etc .
Eu ii explic frumos ca buni are pensie mica si trebuie sa cumpere medicamente . Asa mica cum este intelege . Ii mai spun ca atunci cand mami si tati vor avea timp vor merge impreuna sa cumpere . Consider ca copilul nu trebuie sa auda zilnic NU AM BANI .
In concluzie consider ca esti o mama minunata ( am vrut sa scriu de nota 10 ) dar nu dam note aici . Esti o mama responsabila care incearca sa le insufle copiilor cele mai bune sfaturi . Da imi place mult chiar si mie sa vad pe sait toate cataloagele la toate magazinele pe care eu le am in ,, Promfy” .
Este foarte buna ideea de a compara calitatea si preturile .
Vreau sa stii ca aceasta comparatie -calitate -pret , eu o practic si la produsele alimentare . Multumim ptr ca impartasesti cu noi exoerienta pe care o faci cu copii tai .
Felicitari !.