”Doamnă blondo-brunetă, 33 de ani, un soți și doi copii, caut metode care să-mi ușureze viața. Rog seriozitate.”
Asta-s eu, foarte pe scurt. Vreau să simplific lucruri din viața mea, pentru că, uitându-mă la mine și la cei din jur, am ajuns la concluzia că ne complicăm prea tare existența. În general, o facem din frică. Care se transformă în inerție. Facem lucruri pentru că ”așa se fac” sau ”așa nu se fac” și nu ne mai punem întrebări, nu mai căutăm răspunsuri. Și ne complicăm infinit. Eu am zis ”basta” la asta, și încerc să pun la îndoială cât mai multe ”așa trebuie” sau ”așa se face” din viața mea.
Cum ar fi, de exemplu, că la mașina de spălat vase se spală doar vase. Nu! La mașina de spălat vase se spală vase, dar și multe alte lucruri, care provin, mai mult sau mai puțin, din bucătărie. Ce-i important e să nu uitați că și mașina de spălat vase trebuie curățată când și când, cu dezavantajul că nu poți să speli piesele ei decât manual. Sau în altă mașină de spălat vase :))
Deci, ce am observat eu că mai poate fi spălat la mașina de spălat vase:
1. Jucăriile copiilor
Mașinuțe murdare, jucării de plastic și, cel mai important, jucăriile de baie ale lor. N-am fost genul de mamă care sterilizează jucării, nici măcar când erau foarte mici. Dar, când și când, mi se părea că nu-i suficient să le bag sub apă și să le curăț superficial cu săpun. Atunci ajungeau în mașina de spălat vase.
2. Bureții și peria de bucătărie
Chiar dacă îi schimb destul de des, ca să nu se adune toți crocobaurii în ei, îi bag și în mașina de spălat vase cu câte o tură de vase. La 60 de grade se curăță foarte bine. Iar peria ajunge acolo o dată la câteva zile.
3. Abajururi
Prima dată am pus doar pălăria de la lampa din bucătărie, pentru că mi s-a părut că n-avea ce să pățească. Și n-a pățit, a ieșit curată peste tot. Apoi, am prins curaj și am pus și abajurul lămpii din living, care e mai delicat. N-a pățit nici el nimic. Așa că mi-am luat inima în dinți și am pus la spălat și felinarul cu cristal, moștenire de la bunica bunicii. A ieșit impecabil. De atunci, toate abajururile lămpilor din casă trec, periodic, prin mașina de spălat vase.
4. Periile de machiaj
Și asta mi-a schimbat viața. Cine s-ar fi gândit că periile de machiaj pot fi spălate la mașina de spălat vase? E adevărat, nu le spăl cu oale unsuroase, ci cu:
5. Accesoriile de baie
Mai precis, savoniere, suporturile de săpun lichid, paharele pentru periuțele de dinți. Toate astea se fac lună la mașina de spălat vase. Nici pe ele nu le spăl cu tigăi cu ulei, ci atunci când umplu câte o mașină de spălat vase cu:
6. Perii de păr și forfecuțe de unghii
Da, periile de păr le curăț bine, ca să nu mai rămână niciun fir de păr printre acele lor, în suportul de lingurițe pun forfecuțele și unghierele și după o tură sunt curate ca lacrima.
7. Piesele hotei
Atunci când vreau să curăț bine hota, o dezasamblez cât pot eu de mult și pun toate piesele și piesucile la mașina de spălat vase, la ciclul cel mai lung și mai serios.
8. Sertarele și rafturile din frigider
La fel ca și în cazul hotei, atunci când mă apucă sindromul de nesting, desfac și frigiderul și pun toate cele la spălat. Nu încap chiar toate sertarele (jos am unul prea mare pentru mașina de spălat vase), dar rafturile, buzunarele de pe ușă, suportul pentru apă, sertarele mai mici… toate ies impecabil de la un ciclu de spălare.
9. Decorațiuni
Asta nu e ceva wow. Sunt convinsă că multă lume spală la mașina de spălat vase vaze, bibelouri și alte decorațiuni care se pretează.
Găzduiește un muzeu de artă în livingul tău: Unde să pui creațiile fantastice ale copiilor tăi?
Ați fost vreodată martorii unei explozii artistice în livingul vostru? Da, vorbesc despre momentele când copiii voștri își transformă în adevărate capodopere fiecare colț al casei, de la frigider până la cutia de pantofi primită recent. Nu-mi răspundeți. Sunt convinsă că da. Sper doar că n-a fost și sclipiciul implicat.
Așa. Șterg din amintiri momente în care am găsit sclipici în locuri în care niciodată nimeni nu ar trebui să găsească sclipici, și trecem mai departe.
Știai asta despre înmatricularea mașinii?
Dacă n-am toate temele astea, mă aștept ca autoritatea să fie imprevizibilă, iar eu să mă blochez și să nu mai știu ce să spun, apoi să ajung acasă cu numărul de înmatriculare IF-nuștiucât-PLM, pe care sigur sigur nu-l voiam așa.
Cum să-ți hrănești copilul blănos, aka câinele
După ce anul trecut câinele nostru, Doni, a trecut printr-o experiență foarte rea cu o căpușă, noi (oamenii lui) am învățat un pic mai multe despre cum să îl hrănim cât mai sănătos. Povesteam aici, pe blog, despre sperietura pe care am tras-o atunci cu el și despre...