Rupture - O părere
Cum să (nu) faci să ai NINISTE la grădiniță

Una din problemele prea puțin discutate în lumea mamelor este, din punctul meu de vedere, cea legată de diabetul gestațional. Și vorbesc despre asta în cunoștință de cauză, pentru că în una dintre sarcini am trecut prin el. Din fericire, medicul meu mi-a recomandat analiza care testează funcția pancreasului chiar dacă eu nu prezentam niciun semn al diabetului gestațional. Din păcate, habar n-aveam de așa o analiză, la fel ca multe alte gravide din jurul meu, cărora medicul nu le recomandă această analiză. Despre diabetul gestațional am mai scris, dar astăzi vreau să vă arăt și perspectiva altcuiva.

Am avut ocazia să-i pun niște întrebări Dianei Știrbu, iar ea a fost atât de drăguță încât să răspundă pe larg la fiecare dintre ele.

De când a decis să devină mamă, antrenoarea de fitness Diana Știrbu și-a dedicat activitatea dezvoltării antrenamentelor pre și post-partum, pentru care a obținut o certificare internațională. Programele Dianei se numesc Fit Mom in Action și se desfăsoară într-un studio de fitness dedicat lor, în care proaspetele mămici se pot antrena alături de bebeluș.

DV: Ce este diabetul gestațional?

DȘ: Pe durata sarcinii, în uter se dezvoltă placenta care sprijină dezvoltarea fătului, face conexiunea între mamă și copil și îi asigură acestuia din urmă nutriția. Pentru a realiza toate aceste funcții minunate, placenta secretă mai mulți hormoni, iar unii dintre ei îngreunează acțiunea insulinei din corpul mamei, conducând la apariția diabetului gestational, numit și diabet de sarcină. 

Nevoia de insulină a femeilor însărcinate poate crește de până la 3 ori, iar atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină, nivelul glucozei (glicemia) din sânge crește și apare diabetul gestațional. Din fericire, este o afecțiune temporară, care dispare după naștere în majoritatea cazurilor. 

DV: Cât de des apare această afecțiune?

DȘ: Conform unui studiu realizat de Federația Internațională a Diabetului, în anul 2017, 16,2% din femeile care au dat naștere s-au confruntat cu o anumită formă de hiperglicemie în timpul sarcinii și se estimează că 85,1% au fost datorate diabetului gestațional. Pe scurt, 1 din 7 femei însărcinate s-au confruntat cu diabetul în sarcină, iar tările cu venituri mici și medii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat, conduc topul. 

 

DV: Eu am fost una dintre acele gravide cu diabet gestațional. Nu am avut la prima sarcină, ci doar la a doua. Am făcut eu ceva greșit de am ajuns să am diabet gestațional? (dacă da, ce? Dacă nu, ce provoacă diabetul gestațional?)

DȘ: Majoritatea femeilor cu diabet gestațional pe care le cunosc, tot la sarcina nr. 2 au fost diagnosticate. Specialiștii spun că femeile care au născut anterior un copil cu o greutate mai mare de 4.5 kg sunt predispuse acestei afecțiuni, deci există o legătură.

Există femei care fac diabet gestațional fără să știe că îl au. Primele simptome ale acestei afecțiuni temporare, dar cu efecte pe termen lung sunt: oboseală, gură uscată, senzație de sete, urinări dese, vedere încețoșată. Deoarece aceste simptome pot fi întâlnite și în cazul sarcinii fără probleme și mai ales pentru că diabetul gestațional poate să nu prezinte simptome, este recomandat să faci un set de analize medicale între săptămânile 24-28 de sarcină.

Apariția diabetului gestațional nu înseamnă nepărat că ai făcut ceva greșit. Diabetul gestațional nu este provocat de prea multă mancare, așa cum se vehiculează, ci de secreția de hormoni.

Cele mai predispuse la apariția acestei afecțiuni sunt femeile care:

  • Suferă de obezitate
  • Au dezvoltat diabet gestațional într-o sarcină anterioară
  • Au istoric de sindrom al ovarului polichistic
  • Au istoric familial de diabet

Însă diabetul gestațional poate apărea chiar și atunci când nu sunt prezenți factorii de risc mentionați mai sus.

DV: Știu că pentru a descoperi diabetul gestațional e nevoie de o analiză care măsoară toleranța organismului la glucoză. Eu am primit recomadarea de a face analiza ca pe o analiză standard, deși nu luasem mult în greutate și nu prezentam semne care ar fi putut prevesti diabetul gestațional. Prietenele mele, gravide, nu au primit recomadarea. Medicul le-a spus că nu fac parte din categoria de risc. Cine ar trebui, de fapt, să facă această analiză? Toate gravidele sau doar anumite categorii?

DȘ: Da, este nevoie de o analiză care masoară toleranța organismului la glucoză. Si eu am facut-o și la fel  ca și tine, nu prezentam semne că aș putea avea diabet gestațional. Recunosc că nu mi-a plăcut deloc experiența și îmi amintesc că bebelușul meu a fost agitat toată ziua după ce mi s-a administrat o doză atât de mare de glucoză.
Există medici care o recomandă și alții care nu includ această testare pe lista analizelor obligatorii.

Răspunsul meu este unul general, dar cred că fiecare sarcină este diferită și viitoarele mămici trebuie să urmeze sfaturile medicului care monitorizează sarcina.
Personal, cred că toate femeile însărcinate ar trebui să facă analiza aceasta. Este foarte important să știi daca ai sau nu diabet gestațional înainte să naști. Din experiența mămicilor pe care le antrenez, am aflat că daca ai diabet gestațional nu e recomandat să naști mai tarziu de 40 de săptămâni, de exemplu. Atât mama, cât și bebelușul trebuie monitoizați ulterior dacă a existat o sarcină cu probleme de glicemie.

DV: Dacă aflu că am diabet gestațional, e nevoie de insulină sau e suficientă o dietă anume?

DȘ: Tot medicul este cel care decide acest lucru, în funcție de caz. Am avut și am multe mămici pe care le antrenez și au diabet gestațional. Toate urmează o dieta și medicul le-a recomandat să dubleze numărul de antrenamente pe săptămâna. Niciuna nu ia insulină.

 

DV: Cum ar trebui să arate dieta respectivă? Ce are și ce nu are voie o gravidă cu diabet gestațional?

DȘ: Nu există o dietă general valabilă, dar există câteva principii care stau la baza unei diete recomandate de medicul care monitorizează sarcina și/sau nutriționist.

Alimentația echilibrată în timpul sarcinii are o influență importantă asupra sănătății tale și a copilului pe care îl porți. Chiar dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestațional, nu trebuie să privești sarcina ca pe o perioada a interdicțiilor alimentare, gândește-te că este mai degrabă o perioadă în care devii responsabilă pentru copilul care începe să se dezvolte și pentru propria sănătate.

Planificarea meselor în diabetul gestațional joacă un rol important în creșterea glicemiei după masă, iar reglarea glicemiei este necesară pentru siguranța fătului.

Va trebui să îți automonitorizezi glicemia, efectuând 4 măsurători pe zi, respectiv în repaos alimentar și la două ore după mesele principale.  În cazuri excepționale, se măsoară glicemia și înainte de celelalte mese.

Un meniu echilibrat pentru o mămică diagnosticată cu diabet gestational este împărțit procentual, astfel:

  • 30% din calorii ar trebui să provină din proteine din surse animale cum sunt carnea, ouăle, lactatele, fructele de mare sau din surse vegetale, cum sunt ciupercile, fasolea, năutul și altele.
  • Apoi, în jur de 30% din calorii pot proveni din grăsimi și încă 10% din grăsimi saturate.
  • Cele 40% de calorii rămase pot fi luate din carbohidrați, cum sunt pâinea, cerealele, pastele, orezul, precum și din fructe și legume.


DV: Sportul influențează diabetul gestațional? 

DȘ: Printre nenumăratele benefici ale activității fizice se numără și reducerea țesutului adipos, arderea glucozei  și reducerea rezistenței la insulină, care conduce către o glicemie normală.

Așasar, DA, sportul înfluențează diabetul gestational, într-un mod favorabil pentru mamă. DA, o femeie însărcinată poate să facă mișcare, este impetuos necesar să facă mișcare dacă medicul îi permite. 

Recomandările medicilor pentru gravidele diagnosticate cu diabet gestational care mă contactează pentru antrenamente conduc către 4-5 ședințe pe săptămână. Antrenamentele prenatale au exerciții specifice și pot fi realizate la orele de grup sau în cadrul unor sesiuni private.

Nu pot încheia fără a menționa alte câteva beneficii ale sportului, atât asupra ta, cât și asupra bebelușului: sporește rezistența fizică și oferă mai multă energie, astfel încât complicatiile caracteristice sarcinii, precum grețurile, vărsăturile, constipația, oboseala și durerile de spate sunt reduse.

Recomand programele personalizate de antrenamente în timpul sarcinii sau programele de grup pe care le dezvolt, despre care puteți citi mai multe pe www.dianastirbu.ro

DV: Mulțumesc!

Ce faci când copilul îți solicită atenția permanent

Ce faci când copilul îți solicită atenția permanent

Dacă te regăsești adesea spunând (poate cu disperare) ”Copilul meu îmi solicită atenția permanent! Nu știu ce să mai fac!”, citește acest articol. Te va ajuta să identifici motivul pentru care copilul se comportă așa și ce poți face pentru a-l ajuta să-și schimbe comportamentul.

Jurnal de #StămAcasă – primul weekend

Jurnal de #StămAcasă – primul weekend

Duminică ne-am pus, însă, la masă și, ca să evităm gândurile astea legate de lipsa de speranță, am decis să ne stabilim niște scopuri pentru următoarele 6+ săptămâni în care o să #StămAcasă
Ce-am tot vrut noi să facem, dar n-am avut timp niciodată?

Rupture - O părere
Cum să (nu) faci să ai NINISTE la grădiniță