Diabetul gestațional - Interviu cu Diana Știrbu
Când proiectăm asupra copilului

Înainte de culcare, mai ales dacă e deja destul de târziu, copiii se deschid ca o floare. Știți subiectele alea pe care refuză mereu să le discute? Știți întrebările alea pe care le puneți, și direct, dar și în joc, și pe ocolitelea, și mai cum vreți voi și care nu-și găsesc niciodată răspuns? Ei bine, seara, înainte de culcare, după ce au băut 403,43 de litri de apă, copiii încep să discute și să-și împărtășească cele mai profunde secrete.

Într-o astfel de seară, când orologiul urma să bată orele 10 trecute fix, Fip deschide discuția:

– Mami, câteodată e ulât la gădăniță.

Hait! Cum oricum era nouă grădinița respectivă, iar eu eram măcinată de dubii și de îndoieli dacă om fi ales bine să mutăm copiii, dacă om fi ales bine să mutăm copiii aici, dacă și cu parcă, îmi mai trântește și asta la oră târzie de seară… Îngheț. Parcă mi-e și frică să întreb de ce. Pe de altă parte, parcă nici nu mai am răbdare să-mi spună odată ce-i urât la grădinița asta. Trag cu urechea și la Ema, să văd dacă e de acord și confirmă. Nu zice nimic.

– Da? Ce e urât acolo?

Mi-aș roade unghiile, dacă mâinile aferente unghiilor n-ar trebui să țină în brațe un urs de un metru și un monster truck de 3 kile, așa cum mi le-a încredințat Al Doilea Născut.

– E ulât că e gălădție.

Ei, pe-asta chiar n-am simțit-o când am fost. Și doară am lucrat de pe holul grădiniței, pe o băncuță minusculă, ba chiar am tras și cu ochiul în sală de multe ori, să văd să nu-mi ia carecumva cineva praful de pe boții de aur pe care i-am încredințat. În plus, mi-l amintesc la grădinița veche alergând și țipând, alături de prietenii lui, până cădea lat de oboseală. De unde supărarea asta că e gălăgie la grădiniță?

 

– Serios? E gălăgie acolo? De unde?

– De la copii. Copiii fac gălădție si eu nu pot să luclez. Eu am nevoie de niniște ca să luclez.

Aha, deci asta e. De acord, Al Doilea Născut are nevoie de liniște pentru a se concentra. Confirm asta și de acasă și din mașină, când îi interzice Emei să vorbească, să cânte sau să respire, dacă el are de luclat ceva.

– Bine. Și tu ce faci atunci când ai nevoie de liniște?

Se încordează tot și devine războinic. Crește intensitatea vocii, se lungește și el în pat până pare uriaș:

– Le spun. Le spun: ”Copii, niniste! Niniste, vă log!”

– Și ei ce fac?

Îl simt cum se întristează și se face mic la loc…

– Lâd de mine si zic că sunt bebelus.

Pfffff… Jignirea supremă între copii. Să-ți zică cineva că ești bebeluș nici nu cred că are echivalent în discuțiile și injuriile noastre de adulți. Continuă.

– Si nu-mi plațe! Nu-mi plațe deloc!

– Cred… Și ce faci atunci?

– Mă supăl si le zic si mai tale. NI-NI-STE! Ei nu fac niniste si eu plâng. 

Mda. E neplăcută situația. Lăsând la o parte stilul amuzant în care a decurs relatarea, chiar simt că trebuie făcut ceva. Copilul meu are nevoie de ceva ce nu reușește să primească și se simte neputincios. N-are soluții. Zic:

– Hai să căutăm soluții. Oare ce-ai putea să faci dacă ei nu te ascultă pe tine?

Ăsta e unul din lucrurile pe care le recomand întotdeauna părinților cu care lucrez. Să invite copilul la a găsi soluții. Chiar dacă sunt mici sau mari, ei au idei. Câteodată vin cu idei grozave din prima, poate chiar cu idei mai bune decât ale noastre. Câteodată nu reușeșsc și au nevoie de un pic de ghidare din partea noastră. Oricum ar fi, zic eu mereu, copilului nu trebuie să-i dăm soluțiile pe tavă, ci trebuie să-l sprijinim să și le găsească singur.

De data asta, desigur, eu aș fi vrut să duc discuția în direcția ”Da, și atunci te duci și vorbești cu un adult de acolo și îi ceri sprijinul.”
Dar, nu. Copilul meu are alte soluții. Îmi etalează unele care n-ar duce la nimic bun. Bag un ”mhm” după fiecare și îi cer să mai caute.

La un moment dat îi sclipește becul în întuneric. Evrika! A găsit soluția. Se ridică în fund și îmi povestește emoționat de ideea grozavă.

 

 Urmărește-mă pe facebook

– O să mănânc toată mâncalea la plânz. Pe toată. Si o să se facă bulta maaaaaaale.

Îmi arată cât de mare. Chiar mare, aș putea zice.

– Așa? Și cum te ajută asta?

– Si după aia, după țe fac bulta maaaaaaaaale… fac multă caca pe ei. 

Universul meu s-a spulberat. Gândirea magică a copilului m-a îngenunchiat. Îmi culeg ultima fărâmă de putere și duc totuși discuția în direcția ”Știi că educatoarea ta e persoana mea de încredere la grădiniță, așa că atunci când ai nevoie de ajutor, poți să te duci să-i spui.”

Până la urmă situația s-a rezolvat. Copilul a primit o masă mai retrasă, unde a putut lucra în niniște. Iar eu am primit material nou pentru blog :))

Jurnal de lucrat de-acasă

Jurnal de lucrat de-acasă

În fine, cum-necum, e 8.30 dimineața și o tele-școală urmează să înceapă în 30 de minute. La fel și un tele-birou. Tele-biroul meu e programat să înceapă mai târziu puțin
În fine, cum-necum, e 8.30 dimineața și o tele-școală urmează să înceapă în 30 de minute. La fel și un tele-birou. Tele-biroul meu e programat să înceapă mai târziu puțin.
Pentru voi cum e? Și voi lucrați din dulap/baie/de pe masa de călcat?

Viața e o aventură

Viața e o aventură

Ei bine, Fip e mult mai usor de impresionat. Practic, nu trebuie să depun eu niciun efort. El e pur si simplu impresionat de viață în sine. Viața e o aventură, atunci când stii din ce unghi s-o privesti.

15 reguli pentru siguranța copiilor pe bicicletă

15 reguli pentru siguranța copiilor pe bicicletă

Însă, avem câteva reguli importante pentru siguranța ei, iar dacă se întâmplă să nu le respecte, nu mai pot avea încredere. I-am spus asta și a înțeles, așa că le repetăm adesea. Și înainte să plece pe ușă și (mai ales) în restul timpului, când nu e grăbită și fuge ca din pușcă. 

Diabetul gestațional - Interviu cu Diana Știrbu
Când proiectăm asupra copilului