Idei de folosit mostrele de parfum
3 lucruri pe care noi credem că le pot face copiii... și nu le pot face

mai 29, 2018 | Cum să... | 1 comentariu

Râia la pisici

Scris de Diana Vijulie

N-avem pisici, în ciuda dorințelor copiilor. Cumva, după un câine super agitat și două porcușoare de guineea foarte gălăgioase, cele 3 animale cu care împărțim casa curtea și mâncarea, ne-am oprit. Dar prietenele Emei și prietenii noștri au și pisici. Iar una dintre cele cu care se jucaseră copiii mei, am aflat ulterior, avea râie. N-a pățit nimeni nimic, dar mi-a stat inima în loc atunci când am auzit (și o vreme după aia).

La pisici, râia este un diagnostic destul de rar, această boală a pielii fiind mai comună în cazul câinilor. Totuși, există și la feline mai multe tipuri de râie, unele cauzate de organisme microscopice care se regăsesc normal pe orice pisică, dar care din diverse motive ajung să prolifereze exagerat la un exemplar sau altul, iar altele produse de organisme parazite. În funcție de imunitatea organismului gazdă și de cât de precoce este intervenția medicală, râia la pisici se poate limita la leziuni discrete sau la infecții severe.

Care sunt cauzele râiei la pisici?

Există mai multe tipuri de râie, fiecare dintre ele cu altă localizare, altă evoluție și cauzată de altă specie de paraziți.

Cea mai frecventă formă este așa-numita râie notoedrica, produsă de Notredes cats, cu o evoluție cumva asemănătoare cu râia canină. Leziunile apar mai întâi pe urechile și pe fața pisicii, dar, netratate, ajung să se răspândească pe întreaga suprafață a corpului. Din păcate, această formă de râie este și contagioasă, deci dacă pisica face parte dintr-un efectiv care împarte același spațiu, e o mare probabilitate ca toate animalele să fie infectate sau purtătoare.

Râia sarcoptica este produsă de Sarcoptes scabie și e o formă destul de rară la pisici, fiind mult mai frecvent diagnosticată la câini.

Râia demodectica poate fi produsă de două specii de paraziți: Demodex cati sau Demodex gatoi. Este singura râie felină care nu este deloc contagioasă, căci ambele specii se fasesc pe piele și în foliculul de păr și la animalele perfect sănătoase. În plus, ea este și rară la pisici. Râia produsă de Demodex se manifestă numai la animalele la care aceste microorganisme proliferează exagerat de mult, ceea ce îi duce pe medicii veterinari cu gândul la o problemă a sistemului imunitar.

Cum se manifestă râia la pisici?

În cazul pisicilor, simptomele sunt aproximativ aceleași ca și la alte specii. Leziunile de pe piele generează o senzație intensă de prurit, așadar pisica va fi neliniștită și se va scărpina intens, ceea ce o va face să își producă leziuni suplimentare, cu ghearele. Inițial, zonele afectate sunt reduse, primele mâncărimi apărând la aproximativ o săptămâna după infecție. În cazul în care nu se instituie un tratament adecvat curând, apar primele zone de piele fără blană; aceste zone chele sunt înconjurate de altele în care blana arată ca „mancata de molii”. Spre deosebire de câini, la care este afectată toată suprafața corpului, la pisici cea mai afectată zonă este cea a capului, mai ales a feței, dar nu sunt chiar rare cazurile în care boala se extinde pe tot corpul – mai ales în cazul pisicilor fără stăpân.

Râia pisicilor este contagioasă pentru om?

În mod normal, atunci când o persoană vine în contact cu o pisică infectată, poate să dezvolte pe piele niște leziuni asemănătoare întrucâtva piscaturilor de țânțari. Având în vedere faptul că nici unul dintre acești paraziți nu se poate înmulți pe pielea omului, infecția este auto-limitantă: cu alte cuvinte, odată ce aceste leziuni se vindecă, persoana infectată poate considera că a scăpat. Pe de altă parte, atâta timp cât există, aceste false pișcături sunt extrem de incomode, căci cauzează mâncărimi intense.

Ce trebuie să fac dacă bănuiesc că pisica mea are râie?

Cele mai bune sfaturi le vei primi de la medicul veterinar, singurul suficient de competent încât să diagnosticheze exact tipul de râie cu care e infectată pisică. Diagnosticul se bazează pe examinarea la microscop a unui raclat obținut din zonele cu leziuni; astfel, medicul va identifica exact organismul care vă dă bătăi de cap, și specia careia îi aparține. Ulterior, el va putea să recomande exact tratamentul adecvat.

Există mai multe scheme de tratament disponibile; unele sunt mai simple și mai rapide, dar presupun existența unei pisici calme, dispusă să „colaboreze”; altele sunt mai de durată, dar mai ușor de administrat de către proprietar, cumpărate de la o farmacie veterinară. Indiferent care e situația voastră, este imperativ să se respecte cu strictețe calendarul și dozele prescrise, căci ele țin cont de ciclul de viață al paraziților. Cu alte cuvinte, ca și în cazul oamenilor, respectați cu strictețe indicațiile medicului.

 

În cazul în care leziunile de pe piele sunt numeroase, adânci sau suprainfectate, este posibil ca pisica să aibă nevoie de un tratament suplimentar, menit să le trateze și pe acestea.

Există, pe piață, tratamente împotriva râiei, eficiente pentru câini, dar care sunt deosebit de toxice pentru pisici, de aceea îți recomandăm să asculți recomandarea medicului și să nu faci experimente. O soluție inofensivă pentru câine poate determina simptome nervoase severe la pisici, urmate de moartea animalului.

Există animale care prezintă un risc mai mare să dezvolte râie?

Desigur, un animal care merge pe afară este mai expus decât unul care stă numai în casă și deci nu are contact cu alte pisici. Râia pisicilor este, totuși, o boală nu foarte frecventă, așadar numai animalele imunocompromise, cu boli cronice, aflate într-o stare avansată de malnutriție, sau puii mici sunt expuși unui risc mai mare de a se îmbolnăvi.

 

Măsuri pentru a preveni revenirea bolii

Având în vedere că râia este produsă de un parazit, este important să realizezi și o igiena adecvată a locului în care trăiește animalul bolnav. Spațiile în care doarme, jucăriile, vasele pentru apa și mâncare, trebuie fie înlocuite, fie stropite cu o soluție specială, dezinfectantă, pe care tot medicul veterinar ți-o poate recomanda.

Desigur, la finalul tratamentului, medicul care a monitorizat animalul trebuie să efectueze o evaluare finală a stării acestuia de sănătate, pentru a se asigura că infecția a fost eradicată.

s-ar putea să-ți placă:

miau

Alte Articole

citește

Cum să-ți albești dinții sau placebo – una din două

Cum să-ți albești dinții sau placebo – una din două

Așa că, în loc să mă accept, am încercat tot felul de soluții. Pastele de dinți pentru albire sau diferite ”tratamente naturiste”. Vă zic ce am încercat și cum a mers. N-am încercat aparate pentru albit dinții sau alte lucruri tehnologizate (dacă ați folosit voi, ziceți cum vi s-au părut).

Cu bicicleta la plimbare toamna

Cu bicicleta la plimbare toamna

Eu m-aș băga în casă când începe vremea asta și-aș mai ieși la aer primăvara, când a înflorit Forsythia. Sigur, nu se poate. Sigur, într-o zi cu multe bălți copiii vor vrea cu bicicletele. Sigur, într-o zi cu vânt slab, dar rece, vom ieși la drumeții. Sigur, de ce nu?

1 Comentariu

  1. craciun

    ii mai creste blanita din locurile afectate?va multumesc

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Idei de folosit mostrele de parfum
3 lucruri pe care noi credem că le pot face copiii... și nu le pot face