Conflictele dintre frați
Băutura de vacanță - Cum să vă faceți propria Sangria

Eram în clasa a zecea. Prietenul de pe-atunci tocmai venise la mine să-mi ofere un inel de logodnă. Vă dați seama ce însemna una ca asta pentru o adolescentă nesigură pe ea, care tocmai afla despre viață, iubire și relații. De fapt, nu era chiar un inel de logodnă care atesta că o să ne căsătorim în curând, ci o verighetă de logodnă, care nu anunța nicio nuntă, doar așa, să știe lumea că suntem “luați”. M-aș fi bucurat tare mult de inel dacă nu m-aș fi simțit oribil fix în momentul ăla. Îmi plesnea capul și abia mă ridicam de pe scaunul din clasă. Până la urmă m-a convins să merg la cabinetul școlii, unde am aflat că aveam febră 39,5, așa că am plecat acasă cu inel și ursulețul care îl acompania și tot.

Spre seară am început să descopăr niște bubițe care mă mâncau. Întâi după ureche, apoi și pe restul corpului. Aveam varicelă, pe care o luasem  de la bunica mea, care avusese zona zoster. Au urmat două săptămâni foarte grele, departe de noul meu logodnic oficial și cu febra spre 40, cu delir, cu bubițe peste tot (inclusiv pe interiorul pleoapelor și în gură). N-am fost eu foarte bolnavă la viața mea, dar asta le-a întrecut pe toate. M-aș opera de încă cinci ori la picior decât să mai trec o singură dată prin varicelă.

Mi-am amintit de asta săptămânile trecute, când la două săptămâni de la 3 cazuri confirmate de varicelă în grupa copiilor (la grădiniță), le-au apărut niște bubițe cu lichid în ele, care îi și mâncau. M-am gândit imediat că au luat-o și ei și mi-am făcut instructajul. L-am făcut degeaba. Erau niște amărâte de înțepături de insecte, fapt confirmat și de medic.

Dar acum sunt la curent cu ce am de făcut în caz că ajung să facă varicelă. Dezbatem, în familie, și ideea de vaccin și o să discutăm despre asta și cu medicii. Boala, în sine, nu e gravă, pe cât e de neplăcută. Grave pot fi complicațiile, care nu sunt atât de rare cum mi-aș fi imaginat (despre varicelă puteți citi mai multe aici).

Iată cum sună instructajul meu pe tema varicelei (nu o să scriu despre simptome și boală în sine; despre asta găsiți în linkul de mai sus).

Varicela e o boală foarte nesuferită, pentru că provoacă un disconfort foarte mare. Mâncărimi la nivelul pielii, iritație a gurii, a gâtului, a stomacului, febră, dureri de cap, moleșeală, etc.

Așa că e foarte important ce fel de haine poartă pacientul. Dacă se poate fără haine, și mai bine. Dacă-i musai cu haine, alegeți haine mari și moi, cât mai puțin restrictive.

Și mâncarea trebuie să fie la fel de moale și ușoară ca și hainele. Supe, piureuri, creme, Smoothie-uri. Toate astea sunt niște variante bune și pentru că nu zgârie pe gât (la fel ca și în cazul amigdalitei), dar și pentru hidratare. Pentru că varicela e o boală cu febră, e important să fiți atenți și la asta: să nu se deshidrateze copilul.

Apropos de febră, aveți grijă ce medicamente dați copilului. Ascultați bine și urmați recomandările medicului. Nu dați medicamente după ureche, pentru că ele pot interfera cu virusul și pot da reacții adverse grave. Aplicați și tratamente locale tot dintre cele recomandate de medic.

Din aceeași categorie, aveți grijă și ce puneți în apa de baie a copilului. Pe vremea mea (sau, cel puțin în familia mea), recomandarea era: fără baie. Ceea ce, pe lângă faptul că a fost horror, e și foarte stupid și periculos. Veziculele se pot infecta și tocmai de asta igiena serioasă trebuie să fie parte din tratament. Atâta doar că dacă puneți fel și fel de chestii în apă, despre care se zice că ar ameliora senzația neplăcută de mâncărime, puteți duce la infectarea rănilor. Instructajul meu zice: băi călduțe, doar cu apă, după care pielea nu trebuie ștear- cu prosopul, ci tamponată ușor, sau lăsată să se usuce la aer.

Nu uitați să le tăiați copiilor unghiile cât mai scurt posibil, pentru că vor avea tendința să se scarpine, mai ales în somn.

Una din cele mai mari provocări și pentru părinți și pentru copii e carantina. Să ții un copil închis în casă timp de două săptămâni, fără contact cu alți oameni, e extrem de greu, indiferent câte programe de desene animate ai pe tv, câte cărți, jocuri și alte cele aveți în bibliotecă. Atâta doar că nu-i musai să stați doar în casă (dacă aveți mașină sau prieteni care au avut varicelă și nu se tem să vă împrumute mașina sau să vă șofeze). Puteți merge în pădure, puteți face un picnic pe o pajiște goală, puteți ieși la pescuit undeva mai departe de civilizație.

Cam asta mi-am notat eu despre varicelă. Ați trecut prin asta? Cum a fost?

Ce facem cu banii în criza Covid?

Ce facem cu banii în criza Covid?

Și, pentru că finanțele nu-s chiar domeniul meu forte, nu vreau ca acest articol să fie un prețios ”Cum să faci să …”, ci doar să vă povestesc la ce m-am gândit eu că ne-ar putea fi nouă util să luăm în considerare în această perioadă sau ce am observat că am făcut diferit și a funcționat. 

Împărțim planeta și misiunea Hubble – Lecții de la copii

Împărțim planeta și misiunea Hubble – Lecții de la copii

Copiii au fost invitați să caute comportamente benefice pentru planetă și să le fotografieze, iar noi, părinții, am fost rugați să trimitem aceste fotografii profesoarei (missei, cum se mai zice), ca ele să apară lipite pe panourile din jurul lui Hubble. 

Cocktailuri pentru mame

Cocktailuri pentru mame

Ei, după toată introducerea asta, o să vă las mai jos câteva idei de cocktailuri care-mi plac mie. Să le ordonăm în funcție de momentul zilei în care sunt potrivite. La mic dejun poate că ar trebui să vă forțați puțin să beți alcool, dar mama m-a învățat că dacă vrei, poți. Nu cred că se aplică mereu, totuși…

Conflictele dintre frați
Băutura de vacanță - Cum să vă faceți propria Sangria