Conflictele dintre frați
Băutura de vacanță - Cum să vă faceți propria Sangria

Eram în clasa a zecea. Prietenul de pe-atunci tocmai venise la mine să-mi ofere un inel de logodnă. Vă dați seama ce însemna una ca asta pentru o adolescentă nesigură pe ea, care tocmai afla despre viață, iubire și relații. De fapt, nu era chiar un inel de logodnă care atesta că o să ne căsătorim în curând, ci o verighetă de logodnă, care nu anunța nicio nuntă, doar așa, să știe lumea că suntem “luați”. M-aș fi bucurat tare mult de inel dacă nu m-aș fi simțit oribil fix în momentul ăla. Îmi plesnea capul și abia mă ridicam de pe scaunul din clasă. Până la urmă m-a convins să merg la cabinetul școlii, unde am aflat că aveam febră 39,5, așa că am plecat acasă cu inel și ursulețul care îl acompania și tot.

Spre seară am început să descopăr niște bubițe care mă mâncau. Întâi după ureche, apoi și pe restul corpului. Aveam varicelă, pe care o luasem  de la bunica mea, care avusese zona zoster. Au urmat două săptămâni foarte grele, departe de noul meu logodnic oficial și cu febra spre 40, cu delir, cu bubițe peste tot (inclusiv pe interiorul pleoapelor și în gură). N-am fost eu foarte bolnavă la viața mea, dar asta le-a întrecut pe toate. M-aș opera de încă cinci ori la picior decât să mai trec o singură dată prin varicelă.

Mi-am amintit de asta săptămânile trecute, când la două săptămâni de la 3 cazuri confirmate de varicelă în grupa copiilor (la grădiniță), le-au apărut niște bubițe cu lichid în ele, care îi și mâncau. M-am gândit imediat că au luat-o și ei și mi-am făcut instructajul. L-am făcut degeaba. Erau niște amărâte de înțepături de insecte, fapt confirmat și de medic.

Dar acum sunt la curent cu ce am de făcut în caz că ajung să facă varicelă. Dezbatem, în familie, și ideea de vaccin și o să discutăm despre asta și cu medicii. Boala, în sine, nu e gravă, pe cât e de neplăcută. Grave pot fi complicațiile, care nu sunt atât de rare cum mi-aș fi imaginat (despre varicelă puteți citi mai multe aici).

Iată cum sună instructajul meu pe tema varicelei (nu o să scriu despre simptome și boală în sine; despre asta găsiți în linkul de mai sus).

Varicela e o boală foarte nesuferită, pentru că provoacă un disconfort foarte mare. Mâncărimi la nivelul pielii, iritație a gurii, a gâtului, a stomacului, febră, dureri de cap, moleșeală, etc.

Așa că e foarte important ce fel de haine poartă pacientul. Dacă se poate fără haine, și mai bine. Dacă-i musai cu haine, alegeți haine mari și moi, cât mai puțin restrictive.

Și mâncarea trebuie să fie la fel de moale și ușoară ca și hainele. Supe, piureuri, creme, Smoothie-uri. Toate astea sunt niște variante bune și pentru că nu zgârie pe gât (la fel ca și în cazul amigdalitei), dar și pentru hidratare. Pentru că varicela e o boală cu febră, e important să fiți atenți și la asta: să nu se deshidrateze copilul.

Apropos de febră, aveți grijă ce medicamente dați copilului. Ascultați bine și urmați recomandările medicului. Nu dați medicamente după ureche, pentru că ele pot interfera cu virusul și pot da reacții adverse grave. Aplicați și tratamente locale tot dintre cele recomandate de medic.

Din aceeași categorie, aveți grijă și ce puneți în apa de baie a copilului. Pe vremea mea (sau, cel puțin în familia mea), recomandarea era: fără baie. Ceea ce, pe lângă faptul că a fost horror, e și foarte stupid și periculos. Veziculele se pot infecta și tocmai de asta igiena serioasă trebuie să fie parte din tratament. Atâta doar că dacă puneți fel și fel de chestii în apă, despre care se zice că ar ameliora senzația neplăcută de mâncărime, puteți duce la infectarea rănilor. Instructajul meu zice: băi călduțe, doar cu apă, după care pielea nu trebuie ștear- cu prosopul, ci tamponată ușor, sau lăsată să se usuce la aer.

Nu uitați să le tăiați copiilor unghiile cât mai scurt posibil, pentru că vor avea tendința să se scarpine, mai ales în somn.

Una din cele mai mari provocări și pentru părinți și pentru copii e carantina. Să ții un copil închis în casă timp de două săptămâni, fără contact cu alți oameni, e extrem de greu, indiferent câte programe de desene animate ai pe tv, câte cărți, jocuri și alte cele aveți în bibliotecă. Atâta doar că nu-i musai să stați doar în casă (dacă aveți mașină sau prieteni care au avut varicelă și nu se tem să vă împrumute mașina sau să vă șofeze). Puteți merge în pădure, puteți face un picnic pe o pajiște goală, puteți ieși la pescuit undeva mai departe de civilizație.

Cam asta mi-am notat eu despre varicelă. Ați trecut prin asta? Cum a fost?

Găzduiește un muzeu de artă în livingul tău: Unde să pui creațiile fantastice ale copiilor tăi?

Găzduiește un muzeu de artă în livingul tău: Unde să pui creațiile fantastice ale copiilor tăi?

Ați fost vreodată martorii unei explozii artistice în livingul vostru? Da, vorbesc despre momentele când copiii voștri își transformă în adevărate capodopere fiecare colț al casei, de la frigider până la cutia de pantofi primită recent. Nu-mi răspundeți. Sunt convinsă că da. Sper doar că n-a fost și sclipiciul implicat. 

Așa. Șterg din amintiri momente în care am găsit sclipici în locuri în care niciodată nimeni nu ar trebui să găsească sclipici, și trecem mai departe.

Știai asta despre înmatricularea mașinii?

Știai asta despre înmatricularea mașinii?

Dacă n-am toate temele astea, mă aștept ca autoritatea să fie imprevizibilă, iar eu să mă blochez și să nu mai știu ce să spun, apoi să ajung acasă cu numărul de înmatriculare IF-nuștiucât-PLM, pe care sigur sigur nu-l voiam așa. 

Cum să-ți hrănești copilul blănos, aka câinele

Cum să-ți hrănești copilul blănos, aka câinele

După ce anul trecut câinele nostru, Doni, a trecut printr-o experiență foarte rea cu o căpușă, noi (oamenii lui) am învățat un pic mai multe despre cum să îl hrănim cât mai sănătos. Povesteam aici, pe blog, despre sperietura pe care am tras-o atunci cu el și despre...

Conflictele dintre frați
Băutura de vacanță - Cum să vă faceți propria Sangria