Idei de amenajare a scării interioare
Ce întrebări sunt ilegale la un interviu de angajare?

 

Relația dintre părinți și copii e una foarte specială, din foarte multe puncte de vedere. Unul din motivele pentru care e foarte specială, este că ea pune bazele tuturor relațiilor interumane ale viitorului adult. Adică, așa cum ne purtăm noi cu copiii noștri, așa se vor aștepta ei să se poarte și ceilalți cu ei (de-asta femeile care stau în relații toxice/abuzive provin de cele mai multe ori din familii în care au avut parte de interacțiuni toxice și/sau abuzive).

Astăzi aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre relația dintre tată și fiică și cum poate un tată să influențeze relațiile viitoarei adulte pe care acum o ține încă într-o mână. Și să le ofer taților câteva idei despre ce și cum ar putea face împreună cu fetițele lor.

1. Iubește-o pe mama ei

Primul exemplu despre cum ar trebui să arate o relație este cel de acasă. Ceea ce ea va vedea acasă la ea este ceea ce se va aștepta să primească în relațiile ei viitoare. Un tată iubitor față de mama ei îi transmite că așa e normal să stea lucrurile într-o relație.

2. Respect-o pe mama ei

În aceeași idee, arată-i respect mamei ei, iar ea va aștepta respect la rândul ei de la bărbații ce îi vor intra în viață. Când ești în dubiu dacă ceva din ceea ce faci tu în familie e bine sau nu e bine, ia o pauză și imaginează-ți că fetița ta ar avea un soț care să acționeze ca tine. Ar fi bine? N-ar fi bine? Dacă n-ar fi bine, acționează diferit.

 

3. Spală vasele

… sau dă cu aspiratorul, sau calcă, sau pune rufe la spălat, sau gătește și tu cina. Arată-i că nu doar femeile sunt cele responsabile de gospodărie. Am auzit la un moment dat un banc. O mamă care avea un băiat și o fată se plângea la o prietenă. ”Dragă, băiatul ăsta al meu s-a însurat tare prost. Are o nevastă care nu calcă și nu gătește. Bietul de el… își calcă singur cămășile și trebuie să gătească singur pentru amândoi! Imaginează-ți ce puturoasă și-a luat! Dar fata… Fata are un soț grozav. Ea nu poate să calce, pentru că o doare spatele foarte tare și nici să gătească, pentru că i se face rău de la miros. Și are un soț extraordinar, care o iubește și o respectă și a înțeles că dacă ea nu poate face astea, le poate face el. Și-au împărțit foarte frumos treburile casnice…”

4. Cine ești tu devine șablonul pentru relațiile ei viitoare

Cred că te-ai prins deja, dar prefer să zic totuși în cuvinte clare: Modelul tău va deveni modelul ei de bărbat pe care îl va căuta în viața ei mai târziu. Știi bancurile alea cu ”A crescut fata mea, acum trebuie să-mi iau pușcă”? N-o să ai nevoie de ele dacă vei fi un model bun de viitor partener. Pur și simplu, sunt mici șansele ca ea să ajungă într-o relație abuzivă sau în care nu e respectată, dacă acasă nu a văzut și nu a experimentat așa ceva.

5. Scoate-o la restaurant

Și învaț-o despre cum ar trebui să se comporte în societate. Care sunt bunele maniere în astfel de contexte? Ține-i ușa să intre în restaurant și trage-i scaunul ca să se așeze. Învaț-o să-și comande singură ceea ce își dorește să mănânce și explică-i că acum vei plăti tu, pentru că ai invitat-o în oraș, dar că atunci când va invita ea un bărbat la restaurant, va putea plăti ea.

6. Învaț-o să schimbe o roată

Da, scoate-o la restaurant și poartă-te delicat cu ea, dar mâine o poți învăța și să schimbe o roată la mașină. Sau cum funcționează un motor. Sau mergeți cu cortul la pescuit. E adevărat că, dacă privim antropologic, femeile au fost ”ținute acasă” de bărbații care plecau la vânătoare sau pescuit și protejate pentru a putea naște și avea grijă de puii familiei. Cu toate astea, femeile puteau și pot face și treburi dificile și murdare. Și își pot purta și singure de grijă. Deci da… trateaz-o ca pe o prințesă, dar apoi și ca pe o persoană normală, autonomă, întreagă și completă, care poate pune mâna și schimba un bec sau o roată la mașină.

 

7. Ține-te de promisiuni

Asta este valabil și pentru mame, și în relația cu băieții, dar am simțit nevoia să o expun aici clar și concis. Ține-te de promisiunile pe care i le faci. Nu uita, modelul tău este modelul interacțiunilor ei viitoare cu băieți și bărbați!

8. Renunță la misoginism

Posibil să zici ”OK, dar eu nu sunt misogin!”. Posibil să fie așa cum zici tu. Doar că, în societatea în care trăim, e atât de greu să nu fii misogin. Săptămânile trecute am primit un mesaj amuzant cu o reclamă. Era la o marcă de bere. Reclama era destul de explicită, cu un spate dezbrăcat de doamnă care stătea capră și se mișca ritmic înainte și înapoi. La un moment dat, o mână de bărbat pune o sticlă de bere pe spatele ei. Imediat, o altă mână de bărbat ia sticla și apare punch-ul reclamei: ”Împarte una cu un prieten”. Mi s-a făcut atât de silă, de nu vă puteți imagina. Discuția de apoi am purtat-o cu doi bărbați care nu se consideră misogini și care, în realitate, chiar își tratează cu respect și demnitate partenerele… Dar reclama asta în care femeia era obiectificată și ”deținută” i-a amuzat. Am pornit o discuție interminabilă. Niciunul dintre ei nu s-au gândit (conștient) în direcția ”femeia, proprietate a bărbatului”. Mi-au dat dreptate până la urmă.
Întrebarea se pune: Câte comentarii în direcția asta, involuntare ai făcut de față cu fetița ta? E un aspect la care să fii atent

Știi un tată căruia i-ar fi de folos sfaturile? Dă articolul mai departe, să ajungă la el!

Mișcare pentru copii statici

Mișcare pentru copii statici

Dar, întrebarea de la care am pornit acest articol nu era legată de beneficiile sportului, nici de instrumente de sport, ci a pornit de la una din ședințele mele de ieri, unde am gândit, împreună cu o clientă, un plan de mișcare pentru copil. Nu-s profesoară de sport, nici instructoare de fitnes, însă, scopul nostru comun era să scoatem copilul dintr-o zonă de nemișcare, apărută odată cu izolarea în casă, și să-i redăm energia și relația cu propriul corp.

Să ne învățăm băieții că și bărbații sunt oameni

Să ne învățăm băieții că și bărbații sunt oameni

Eh… m-am luat cu lucruri serioase, când eu voiam să scriu, de fapt, despre cum la noi în familie avem parte de o dinamică atipică: creștem o viitoare femeie care nu vorbește despre emoțiile ei cât te-ai aștepta și un viitor bărbat care le identifică clar și corect, le exprimă și-apoi caută și soluții.

Idei de amenajare a scării interioare
Ce întrebări sunt ilegale la un interviu de angajare?