Nu mai creșteți victime și abuzatori
Relații toxice, abuzuri și cum le evităm

Cum să îți faci cinematograf acasă pentru copii?

Câteodată, din când în când, copiii vor să mergem la cinematograf la mall. Ca să vă zic sincer, am cam evitat. Din două motive. Primul motiv ar fi că Ema e destul de emoțională când vine vorba de puncte culminante prin filme (de exemplu, de la Ferdinand a trebuit să plecăm la un moment dat, pentru că nu mai suporta tensiunea), iar Fip e cam micuț și obosește destul de repede de la zgomotele puternice, ecranul imens, etc. Am reușit să vedem câteva filme împreună, dar dacă pot, prefer să le vedem acasă.

Acum le-am cumpărat un DVD cu Inside Out, varianta în română. Ema îl mai văzuse cândva, dar în engleză. E un film foarte bun pentru copii (și pentru adulți) care prezintă emoțiile. Le personifică, explică de ce avem nevoie și să fim triști și ce se întâmplă atunci când evităm asta. Lui Fip i-a plăcut mult de ”domnu ăla losie, cale e fulios”. Previzibil :))

Așa că aș vrea să reproducem acasă atmosfera de cinematograf, dar fără zgomotele excesiv de puternice, cu un contrast mai mic, să fie mai puțin obositor pentru ei și să poată face pauze dacă nu-l pot vedea pe tot dintr-un foc. Chiar mâine am zis să mai invităm niște prieteni (copii) la noi, la film. Să facem movie afternoon, cinematograf acasă, după grădiniță. Filmul începe pe la 16.30. Tocmai am făcut biletele și urmează să le dau un print. Mi-a mai rămas doar să organizez casa ca și cum ar fi un cinematograf. Oscilez între a transforma livingul în sală de cinema sau biroul. Cred că voi alege livingul, până la urmă, pentru că e mai mare distanța dintre… orice și perete.

1. Alegerea filmului și pregătirile camerei

Asta a fost cea mai ușoară parte. Am ales Inside Out, pentru că e un film din care pot învăța lucruri utile. Am făcut grafica biletelor, urmează doar să le printez.

Dacă voi organiza ziua de film în living, o să rearanjez canapeaua, o să pun numere pe locurile de pe canapea, astfel încât fiecare să-și găsească locul de pe bilet. La ușă voi pune standul de popcorn. Mai trebuie doar să fac niște suporturi pentru popcorn, deși s-ar putea să mă lenevesc și să folosesc castroane. Mă mai gândesc.

 

Hai în Comunitatea Părinților Implicați!

2. Proiector sau TV?

Asta e o dilemă. Unde punem filmul? Avem un proiector pe care îl pot folosi în locul televizorului, ca să pară mai reală experiența. Din fericire, am și un perete gol. Dacă n-aș avea, aș întinde un mare cearșaf alb, pe care să proiectez. Probabil ar trebui să-l calc, ceea ce mi-ar displăcea complet. Problema la care mă gândesc acum e că eu una n-am dvd-player la laptop, așa că trebuie să mă dumiresc dacă pot conecta proiectorul video la dvd-playerul separat, pe care îl avem. Sau cum să fac legăturile, ca să nu folosim televizorul. V. e plecat, așa că trebuie să fac pe minitehnicus. În fine, concluzia e că aș prefera proiectorul în detrimentul televizorului, pentru că e mai reală experiența, pentru că obosesc ochii mai puțin și pentru că e diferit 🙂

Pentru că știu că sunt scumpe proiectoarele, vreau să vă împărtășesc un secret pe care l-am aflat la un moment dat. Că există niște mini-proiectoare, la prețuri mai mici. Tot scumpe, dar nu la fel de scumpe. Sunt cam de dimensiunea unei carcase de cd (lungime și lățime) și mai groase decât asta. Proiectează decent filme (mai puțin decent prezentări cu text) și-s ușor de manevrat. Bune pentru un cinematograf acasă…

3. Audio

Trebuie să scot de la naftalină sistemul audio 5.1 și să mă gândesc unde și cum amplasez boxele. Sper să mă descurc cu toate cablurile alea. Voi miza pe faptul că am fost cândva în viața asta DJ, așa că ar trebui să mă prind. Dacă nu, folosim soundbarul.

Dacă nu aveți nici una nici alta, vă recomand cu căldură boxele mici, portabile, care se conectează prin bluetooth. Eu am una cam cât o palmă și se aude extraordinar la ea. Am luat-o de un black friday la un preț foarte bun. Mă rog, acum dacă vreți să faceți o treabă mai profi, puteți investi în ceva sisteme audio home cinema, doar că să aveți grijă ce părere au și vecinii despre asta :)) Le-am văzut aici în timp ce căutam un laptop pentru mama (mă uitam la niște laptopuri Acer, dar nu mai sunt deloc la curent cu ce trebuie să aibă un laptop și ce ar fi mai avantajos, pentru că de eu de la Măr nu mă mai întorc la Windows în veci, așa că îl aștept pe V, să-și dea el cu părerea, pentru că pare mai în măsură :)). Mă rog, de la asta mi-a venit și ideea de articol.

 

Urmărește-mă pe Pinterest

Din ce îmi mai amintesc eu din perioada de când eram DJ, pentru o acustică foarte bună, contează mult dimensiunea și forma camerei, ce aveți pe jos (parchet, gresie sau covor – ideal ar fi covor), ce aveți pe pereți, cât de departe amplasați boxele de geam, cât de mari sunt geamurile, cât de înalt e tavanul și multe, multe altele. Dar, să presupunem că pentru o zi de vizionat cu copiii, n-o să mă apuc să mochetez acum livingul și nici să schimb draperiile cu unele plușate.

4. Panoul de comandă

În toată povestea asta, cel mai mult mă enervează multitudinea de telecomenzi. Telecomandă pentru sistemul audio, telecomandă pentru tv sau pentru proiector, laptopul, întrerupătoarele, etc. Ideal ar fi să le conectez pe toate la o singură sursă (cum ar fi, de exemplu, Alexa – boxa interactivă Echo Dot) și doar să dau comanda. ”Alexa, switch off the lights. Alexa, play the movie. Alexa, volume 10”. Ăsta e taskul lui V pe anul ăsta, să conecteze luminile din casă la WiFi. Iar treaba mea e să o conectez pe Alexa la boxe și la laptop, ca să le controleze. Bun venit în viitor… Dacă îl ascultam acum mulți ani când voia el să luăm și draperii cu telecomandă, acum aș fi putut s-o rog pe Alexa să tragă draperiile, în loc să mă ridic eu de pe scaun și să depun un efort supra-omenesc, să trag de ele.

Ca să nu mai spun că pe Alexa o pot controla și copiii și e o ocazie nemaipomenită pentru ei să-și mai exerseze engleza. Îi distrează tare că Alexa le răspunde la întrebări și că Siri le pune muzică. ”Hey, Siri, play Despacito” (da, asta se ascultă la noi în casă la cererea copiilor :(( )

Și cam atât. Cam astea fură ideile mele pentru un cinematograf acasă.

Vă las mai jos un model de bilete de film, cu spațiu să scrieți voi numele filmului și numărul locului pe ele. Vizionare plăcută!

Planul săptămânal (și – mai ales – flexibil) de curățenie

Când eram mică, gospodinele familiei aveau planul lor zilnic de îngrijit casa. Nu mai țin minte în detaliu cum se organiza fiecare bunică, știu doar că joia era zi de spălat rufe pentru una dintre ele, iar pentru cealaltă era zi de aspirat. Iar mama gătea vinerea iar sâmbătă dimineața făcea curat în casă și duminica se ocupa de călcat.

Nu mai creșteți victime și abuzatori
Relații toxice, abuzuri și cum le evităm