Deși primesc aproape o dată la două zile câte o întrebare legată de recomandări de cărți de dezvoltare personală și/sau parentală, n-am mai scris de foarte multă vreme pe tema asta. Așa că e momentul.
Bine, primesc întrebări și legate de când am timp să citesc atâtea cărți, dar aici nu știu dacă vă pot fi de folos. Toate cărțile astea cam vin la pachet cu somn puțin și dureri de cap dimineața (și acum am, pentru că aseară am ținut morțiș să nu mă culc până când nu termin de citit o carte care mi-a plăcut mult), așa că nu vă recomand asta. Atâta doar că pentru mine cititul e aproape una din nevoile de bază. Știu că n-o să mor dacă nu citesc într-o zi, sau mai multe zile la rând, cu toate astea, de multe ori prefer să mai citesc 10 pagini decât să mă ridic și să-mi pun ceva de mâncare atunci când îmi este foame.
Citesc tot felul de cărți, dar, în general mă cam feresc de cărți autosuficiente, care îți promit bunăstare, bogăție, fericire și o viață în rai în 5-7-9-10 pași simpli sau mai complicați. Cu alte cuvinte, n-o să prea găsiți în recomandările mele bestselleruri care să ne îmbunătățească viața.
Unele din cărțile de aici sunt mai simple și ușor de citit. Altele sunt mai complicate și poate au nevoie de ceva background pentru a putea fi înțelese și digerate. O să le împart în două categorii, ca să vă fie mai ușor să alegeți. Categoriile astea sunt subiective și o să vă rog să le treceți prin filtrul gândirii. Ceva ce mie mi se pare complicat, ție ți s-ar putea părea simplu. Și viceversa.
Acestea fiind spuse, să purcedem. Iată top 10 cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit în ultima vreme (și nu numai).
Cărți mai ușurele:
1. Will I Ever Be Good Enough? – Karyl McBride, Ph.D. (tradusă în română: Voi fi vreodată suficient de bună? Editura Trei)
Cartea asta am găsit-o, întâmplător, pe Amazon anul trecut, când eram în vacanță în Spania. Când ajung acolo îmi fac, de obicei, stocul de cărți. Pentru că Amazon și Amazon Prime și vin a doua zi la ușă cărți la care în România nici nu visez (nu, nu-mi place să citesc de pe telefon, tabletă, Kindle; sunt mai oldschool așa). A fost mindblowing pentru mine. Este despre mamele narcisiste și ce se întâmplă cu un copil care provine dintr-o astfel de familie. Ce metode de a supraviețui dezvoltă, cum îi influențează ele viața de adult, ce poate face pentru a se rupe din relația toxică cu o astfel de mamă. Am descoperit apoi, întâmplător, că a fost tradusă și în română. Era pe un raft, printre alte cărți. Eu aș fi pus-o pe un suport cu beculețe, muzică și alte tactici de atragere a atenției…
Cartea pune degetul punctual pe multe răni pe care le au femeile cu mame narcisiste și e o lectură fantastică pentru aceste femei. E mișto să ți se confirme că nu e vina ta, să vezi că unele tipare sunt universale și că n-au legătură cu tine, că ești suficient de bună, indiferent ce ai auzit în copilărie… Must read dacă ați avut mame (sau părinți) narcisiști, în jurul cărora s-a învârtit mereu toată viața voastră.
2. Copilul invizibil – Gaspar Gyorgy
E o carte frumoasă, caldă, primitoare, amuzantă și deschisă, scrisă în stilul lui Gaspar (btw, dacă n-ați fost pe la evenimentele la care e speaker, musai să mergeți. Îl urmăresc de ceva vreme și îmi place mult și ce mesaje transmite și cum o face). Copilul invizibil e o carte despre noi, despre emoții, despre asumare, despre dezvoltare, despre înțelegere, despre conștientizare. E structurată minunat, informațiile sunt foarte utile, scrise într-un stil prietenos și fluid. E o carte care invită la introspecție și la meditație. La finalul cărții te simți ușor, dar îți dai seama câte lucruri noi ai aflat.
Din punctul meu de vedere, dacă n-ați mai citit cărți de dezvoltare personală până acum, asta e o carte bună cu care să începeți. Eu am oferit-o cadou de Crăciun unor prietene ale mele. Atât de utilă mi se pare.
O găsiți aici.
3. The Paradox of Choice. Why More is Less – Barry Schwartz
Impropriu zis că e o carte de dezvoltare personală. E mai degrabă o carte de sociologie, care analizează interiorul și exteriorul uman și evoluția societății din perspectiva alegerilor pe care le facem. Cum ne influențează ele viața și cum influențează viața noastră alegerile. Ce se întâmplă când trebuie să luăm prea multe decizii sau când avem prea multe opțiuni. Vorbește despre emoții, dar este o carte pragmatică, conține studii și concluzii multe, e foarte ancorată în realitatea noastră.
E o lectură bună și o lectură interesantă. O recomand mai degrabă persoanelor pragmatice, poate mai business oriented, mai puțin concentrate pe introspecții și meditație.
Dacă vreți s-o primiți repede, o găsiți aici.
4. Comunicarea Non Violentă – Marshall Rosenberg
Comunicarea Non Violentă e o carte de căpătâi, din punctul meu de vedere. E o carte care nu doar că ne învață să comunicăm, ci ne schimbă mindsetul cu totul. După ce ai citit cartea, s-ar putea să-ți dai seama de ce nu reușești deloc să-ți transmiți mesajele, de ce nu ești ascultat/ă sau de ce nu ești luat/ă în serios.
CNV e un stil de viață, mai degrabă decât un stil de comunicare. El se uită la interiorul nostru și la interiorul interlocutorului nostru, vorbește despre emoții și trăiri, despre empatie și despre compasiune. Nu este o metodă de manipulare în luarea deciziilor, ci de înțelegere și apropiere de cel de lângă noi. O recomand cu căldură oricui. Mie mi-a schimbat viața și chiar nu obișnuiesc să spun asta prea des despre cărți, oameni sau evenimente.
(Cartea e împrumutată. N-am poză) O găsiți aici.
5. Plecarea de acasă – David P Celani
E o carte despre ieșirea din relațiile nesănătoase de dependență cu familia. Cum să pleci de la tine de acasă și să fii pe picioarele tale. Cum să te comporți față de tine și de părinții tăi, atunci când te simți ca și cum ai fi etern un copil de 5 ani, incapabil să se descurce fără mama sau tata. E o abordare de self-help în cazul în care te confrunți cu problema asta.
Dacă ai avut părinți narcisiști, citește întâi ”Voi fi vreodată suficient de bună?”, apoi ”Plecarea de acasă”. Probabil că n-o să reușești să vindeci singur/ă tot doar cu ajutorul cărților, dar va fi un foarte bun punct de conștientizare și pornire.
(Cartea e împrumutată. N-am poză. O găsiți aici.)
6. Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown
O carte minunată despre acceptarea de sine, despre acceptarea emoțiilor, despre iubire de sine, empatie și compasiune. ”Curajul de a fi vulnerabil” prezintă vulnerabilitatea dintr-o cu totul altă perspectivă, una în care nu doar e normal să fii vulneragil, ba chiar e bine. O carte despre rușine și de ce ne sabotează ea viața, despre vină și despre tot felul de mituri pe care le cărăm după noi și care încurajează cultura nemulțumirii. Dacă o citiți cu ochii și cu sufletul deschise, o să vă dea viața peste cap.
O găsiți aici.
7. Mindset – Carol Dweck
Din punctul meu de vedere, cartea e un musai de citit de toți părinții. Apoi, eu una recomand să o transformați într-o poveste și să o povestiți și copiilor. Carol Dweck povestește în carte despre două tipuri de ”mindset” (tipuri de mentalitate). Despre cea rigidă și despre cea flexibilă. Nu vreau să dau mai multe detalii. Pe Carol Dweck o găsiți și pe youtube cu multe speechuri interesante. Inclusiv la TED.
Se citește repede și e extrem de interesantă. O găsiți aici.
Cărți mai dificile
8. Games People Play – Eric Berne (tradusă: Jocurile noastre de toate zilele, tot editura Trei)
O carte care a fost bestseller la vremea ei. Nu vă speriați, nu-i chiar așa grea (duh, a fost vândută în peste 5 milioane de exemplare) doar că mai conține, pe alocuri, concepte din Analiza Tranzacțională, poate mai greu de priceput la o primă citire. Dacă treceți peste aspectele astea tehnice, cartea e un compendiu de comportamente umane cu sursele și soluțiile lor. Totul e frumos, structurat, ușor de înțeles. Așa că, dacă observați că un anumit comportament sau o anumită situație se tot repetă în viața voastră, sigur sigur o s-o găsiți în cartea asta și s-ar putea să pricepeți mai multe despre voi. Plus că vă ajută să-i înțelegeți și pe ceilalți, nu doar pe voi înșivă. O recomand cu drag…
În română o găsiți aici.
Urmărește-mă pe facebook
9. Te urăsc – Nu mă părăsi – Jerold J. Kreisman
În esență, cartea este scrisă pentru înțelegerea personalității borderline. Practic, multe multe din ideile din carte se aplică persoanelor dificile din viața noastră, persoanelor narcisiste alături de care alegem să funcționăm, și așa mai departe. Cartea e, de fapt, un ghid de interacțiune cu astfel de persoane. E scrisă de un psihiatru, dar stilul e ușor de digerat.
O găsiți aici.
10. Simbioză și autonomie – Franz Ruppert
Asta e una din cărțile mele de suflet. E despre… ați ghicit! Relațiile simbiotice. De ce ne implicăm în ele, de ce le întreținem, cum ne influențează relațiile astea părinții, despre relațiile simbiotice în cupluri. Tot ce vreți pe tema asta, găsiți în carte. Inclusiv idei despre ce puteți să faceți pentru a ieși dintr-o traumă simbiotică. E minunată. Eu am citit-o de multe ori. Arată jalnic, dar e o carte iubită, care a devenit o parte din mine.
O găsiți aici, cu transport gratuit.
Bonus
La toate astea adăugăm bonus ”Sapiens”, de Yuval Noah Hararhi, care nu-i musai o carte despre dezvoltare personală, ci o carte despre dezvoltarea culturii și societății noastre. Vine cu niște idei interesante, pe care nu prea le-am mai auzit până acum. Nu e o carte scurtă, dar are un limbaj foarte accesibil și niște idei atât de interesante, că nu-ți mai vine să o lași din mână. Am văzut că mai există și continuarea ei, Homo Deus, dar încă n-a fost tradusă în română. La noi în casă o citește toată lumea acum. Eu am citit-o pe hârtie, V. și-a luat audiobookul, copiilor le-am citit eu.
Și cam atât… Pe voi ce cărți v-au impresionat tare? Mie mi-a fost extrem de greu să mă limitez la 10… Probabil va urma continuarea articolului :))
Cum își aleg femeile și bărbații parfumul
În multe culturi, parfumul este considerat un aspect important al frumuseții și al atracției feminine. Femeile sunt adesea încurajate să își dezvolte un stil personal și să experimenteze cu diferite arome, pentru a-și exprima individualitatea și a-și atrage partenerii. În contrast, bărbații sunt mai puțin încurajați să își exprime personalitatea prin intermediul parfumului, ci sunt mai degrabă încurajați să își demonstreze fizic puterea și masculinitatea.
Rochiile și psihologia
Rochiile nu sunt doar bucăți de material, cusute frumos în piese de îmbrăcăminte. Rochiile au puterea de a evoca o serie de emoții (ha! mi-am amintit expresia asta de când învățam pe de rost comentarii literare la română) și pot avea un impact semnificativ asupra...
Mașina și psihologia
Deținerea unei mașini poate avea un impact semnificativ asupra psihologiei unui individ. De la sentimentul de libertate și independență pe care deținerea unei mașini îl poate aduce până la stresul și anxietatea care pot veni cu întreținerea și reparațiile, deținerea...
Excelente recomandari, Diana!
Mă bucur că ești de acord cu ele 😀