Zilele trecute căutam poze pentru niște albume foto pe care vreau să le fac pentru noi și pentru copii. Câte un album foto pentru fiecare an de când avem copiii. Pe măsură ce scriu, îmi dau seama că ar fi bun și câte un album foto pentru fiecare an de când suntem împreună – eu și V. adică. Și, tot căutând eu poze de când eram însărcinată cu Ema și până în cele mai recente timpuri, am descoperit și niște poze chiar mai vechi. Inclusiv poze cu primul nostru apartament. Un apartament micuț, dar în care ne-am simțit tare bine. Prima noastră casă… Ne-am uitat cu drag la poze și ne-am amintit despre noi atunci. Atuuuuuuuuunci…
Apartamentul era atât de mic, dar atât de bine compartimentat pe parte de spații de depozitare, încât atunci când ne-am mutat din 30 și ceva de metri pătrați la 90 și ceva de metri pătrați, ne-am trezit că nu aveam unde să ne mai punem lucrurile.
Cheia succesului erau două dulapuri în perete, foarte adânci, cu uși glisante, de sus până jos, în care încăpea orice. Și niște noptiere foarte înalte, cu extrem de multe sertare.
Atunci când am decorat-o, am ales mobilă joasă, ca să creeze impresia de spațiu.
Pe un hol micuț de tot pe care îl aveam, am tapetat un perete îngust cu oglinzi și am încercat să reflectăm luminile din hol în ele.
Am ales perdele deschise la culoare și foarte vaporoase, montate cât mai aproape de tavan, pentru a crea impresia de spațiu și pentru a permite luminii să intre.
Ar fi trebuit și o mobilă mai deschisă la culoare, dar n-am vrut, pentru că nu se purta pe vremea aia 🙂
În schimb, am apreciat parchetul și gresia deschise la culoare pe care le aveam.
Bucătăria minusculă am delimitat-o cu un bar înalt de restul sufrageriei.
Urmărește-mă pe facebook
De spațiul balconului nu am profitat deloc. Aveam vecini care extinseseră suprafața sufrageriei, luând din spațiul balconului. Sau vecini care îl închiseseră și construiseră dulapuri în el. Eu mi-am dorit întotdeauna ca atunci când voi avea balconul meu, să nu-l transform într-o debara. Așa că n-am închis balcoanele caselor în care am locuit, ci le-am dotat cu scaune comode și o masă. La un moment dat, chiar cu o canapea în loc de scaune.
În fine, nu despre asta vreau să scriu. Găsiți multe articole mai pertinente despre amenajarea garsonierei sau despre amenajarea balconului. Astăzi vreau să scriu despre ceva mai în temă cu perioada prin care trecem. Și anume, cum organizezi o petrecere într-un spațiu atât de mic? O petrecere de revelion, de exemplu.
La noi acasă, oricare casă ar fi fost, fie că apartamentul mic de care scriam mai sus, fie că vorbim despre casa mai încăpătoare în care stăm acum, protocolul a fost mereu ”open house”. Cu alte cuvinte, prietenii noștri sunt bineveniți întotdeauna la noi acasă și sunt invitați să se simtă ca la ei acasă (la prima noastră vizită la noi, se va face turul casei, incluzând ”aici sunt paharele, aici sunt tacâmurile, aici sunt farfuriile, aici ținem mâncarea și băutura; aici e baia, aici sunt gelurile de duș, șampoanele și cremele, aici prosoapele; te rog să te servești oricând, cu orice”.
Așa era și în cei 30 și ceva de metri pătrați, iar atunci aveam chiar mai mulți prieteni decât acum. Deci, cum faci să organizezi o petrecere de revelion într-un spațiu mic, oamenii să se simtă bine și să nu se sufoce nimeni?
1. Rearanjează mobila
Dacă ai ce rearanja, rearanjează, nu te teme! Trage tot cât mai aproape de perete, ca să eliberezi mijlocul camerei.
Dacă nu e o petrecere pretențioasă, scoate scaunele din peisaj (du-le în altă cameră, sau pe balcon) și pune perne pe jos. Ocupă mai puțin spațiu.
Nu te teme nici să demontezi vreo măsuță mică, sau alte obiecte care pot fi montate apoi ușor la loc și care nu își sunt utile la petrecere.
În procesul de rearanjare, nu uita să iei în calcul dacă urmează să doarmă cineva peste noapte și unde o va face. Sau cum să-ți fie cât mai ușor să rearanjezi rearanjarea, odată ce petrecerea se încheie, iar oamenii se duc la somn.
2. Luminează confortabil încăperea
Nu aprinde cele mai puternice lumini dintre cele mai puternice lumini. Aprinde, mai bine, o aplică, o lumânare, o veioză. Cu lumină caldă, ca să învăluie musafirii și să creeze un spațiu viu prin care să vă mișcați.
În plus, luminând individual diferite spații ale încăperii, creezi impresia de spațiu aerisit.
3. Reglează bine temperatura
Una din cele mai neplăcute situații pe care le întâmpinam atunci când ne adunam mulți oameni în spațiul mic, era căldura. Se făcea rapid foarte cald, se abureau geamurile, totul devenea sufocant. Ai grijă la aspectul ăsta. Nu uita de el, pentru că e foarte important într-un spațiu mic. M-am prins cât de important era atunci când ne-am mutat într-un apartament mai mare și n-am mai întâmpinat problema.
4. Stabilește un loc pentru hainele și gențile musafirilor
Oricât de mic ar fi apartamentul, caută un spațiu în care să poți depozita jachetele imense de iarnă, gențile și alte lucruri cu care mai vin invitații tăi. Poate în dormitor, poate într-o debara, dacă ai, poate chiar în balconul închis, dacă nu se va fuma acolo. Un spațiu mic, cu oameni mulți și lucruri aruncate neglijent peste tot, e sufocant.
5. Pregătește mâncarea cu mult timp înainte
Într-un apartament mic sau într-o garsonieră sunt foarte mici șansele să ai o bucătărie imensă. Încearcă să pregătești mâncărurile cât mai din timp, ca să apuci să aerisești bine după aia. Dacă ai o bucătărie open space, cu atât mai mult. Încearcă și să nu oferi mâncăruri cu mirosuri foarte grele, mai ales dacă alegi să le expui în camera în care are loc petrecerea sau dacă ai o bucătărie open space.
Pregătește tot doar pentru a fi expus, pentru că, probabil, nu vei avea spațiu să mai faci nimic odată ce îți vin musafirii. Posibil să vă călcați pe bătături chiar și atunci când vei face o cafea.
6. Planifică bine spațiul
Pe unde trec musafirii ca să ajungă în spațiile de maxim interes (zona cu băuturi, cu mâncare, baie, zona de fumat)? Încearcă să faci traseele cât mai simple, pentru a evita blocajele de trafic 🙂
7. Gunoaie
Ce se întâmplă cu gunoaiele? Cu ambalaje, cu sticle goale, poate cu farfurii de unică folosință, dacă decizi să le utilizezi? Dacă musafirii tăi vor ști unde pot să arunce gunoaiele, cu siguranță spațiul va fi mai puțin umplut cu pahare, sticle și farfurii goale. Ca să nu mai spun că vei avea mai puțin de strâns la final de petrecere. Eu uit mereu de partea asta…
În aceeași direcție, dacă ai o mașină de spălat vase, pornește petrecerea cu ea goală și arată-le invitaților tăi (dacă nu e o petrecere protocolară) că pot pune, dacă vor, vasele direct acolo, în loc să le lase pe masă, sau în chiuvetă.
8. Bufet suedez
Poate trebuia să încep cu asta, dar într-un spațiu mic, e greu să așezi mulți oameni la masă. (N-am început cu bufetul suedez, pentru că presupun că oamenii din generația mea nu prea mai organizează revelioane care să se limiteze la a sta la masă pentru a mânca). Poți face asta, dar s-ar putea să te trezești că nu mai aveți spațiu decât să vă strecurați unii pe lângă alții. Alege un bufet suedez și totul va fi mai aerisit.
Nu știu de ce, dar am observat că oamenii care locuiesc în apartamente mici se tem să organizeze petreceri și să aibă invitați. Să știți că și la petrecerile în spații mari, oamenii tot în grupuri se organizează pentru a discuta, a mânca sau a dansa. Diferența ar fi că într-un apartament mai mic, grupurile sunt mai apropiate între ele. Dacă nu uitați să aerisiți, asta n-ar trebui să deranjeze pe nimeni.
Petrecere frumoasă! An nou fericit încă nu vă urez. Ne mai auzim până atunci!
Iar la final, vă las cu asta; e din filmul meu preferat: