Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Săptămânile astea copiii au tot primit cadouri cu diferite ocazii. Cadouri de care s-au bucurat foarte mult atunci când le-au primit și când le-au deschis, dar care au rămas să aștepte apoi nemurirea prin dulapuri. I-am și văzut. Atunci când deschid dulapul cu cutii de jucării, sunt copleșiți. Ieri, Ema căuta magneții de construit și nu i-a văzut într-un dulap cu 3 rafturi. Care nici măcar nu e așa plin pe cât e de primitor :))
Dar… erau prea multe.

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri jucării, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

31. Aparat foto

În funcție de vârsta și interesul copilului, îi puteți face cadou un aparat foto. Ema a primit unul anul trecut, de Crăciun. Aparatul ei foto, propriu și personal. Una din pozele noastre preferate, e asta. Din vremea când nu știa cum să compună o poză. În prim plan, în caz că nu vă dați seama, e o șosetă murdară :))poză șosetă

32. Cursuri foto

Dacă aveți un copil mai mare (dar nu-i musai să fie foarte mare, pentru că există astfel de cursuri și pentru copii de vârste nici mici, nici mari 🙂 ), care e pasionat de fotografie, îi puteți înscrie la un astfel de curs.

33. Ceas analog

Știu că sunt la modă tot felul de smartwatchuri și pentru copii, dar cred că fiecare copil trebuie să aibă și un ceas ”cu limbi”. Încă mai funcționăm cu ceasuri analog pe lângă noi, așa că-i important să știe să le citească.

34. Un calendar

La începutul anului pot primi un calendar, care să-i ajute să înțeleagă mai bine noțiunea timpului. Iulia propunea un calendar făcut special cu imaginile lor preferate. Eu mă gândeam la un calendar cu poze cu ei din luna respectivă a anului trecut.

35. Telescop

Un telescop e un cadou foarte potrivit pentru copii. Doar că să știți că cele de jucărie nu sunt prea … performante, ca să zic așa. Sunt, mai degrabă doar ca să fie.

36. Un microscop

Și în cazul microscopului e la fel. Căutați unul veritabil.

37. Un glob pământesc

Și globul pământesc e musai de găsit în fiecare casă. Potrivit pentru tot felul de joculețe educative, indiferent de vârstă.

38. O hartă

O hartă a țării noastre, mare, de desfășurat pe jos. Puteți încercui pe ea orașele pe care le-ați vizitat, puteți atașa poze mici cu voi în orașele respective, puteți organiza jocuri de treasure hunt cu ajutorul ei. Orice copil trebuie să aibă o hartă.

39. Magneți

Magneți diferiți, mai mari, sau mai mici. Mai puternici sau mai slabi. Oportunitățile de joacă sunt infinite cu un set de magneți.

 

40. O mini-seră

O mini-seră, în care să puteți crește mici legume în propriul apartament, în miezul iernii. Cum o fi să produci mâncare la 5 ani? 😀

41. O plantă în ghiveci

Pe care să o îngrijească și să o crească. Dacă stăm să ne gândim, la prieteni mergem în vizită cu flori în ghiveci. Dar copiilor nu ne gândim niciodată să le ducem flori. Ema a primit flori de ziua ei de la V și a fost foarte încântată.

42. Set de șurubelnițe, imbusuri, chei franceze, alte scule

Eventual, dacă sunteți curajoși, și un ciocan mic și niște cuie. Unor copii le place mult să meșterească, iar sculele de jucărie nu sunt la fel de ofertante ca cele reale.

43. Kit de făcut parfumuri

Există un astfel de set. Este cadoul pe care îl va primi Ema de la noi de Crăciun, pentru că în ultima vreme tot a venit întrebarea ”cum se face parfumul?” (alături de ”cum se face lipiciul?”, ”cum se face săpunul?” etc. Noroc cu emisiunea aia ”how it’s made”)

44. Kit de făcut săpun

Pe același principiu ca cel de mai sus.

45. Kit de chimie

Set de eprubete, spatule, substanțe chimice. La noi e hit un astfel de set. Facem mereu tot felul de experimente.

46. Un halat alb

Orice chimist care se respectă vine la pachet cu propriul său halat.

47. Invitație la seară de filme acasă

Dacă aveți cum să faceți rost de un proiector, cu atât mai bine. Seară de filme acasă, cu popcorn, cu invitație frumos desenată pentru copii. Eventual alegeți un film pe care să-l și puteți ”juca” ulterior.

48. Punerea în scenă a filmelor preferate

Copiilor le place mult să pună în joc ceea ce văd. Am observat că băieții au fost foarte încântați de filmul Lego Ninjago (și aici e simplu, pentru că puteți oferi, pe lângă invitație, și un joc lego ninjago). Noi am văzut ieri Paddington, așa că ursul de acasă a primit o pălărie roșie, iar azi am misiune să cumpăr marmeladă de portocale. Și cam orice alt film poate fi pus în joc cu lego city și puțină imaginație).

49. Walkie talkie

Asta e fascinația copilăriei. Iar dacă aveți doi copii, e cu atât mai frumos, pentru că se pot juca mereu cu ele. Sau, poate prietenii cei mai buni ai copiilor locuiesc în apartamentul de lângă și se pot auzi la walkie talkie.

50. Undiță

Și, desigur, și mers la pescuit cu ea. Ai mei au undiță, dar încă n-au pescuit cu ea.

51. Presă de flori

Dacă aveți copii fascinați de flori și vreți să faceți ceva mai deosebit decât să puneți flori la presat în enciclopedii groase (sau, dacă nu aveți enciclopedii groase, pentru că folosiți laptop și kindle, iar acolo nu puteți presa flori), oferiți-le o presă de flori.

52. Album cu picturi

Și dacă nu aveți o enciclopedie groasă sau un album cu picturi ale pictorilor renumiți, poate ar fi o idee bună să le cumpărați copiilor. Sigur vor petrece minute în șir privind tablourile redate în albume. În plus, e o lecție de cultură generală. Ai mei aveau multe astfel de albume când eram eu mică și țin minte fascinația cu care le priveam/analizam

53. Album de fotografie

Din aceeași categorie, sunt interesante și albumele de fotografie. Cel mai recent cumpărat e Atlas of Beauty, la care ne uităm cu mare drag. De la pozele din astfel de albume pornesc niște discuții foarte interesante.

54. Arc și săgeți

Pentru fete, pentru băieți, e interesant un arc cu săgeți 🙂

55. Mașină de cusut

O mașină de cusut mai micuță și ușor de folosit. Și bucăți de materiale, din care se pot croi păturici, fustițe, fulare.

56. Set de andrele și lână

Pentru copiii ceva mai măricei. Țin minte și acum cu ce încântare făceam căciulițe pentru păpuși și cât mi-aș fi dorit andrelele mele personale. Există niște seturi de tricotat și pentru copii mai mici. Am văzut eu în magazinele de jucării.

57. Jurnal

Un jurnal pentru cele mai intime secrete. Merge de când începe copilul să scrie șontâc-șontâc și până foarte târziu. Există tot felul de variante prin magazine, cu tot felul de nebunii.

 

58. Instrument muzical

Un instrument muzical e oricând un cadou potrivit. Mai ales că poate fi ceva mic și ieftin, dar poate fi și ceva scump și mai elaborat. Sfatul meu ar fi să vă păziți de instrumentele de jucărie, care deformează urechea muzicală. Și să vă orientați către instrumente adevărate, care sunt, oricum, cam pe la aceleași prețuri (unele chiar sunt mai ieftine decât varianta lor de jucărie). Se pot comanda online, pentru că magazine fizice sunt mai puține și mai greu accesibile (de exemplu, nu-s prin vreun mall)

59. Cărți

Le-am lăsat mai la final, pentru că oamenii chiar oferă și cărți copiilor. Ceea ce e foarte frumos. O carte bine aleasă poate deschide multe oportunități de discuție, de învățare, de conectare, de descărcare emoțională.

60. Un foehn mic

Ema învață acum să-și usuce singură părul (mai precis, învață despre răbdare și perseverență cu ocazia asta), dar îi e greu cu foehnul mare. Sigur ar bucura-o un foehn mic, pe care să-l poată ține ușor în mână. Foehnurile de adulți sunt foarte mari și grele pentru mânuțe de copii.

Cam astea sunt ideile mele acum. Dacă mai aveți și voi, scrieți-le în comentarii și le adăugăm.

Iar dacă nu știți ce să oferiți părinților lor, un curs de dezvoltare personală sau parentală e chiar foarte util. Așa că vă recomand voucherele cadou din magazinul meu.

Idei de cadouri pentru preadolescenta mea de acasă, care tot crește

Am ajuns și eu la vorba bătrânilor din copilăria mea: și-anume că e mai ușor să ai un băiat decât o fată. E mai ușor pentru o mamă care nu știe ce are de făcut, așa ca mine, că nu știu cum e mai bine pentru copilă. Cum să fac să păstrez un echilibru între a-i da libertatea să se exprime, însă a cultiva un stil care e potrivit pentru vârsta ei? Și ce anume e potrivit acum pentru vârsta ei, e o altă întrebare pe care mi-o pun. 

Cadouri pentru copii care nu sunt jucării – O idee

Drept urmare, mi se pare o idee grozavă ca în loc de jucării, din când în când să le luăm obiecte care invită la mișcare. Sau un abonament la un curs de tenis, sau de înot. În loc de o păpușă mică și vulgară, din plastic, ce costă 6% din salariul minim pe economie (nu căutați, am calculat 90 de lei procent din 1500 de lei), puteți să le faceți un micuț kit de sport, care să includă orice vi se pare vouă potrivit de aici sau orice nu vă depășește bugetul:

Cadouri pentru fete care nu sunt nici copii, nici adolescente

Însă atunci când copilul a mai crescut și nu-i mai sunt de interes jucăriile, însă nici nu intră în categoria adolescentului, lucrurile se complică. Noi suntem într-o astfel de etapă cu Ema, care tocmai a împlinit 9 ani. Am depășit momentul cu jucării și dacă o întreb, nici ea nu știe ce își mai dorește, dar am găsit câteva variante de cadouri care i-au plăcut mult și vă las și vouă câteva idei

Când fetițele mici devin fetițe mari – idei de cadouri și dezvoltare personală, desigur

Așa că și plaja ide idei de cadouri de Crăciun, de exemplu (pentru că tot vine Crăciunul în mai puțin de-o lună) se lărgește. Și fetițele mari pot primi în continuare jucării și poate încă pot primi cărți cu imagini, însă pot primi și obiecte de fetițe mari. Iată câteva dintre ele, potrivite pentru fetițe mici devenite mari:

Idei de cadouri pentru mame obosite (II)

Mi-era mult prea milă de mine să mă văd cu cearcăne cât casa și știam că o să intru în poziția de victimă de fiecare dată când dădeam ochii cu mine în vreo reflecție. Așa că, de ce să nu fac și eu ca toți oamenii normali. De ce să nu ascund ce nu-mi place pe sub covor?

Idei de cadouri pentru mame obosite (I)

Însă, până atunci, vă las câteva idei de cadouri pentru prietenii sau prietenele voastre obosite la final de an, care ar vrea să le facă pe toate repede și bine. Orice ar însemna acel ”pe toate”. 

6 idei de cadouri pentru proaspete mame

stăzi pun pe monitor o listă de idei de cadouri pe care să le puteți oferi prietenelor voastre tinere mame, surorilor, mătușilor sau oricui a adus recent pe lume un nou suflețel de om, într-un corpușor călduț și pufoșel.

7 idei de cadouri unice pentru bărbații din viața ta. Sau femeile 🙂

Dar să revenim la subiectul zilei. Ce cadouri le facem noi partenerilor noștri, mai ales acelor parteneri care par să n-aibă nevoie de nimic. Cum mi-a zis mie V la un ceas de seară, ”eu nu-mi mai doresc nimic, pentru că sunt ocupat cu dorințele tale” :))

Voi ce cadouri ați luat? O pompă de apă, o parcare pentru mașini, un șemineu?

Dar… pentru că am tot scris articole despre liste de cadouri, m-am gândit să scriu articolul ăsta cu ce anume am ales din toate listele astea și cum au fost primite ele. Ca inspirație pentru viitor.
Deci, pentru prieteni și prietene (adulți și copii) ne-am limitat la cărți bune, șosete de lână și termosuri pentru cafea. Îngrijorată să nu primească și ea tot o carte de Crăciun, Ema chiar m-a întrebat, îngrijorată, în timp ce împachetam cadourile pentru prieteni: ”Mami, dar tu știi să cumperi doar cărți de Crăciun?”

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)