Copiii mei sunt născuți iarna, nu foarte departe de Crăciun. De fapt, cam toată familia mea își serbează zilele de naștere sau de nume începând cu octombrie-noiembrie și până la final de decembrie. Asta înseamnă că din noiembrie începând și până pe 23 ianuarie, copiii tot primesc cadouri.
Pe 8 noiembrie e onomastica lui Fip, așa că primesc amândoi cadouri (nu se face să primească unul singur, desigur). Apoi, pe 6 decembrie, primesc amândoi, din nou. Pe 14 decembrie e ziua Emei, deci iar două cadouri. De Crăciun încă două cadouri. De ziua lui Fip, în ianuarie, iar două cadouri. Deci 10. 10 de la noi, 10 de la bunici, 10 de la buni, apoi de la prieteni. Ne îngropăm în jucării.
Citeam într-o carte despre o replică a unui copil, care a primit prea multe cadouri de Crăciun. Când a fost întrebat ce a primit, a răspuns, confuz ”Nu știu, sunt prea multe”. Cam așa și ai mei. Se entuziasmează când le desfac, apoi sunt copleșiți de numărul lor și le uita prin dulapuri. Chiar mă gândeam să ofer servicii de închiriat cadouri pentru deschidere. Adică să ambalez jucării, să le închiriez, copiii să le desfacă, a treia zi să mi le aducă înapoi, eu să le ambalez din nou și tot așa.
În fine. Deși eu știu că-s îngropați de jucării copiii, dacă le spun celorlalți să nu le mai aducă nimic, nu e bine, pentru că toți cei dragi nouă vor să le facă o bucurie. Și, sătui fiind de pijamalele și chiloții pe care îi primeam noi de Crăciun când eram mici, toată lumea vrea să aducă celor mici jucării. Atunci am zis așa. Ceilalți să le ofere jucării, iar noi ne propunem să le oferim alte lucruri, non-jucării.
Iată, deci, lista noastră de cadouri pentru copii, cadouri care nu sunt jucării în cea mai mare parte a lor. Lista e foarte lungă, așa că o s-o împart în două articole. Unul astăzi și unul mâine. Să începem!
1. Un album foto cu pozele lor
… împărțite pe ani, sau cum vreți voi. Eu asta pun la cale acum pentru copiii mei. Fiecare dintre ei să primească albumul vieții lor, de la naștere și până în cele mai recente timpuri. Ema are deja niște poze laminate cu ea, care expun emoțiile, și e tare încântată să le ia peste tot după ea și să le arate tuturor. Poze cu ei, când erau mici, poze cu părinții lor, cu frații, cu prietenii, din călătorii, de la aniversări.
2. O cană cu imaginea lor
… exceptând perioada când eram în clasele primare, n-am fost în rest prea mare fan al cănilor cu poze. Dar, acum le văd utilitatea. Copiii mei sigur s-ar bucura să primească o cană cu fățuca lor simpatică pe ea.
3. Bilete la balet pentru adulți
… copiii au tot fost (cu noi sau cu grădinița) la spectacole pentru copii. În ianuarie ne-am propus, însă, să mergem cu Ema la un spectacol de balet pentru adulți. O să fie o seară frumoasă. Vom merge noi două și o prietenă a noastră. Deci, ca fetele la balet, seara. Ceva foarte important.
4. Sac de dormit
… aici trebuie să recunosc faptul că n-a fost ideea mea, ci a Emei. Ea a zis că își dorește un sac de dormit pentru petrecerile în pijama la care își propune să meargă.
5. Setul lor de bucătărie
… pentru că ne place mult să bucătărim, mi-am propus să primească și copiii ustensilele lor, pe măsură. În funcție de ce gătiți mai des, vedeți ce aveți nevoie. Noi avem nevoie de tel, de sucitoare mici, de cuțite care să taie mediu, curățătoare de coji, pâlnii și site, pensulă, spatulă de silicon, presă de cartofi (pentru piure), storcător de lămâi, linguri de măsurat, mojar. Toate puse în câte o cutie mare de plastic, pentru a fi ușor găsite.
6. Șorț de bucătărie
… pe măsura lor. Toți copiii ar trebui să aibă câte un șorț de bucătărie!
7. Carte de bucate
… o carte de bucate specială, a lor. Știu că există cartea Prințesei Urbane despre gătit, care la noi stă pe raftul de la bucătărie și facem rețete din ea. Sunt curioasă dacă mai există și altele pentru copii, dar simple. Doar cu ingrediente și poze. Ema cred că s-ar descurca să facă ceva simplu, urmând pașii din rețetă… O să caut.. Dacă nu există, facem 🙂
8. Setul lor de grădinărit
… pentru că le place mult să grădinărească. Mănuși mici, o forfecuță pentru tăiat plantele, o săpăligă, o greblă mică, o stropitoare. Dar să fie din cele ”reale”. Găsiți la magazinele de bricolat. Cele de plastic, pentru copii, nu au același farmec.
9. Setul lor de cusut
… dacă aveți copii mai mari, au nevoie și de un set de cusut. Ațe, ace, un degetar, o croșetă, un centimetru, niște nasturi.
10. Păturici pufoase
… pentru că păturicile pot fi orice. Poți să te învelești cu ele, dar poți să construiești forturi cu ele, să faci o mare cu valuri, să creezi o pajiște, orice. Noi avem o grămadă de păturici în casă, dar copiii tocmai au primit unele noi și pentru mașină. Știți că trebuie să dezbrăcați copiii de jachetele groase înainte de a-i pune în centurile scaunelor de mașină. Așa că sunt foarte utile niște păturici în mașină.
11. Șosete amuzante
… șosete pufoase și amuzante. Țin de cald și sunt și distractive. Practic, transformă orice picioruș de copil într-un personaj din poveștile lor imaginare.
12. Chiloți amuzanți
… mai ales dacă treceți prin perioada aia în care tot ce ține de fund e amuzant. Niște chiloți caraghioși îi distrează pe copii în fiecare dimineață, când se îmbracă și de fiecare dată când merg la baie. Sau, dacă sunt ai mei, mereu când stau acasă (chiloții sunt uniforma copiilor în casa noastră)
13. Căști
… Ema a primit primele ei căști anul trecut, pentru a le folosi în avion să asculte povești. A fost extaziată de ideea de a avea căștile ei personale.
14. Trusa personală de îngrijire
… o trusă micuță, care conține un balsam pentru buze, o cremă naturală pentru mâini, o piatră de alaun (dacă sunt pasionați de deodorantele părinților), un pieptăn mic, un pic de săpun lichid. Dacă vreți, puteți adăuga acolo și o mostră de parfum. Fetițele ar putea aprecia și o sticluță de ojă pentru copii. Mă rog, la noi în familie o apreciază și băieții :))
15. Kit de supraviețuire
… despre asta am un articol în pending. Urmează 🙂
16. Trusa de explorator
… despre asta am scris deja. Aici,
17. Decorațiuni pentru camera lor
… de fiecare dată când ajungem în magazinele de bricolaj, copiii își exprimă dorința de a primi decorațiuni pentru camera lor. Când le primesc, le ordonează singuri și decorează așa cum le place lor.
18. Spumă de baie, culori pentru apa din cadă și altele
… bombițe care sfârâie, sclipici pentru apă, colorant. Toate sunt distractive. Nu m-aș fi gândit că ăsta ar fi un cadou potrivit, dar tocmai a primit Ema așa ceva de ziua ei și a fost extrem de încântată.
19. Pușculiță
… o pușculiță, începutul educației financiare a oricărui copil.
20. Căciuli asortate cu părinții
… distractiv și important în același timp 🙂
21. Reviste pentru copii
… orice e special pentru copii, e interesant și important în viața lor. Inclusiv revistele. Există reviste ”de duzină”, dar există și reviste foarte interesante.
22. Caiete și pixuri
… caiețele mici, în care să-și facă ei desenele lor, notițele lor. Și pixuri sau creioane pentru scris (nu pentru colorat).
23. Bilete la film
… bilete la un film interesant pentru ei, împachetate frumos, într-o cutiuță sau într-un plic, cu o fundă mare. Mai ales dacă nu aveți un obicei din a merge la cinema sau din a vă uita la desene pe televizor.
24. Bilete pentru călătoria cu trenul
… interesante pentru ei, pentru că nu oferă doar o călătorie cu trenul, ci o experiență totală.
25. O trambulină
… mai mare dacă stați la curte, mai mică dacă stați la bloc (există și unele pentru apartament).
26. Un hoverboard
… e bicicleta vremurilor noastre :)) Musai cu echipament de protecție.
27. Un CD cu povești audio sau audiobook
… pe care să le asculte în mașină, sau la căștile de care ziceam mai sus. Sau la…
28. Un CD-Player
… special al lor, ușor de folosit, unde să-și poată asculta CD-urile cu povești sau muzică.
29. Echivalentul unui mixtape
… dacă sunteți foarte tineri și nu știți ce e un mixtape, e de pe vremea mea. O casetă audio (sper că aia știți ce e :))), care conținea melodiile preferate. Nu mai avem casetă audio, dar putem face un CD.
30. Un troller
… al lor personal. Cu roți și mâner. Util, mai ales dacă și călătoriți des. E important pentru ei să aibă ceea ce au adulții, dar pe măsura lor.
Ne vedem mâine, cu continuarea listei.
Iar dacă nu știți ce să oferiți părinților lor, un curs de dezvoltare personală sau parentală e chiar foarte util. Așa că vă recomand voucherele cadou din magazinul meu.
Am preferat intotdeauna alternativa cadourilor experienta in loc de cadouri materiale. Acest lucru m-a determinat sa incep de cateva luni un business in acest domeniu, frustrat pur si simplu de nenumaratele cadouri gen voucher la Zara sau chiar bani in plic. 🙂 Situl se numeste http://www.experimenteaza.ro si astept feedback-ul vostru si propuneri de alte experiente.