Copiii mei spun că îi bat, îi culc nemâncați și îi țin nespălați
Cum a descoperit Fip o metodă revoluționară de a calcula numărul PI

Acum că vine iarna, oamenii încep să fie mai deschiși la a-i ajuta pe ceilalți. Vine Crăciunul, vine perioada sărbătorilor, vine vremea când încercăm să fim mai buni. Nu că n-ar trebui să fim sau nu că nu suntem pe tot parcursul anului, dar în vremea asta, mai suntem și puțin împinși de la spate. Eu îmi găsesc mereu cauze pentru care să donez, unde să ajut, unde să mă implic. Ele există pe tot parcursul anului. Din fericire, am cum. De multe ori nici măcar nu e nevoie de vreo cheltuială, e nevoie doar de timp. Câteodată trebuie doar să gătești ceva cuiva. Câteodată e nevoie să-ți dai din sângele tău. Câteodată e nevoie de un sms, sau mai multe. Câteodată e suficient și să transmitem mai departe, căci dacă noi nu avem sau nu putem, sigur există altcineva care are sau poate. Important e să nu te uiți în altă parte, ci acolo unde e nevoie. Chiar dacă e greu și dureros…

Despre asta am mai scris eu, inclusiv despre cum putem include copiii în ritualul ăsta al nostru de generozitate, de a da înapoi din bunul și frumosul nostru, am mai scris aici. Dar astăzi n-o să povestesc despre lucruri generale, ci o să vă dau idei punctuale, cu ce am ales eu să fac în luna decembrie pentru a da mai departe din ce am eu, din ce pot eu, din ce e nevoie de la mine.

 

1. Mâncare pentru copii bolnavi de leucemie

imparte mancareLa Institutul Clinic Fundeni, secția hematologie-oncologie, sunt internați copii bolnavi de leucemie. Perioada de internare e extrem de lungă. Practic, copiii, împreună cu mamele lor, trăiesc în spital multe luni, timp în care fac tratamente pentru a se vindeca. Pe perioada tratamentului, copiii au o mare poftă de mâncare și trebuie suplimentat, pe lângă mâncarea pe care o primesc din spital. Ca să nu mai spunem că una e o mâncare gătită în casă, iar alta e mâncarea de spital. Regimul alimentar al copiilor e destul de strict, așa că mâncarea trebuie pregătită cu grijă.
O mână de femei minunate organizează inițiativa asta. O altă mână de femei minunate gătesc sau cumpără mâncare pentru copii, obiecte de uz zilnic sau jucării, care să le mai îndulcească puțin viața asta grea, pe care n-ar trebui să o trăiască niciun copil.
Pentru luna decembrie am ales și eu, împreună cu o prietenă, o zi în care să bucurăm puțin papilele gustative ale copiilor ăstora și ale mamelor lor, care stau acolo cu ei, zi și noapte.
Dacă vreți să participați și voi la inițiativa asta frumoasă, găsiți aici mai multe detalii.

2. MagicHome

Poate că ați auzit de MagicHome. In prezent, centrul MagicHOME, localizat în Bucuresti in apropierea unitatilor de tratament ofera gazduire gratuita, suport si alte facilitati familiilor cu copii diagnosticati cu cancer sau alte afectiuni grave. In prima jumatate a anului, aici au fost cazati gratuit 300 de copii si membri ai familiilor acestora, insa nevoile reale sunt mult peste capacitatea acestui centru.
Pentru MagicHome puteți dona 2 Euro/Lună, trimițând un SMS la 8844, cu mesajul MAGIC (număr valabil în rețelele Digi, Orange și Vodafone). Sau, puteți ajuta și altfel.

Părinții copiilor bolnavi de cancer locuiesc luni întregi pe un scaun de spital. Tot pe un scaun stăm și noi, zi de zi, până vom strânge 100.000 de SMS-uri, necesare finalizării MagicHOME, Refugiul Părinților de lângă cel mai mare spital oncologic din România. Ei au fost primii, ascultați-i cu volumul pornit și susțineți și voi cauza, distribuind acest clip, programându-vă pentru a sta pe scaun sau donând 2 euro lunar prin SMS la 8844.

#PentruMagicHOME – stam toți pe scaun, zi de zi, până vom stra…

Părinții copiilor bolnavi de cancer locuiesc luni întregi pe un scaun de spital. Tot pe un scaun stăm și noi, zi de zi, până vom strânge 100.000 de SMS-uri, necesare finalizării MagicHOME, Refugiul Părinților de lângă cel mai mare spital oncologic din România. Ei au fost primii, ascultați-i cu volumul pornit și susțineți și voi cauza, distribuind acest clip, programându-vă pentru a sta pe scaun sau donând 2 euro lunar prin SMS la 8844.#PentruMagicHome -> www.pentrumagichome.ro***Mulțumirile merg către: Oana Pellea, Antonia, Marius Manole, Pavel Bartos, Amalia Enache Oficial, Anca Serea OfficialPage, Mikey Haș, Printesa urbana, Mihai Dobrovolschi, Maria Raducanu, Mircea Tiberian.

Posted by Magichome on 3 Noiembrie 2017

Pe 13 decembrie o să stau și eu pe scaun și o să aștept SMS-urile voastre. Dar ne mai auzim până atunci. Puteți să stați și voi pe scaun. Găsiți aici să vă programați.

 

3. Donează alimente pentru bătrâni

Am aflat zilele astea că la Anticafeneaua Seneca se derulează acum o campanie de strângere de alimente pentru bătrâni. Iarna, când afară e frig, mai ales dacă e și alunecos pe jos, bătrânilor le e cel mai greu să iasă chiar și pentru o pâine. Mă uit și la mama, care nu e chiar așa bătrână, cu câtă greutate iese din casă, să-și facă aprovizionarea pe timpul iernii. Ca să nu mai spunem cât sunt de mici pensiile și la câte trebuie să renunți dacă vrei să ai în casă și ceva de mâncat și medicamente pentru bolile de care suferi. Ce să mai, să fii bătrân în România nu e chiar așa plăcut.
Aș vrea tare mult să ajut măcar câteva astfel de persoane, acum că bunici nu mai am… Am hotărât, împreună cu o prietenă, să facem câteva pungi cu alimente de bază, neperisabile, și cu obiecte de uz zilnic, pe care să le ducem la Anticafenea. Pe 12 noiembrie, voluntarii de la Asociația Niciodată Singur le vor duce la ușa celor ce au nevoie de ele.
Găsiți aici mai multe detalii.

4. Reverse Advent Calendar

Am furat ideea asta de pe Facebook. Pe scurt, în loc să facem un calendar de advent cu cadouri pentru copii, vom umple un coș gol pe 1 decembrie cu tot felul de obiecte utile. Adică de pe 1 decembrie până pe 24, vom pune în fiecare zi câte un obiect necesar, iar, la final, când coșul va fi plin, îl voi dona.

reverse advent calendar

5. Copacul cu haine și fapte bune

Nu știu dacă ați auzit despre Copacul cu Haine. Iarna asta, pe 16 decembrie, într-o zi de sâmbătă, de la ora 12 la 15, se adună la copacul cu haine din Cișmigiu, haine groase, de iarnă: geci și paltoane; ghete și cizme; fulare, căciuli, șosete și mănuși; rucsacuri, pături, alimente neperisabille și produse de igienă pentru copiii și adulții fără adăpost.

Apoi, în săptămâna dintre Crăciun și Revelion, ele vor fi împărțite prin București.
Ce rămâne ajunge la Organizatia Umanitară CONCORDIA, un ONG care are grijă de tinerii fără adăpost, adică le oferă mâncare, duș, cazare tuturor celor care la schimb se ocupă de diverse activități (mătură, spală, ajută la bucătărie, etc).

Mai multe detalii găsiți aici.

copacul cu fapte bune

6. Donare de sânge

donare sange

De sânge e mereu nevoie. Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.

Practic, atunci când donezi sânge, oferi cuiva o șansă să trăiască, să supraviețuiască unei intervenții chirurgicale, să ajungă acasă, la familie, la părinți sau la copii.

Dacă vreți să donați și nu știți cum sau unde, găsiți pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină toate detaliile de care aveți nevoie.

 

7. Bucură un copil

bucura un copilAtunci când auzim de copii grav bolnavi, am vrea să facem orice să-i ajutăm să supraviețuiască. Toată lumea se concentrează pe aspectele practice. Medicamente, tratamente, mâncare, haine. Dar, uităm că acești copii sunt copii… Și da, au mare nevoie de toate astea, dar au nevoie și de ceva care să le bucure sufletele. Și vine și ziua lor, iar noi nu știm asta, nu o luăm în considerare, ziua vine, ziua trece, iar copilul nu simte nimic special față de celelalte zile… Mă gândesc la asta mereu când e ziua copiilor mei și le-o serbez cu cadouri și prieteni. Pentru ei, ziua lor e o zi specială, în care se simt speciali și importanți, în care totul gravitează în jurul lor.
Dar zilele de naștere ale copiilor din spitale cum sunt? Foarte diferite…
În decembrie vine ziua lui Darius. Pe 13. Cu o zi înainte de ziua Emei. Iar Darius își dorește mult un set Lego. Anul ăsta, pe lângă medicamente și tratamente, Darius va primi și setul Lego, din partea mea.

Sunt convinsă că dacă cercetați puțin, o să găsiți o grămadă de copiii ca Darius, pe care i-ar bucura o păpușă, o mașină, Lego sau orice altceva.

Ce mai punem pe listă?

Copiii mei spun că îi bat, îi culc nemâncați și îi țin nespălați
Cum a descoperit Fip o metodă revoluționară de a calcula numărul PI