Cu ce încalți picioare suferinde?
Conferința Internațională de Psihotraumatologie 2017

Când nu ești bine cu tine, nu ești bine cu nimeni – Fetița din casa rotundă

fetita interioaraA fost odată ca niciodată o fetiță. Nici înaltă, nici scundă, nici grasă, nici slabă, nici blondă, nici brunetă. O fetiță ca toate fetițele, atâta doar că fetița noastră era foarte colorată. Pielea ei arăta ca paleta de culori a unui pictor ce știa să se bucure de viață. Pete roșii și albastre, galbene și portocalii… Toată pielea ei era o nebunie de culori. 

Fetița asta locuia într-o casă specială, cu pereți moi și catifelați și foarte călduroasă. Avea niște ferestre mici, undeva sus, în pod, dar fetița era atât de mică, încât nu ajungea la ele. Fetița asta nu ieșise niciodată din casa ei și nici nu văzuse niciodată cum arată lumea. Trăia acolo, singură, în căsuța ei rotundă, cu pereți moi și catifelați. 

Nu știa cum ajunsese acolo, de unde se născuse, pentru că în căsuța ei nu exista nicio mamă care să o țină în brațe și care să-i pregătească orez cu lapte. Doar că fetița nici nu-i simțea lipsa. Nu de acolo se hrănea ea. Nici din îmbrățișări, nici din orez cu lapte. 

Fetița avea un singur mesaj pe care îl transmitea către exterior, chiar dacă nu știa cum arată exteriorul ăsta. La fel cum noi învățăm să respirăm, fără să ne dăm seama cum am făcut-o, așa și fetița a început să transmită mesajele. Întâi foarte tare, ca să fie sigură că e auzită.

”Vreau să mă iubiți necondiționat, să mă protejați și să mă acceptați pentru ceea ce sunt. Să mă susțineți și să mă încurajați!”

Și aștepta răspunsul din exterior. Câteodată el venea, iar fetița se bucura din cale afară. Avea în dreptul pieptului o cupă transparentă și închisă ermetic, în care licărea un lichid auriu. Când primea răspunsul din exterior, cupa se umplea, mai mai să dea pe dinafară.

Dar, câteodată, mesajul nu venea. Atunci culorile fetiței începeau să se estompeze, iar cupa să se golească. Vocea ei devenea din ce în ce mai liniștită și aproape că nu se mai auzea către exterior. După o perioadă lungă în care mesajul nu venea din exterior, fetița se întindea pe podea și privea tavanul. Nu mai avea energie să iubească, să clădească, să ceară. 

Într-o zi, așa cum stătea ea întinsă pe podea și își privea pielea de culoarea unui șoricel de câmp, fetița noastră a decis că nu se mai poate așa. Și că dacă oricum răspunsul din exterior nu mai vine, n-o să-l mai ceară. A căutat ustensile prin casă și a început să meșterească. Și-a pictat pete violente de culori pe piele, în timp ce se uita în oglindă și se bucura că parcă începe să semene cu ea însăși. Apoi, din niște piese vechi găsite printr-un dulap prăfuit, a reușit să încropească un dispozitiv care să o ajute să-și scoată cupa din piept. A îndurat toate durerile, s-a șters de sânge cu un prosop vechi, a tras mai tare. Cupa a ieșit și era, oricum, goală. Nici picătură de lichid auriu în ea. Cu ajutorul unei seringi, fetița a umplut cupa cu un alt lichid, negru ca smoala de data asta. Și-a depărtat pielea și oasele pieptului cu niște chingi încropite, a șters șuvoaiele de sânge cu același prosop vechi și murdar și a pus cupa la locul ei. Acum se simțea completă.

 

Cu pielea vopsită și cupa cu lichid negru pusă la locul ei, fetița s-a întins înapoi pe podea, ca să privească tavanul. Cupa a început să i se verse peste trup, să curețe vopseaua pe care și-o pictase cu atâta migală și să o acopere cu totul, ca un giulgiu. În scurt timp, fetița rămase încremenită sub lichidul, devenit acum vâscos, care nu-i mai permitea nicio mișcare. Arăta ca o muscă prinsă într-o mărgea de chihlimbar negru. 

Ultimul gând înainte să nu mai aibă niciun gând a fost: ”Urâtă lume, urâtă casă, urâtă eu…”


Fiecare dintre noi are o astfel de fetiță în interior. Și tu, și eu. O fetiță care a cerut mult timp iubire necondiționată, iar atunci când nu a primit-o, a dispărut. Atunci emoțiile noastre s-au încărcat de lichidul negru, au devenit grele și s-au scufundat.

Așa că n-am mai avut iubire de dat. Nici pentru noi, nici pentru ceilalți.
N-am mai avut respect de dat. Nici nouă, nici celorlalți.
N-am mai avut încredere. Nici în noi, nici în ceilalți.
Nu ne-am mai arătat compasiune. Nici nouă, nici celorlalți. 
N-am mai râs, nu ne-am mai bucurat, n-am mai văzut intenții bune, n-am mai spus lucruri frumoase, n-am mai ajutat, nu ne-am mai implicat. Ne-am acoperit toată viața de o pâclă neagră, sufocantă… 

Salvați fetița. Iubiți-o voi necondiționat. Spuneți-i lucruri frumoase. Cuvinte pline de compasiune. Îmbrățișați fetița. Acceptați-o cu greșeli și defecte. Dați-i răspunsul din exterior. Fetița aia sunteți voi! Casa ei sunteți voi. Lumea ei sunteți voi. 

Dați și mai departe povestea ei. Să o cunoască toată lumea!

Flora stomacală și echilibrul psihic al copiilor: O conexiune esențială pentru sănătatea lor

Și dacă vorbim de psihologie, cercetările au demonstrat că există o comunicare strânsă între flora stomacală și sistemul nervos central al copiilor (și adulților, desigur) prin intermediul așa-numitei „axe microbiom-creier”.

Ce să faci dacă ai un copil ‘obsedat’ de ceva?

– Diana, ce mă fac cu el? Toată ziua nu se joacă decât cu trenurile. Are o casă plină de jucării, dar nu-l interesează nimic altceva. Am încercat să i le iau, să nu-l mai las cu ele, dar nu se joacă apoi cu altceva. Sau ia mingiile și își imaginează tot că sunt trenuri.

În substrat eu înțeleg îngrijorarea. E îngrijorarea părintelui că are un copil care ‘nu e normal’. Ba, cu toată informația asta la îndemâna tuturor dintre noi, unii părinți se duc deja cu gândul către diferite tulburări (în mod special la spectrul autist) și de aici începe o luptă cu copilul, care nu ajută pe nimeni.

3 lucruri care nu existau în copilăria mea

Da, am ajuns la vorba ”pe vremea mea”. Mă mai întreabă copiii de diferite lucruri și, adesea, răspunsul e ”pe vremea mea, asta nu exista”. V-ați gândit vreodată câte astfel de lucruri (obiecte, evenimente, orice) sunt atât de comune în viața copiilor noștri, dar cu care noi n-am crescut? 
Mă simt ca bunica mea, care se mândrea că avea propriul aparat de radio în 1940, singura adolescentă de pe stradă, care asculta radio în camera ei. 

Și sunt extrem de multe astfel de obiecte, dar azi mi-au venit în minte 3, care sunt și foarte utile, până la urmă. 

Camera copilului care crește <3

Așa că eu una abia aștept să le zugrăvim camera și să dăm jos stickerele de pe pereți, pe care să-i umplem de mesaje mai relevante pentru ei. De exemplu, afirmații potrivite vârstelor lor și etapelor lor de dezvoltare. Aveam gândul de mult timp, însă mi-a revenit în atenție când am înregistrat podcastul despre bullying, împreună cu Alexandra Iftode

Cartea fenomen cu care mi-am schimbat viața

… sau ”Cartea de self-help care e mult mai mult decât o carte de self-help”

… sau ”Una din cărțile de psihologie din TOP 3-ul meu personal”

… sau ”Cea mai bună carte de self-help pe care ți-o pot recomanda”

Cum a fost la conferința despre Efectul Cibernetic cu Dr. Mary Aiken

Comportamentul uman se schimbă funtamental în mediul online
De ce? Din cauza a mai mulți factori pe care nu-i întâmpinăm în lumea reală (deși, da, și spațiul cibernetic e tot o lume reală). Cum și de ce? Iată:

Cele 8 simțuri și idei de activități pentru a le calibra

La momentul în care vă scriu articolul, ce știu eu este că sunt 8 simțuri prin care experimentăm lumea. Și nu știu dacă pe undeva e în dezbatere, dar mie și experiența de viață mi se pare un simț bun de luat în calcul, care modifică felul în care percepem și trăim realitatea.

Ghid de supraviețuire pentru proaspetele mame – 10 sfaturi utile!

Când habar n-aveam să fiu mamă, când copilul ăsta se născuse fără instrucțiuni de folosire și când instrucțiunile pe care le primeam de la alții nu erau universale? Mi-am intrat, ușor-ușor, în ritm. Dar la început a fost greu. Ce mi-ar fi plăcut atunci să știu, ca să-mi fie viața mai ușoară?

Ți-ai scris deja povestea vieții?

Povestea ta de viață a fost scrisă deja. Nu, nu mă refer la soartă, nici la ”ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”, ci la faptul că fiecare dintre noi și-a scris singur deja povestea de viață.
Cu toții am început să ne scriem povestea de viață atunci când ne-am născut, sau chiar mai devreme. Unii specialiști au demonstrat prin studii că povestea vieții noastre începe să fie scrisă încă de când pluteam în lichidul amniotic din uterul mamei noastre.

#meToo – Și eu am fost victima hărțuirii și abuzului sexual. Cum combatem asta?

Prima dată mi s-a întâmplat când eram în generală. Să ne înțelegem. Nu am fost niciodată una din fetele mega populare, după care leșinau toți și toate colegele. Școala am făcut-o la un liceu mai „de fițe” să-i spun, unde eram pătura de mijloc printre pături superioare. Vacanțele mi le făceam la Ploiești, și nu la Disney, tata conducea un Oltcit, și nu un Tucson, n-aveam rucsac Herlitz și nici camera mea.

S.C. Learning and Development Hub SRL
J23/5931/27.11.2017
CUI 38544310
Ștefăneștii de Jos, Ilfov, România

Informații utile:  Termeni și condiții

© SC Learning and Development Hub SRL 2017

Cu ce încalți picioare suferinde?
Conferința Internațională de Psihotraumatologie 2017